Besparen op uw woonlasten: maak bezwaar tegen hoge WOZ-waarde

Onderwerp: Geldzaken, Bespaartips
Laatst geupdate: 22 september 2022
Sharon Kok

Bespaartips, altijd handig! Wist u dat u kunt besparen op uw WOZ-waarde?

 

Ik hoor u denken: maar die bepaalt de gemeente toch gewoon?

 

Dat klopt, maar toch kunt u hier bezwaar tegen maken en daarmee geld besparen. Deze waarde bepaalt namelijk veel belastingen, heffingen en zelfs huurprijzen! Lees snel verder om te weten hoe bezwaar maken WOZ werkt.

Wat is WOZ?

 

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van uw woning. Deze waarde vormt de basis voor diverse belastingen en heffingen en wordt jaarlijks bepaald door de gemeente.

 

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde op basis van de ligging van de woning, de inhoudsgegevens en de oppervlaktegegevens van de woning.

 

Wat is WOZ?

Waarvoor wordt WOZ gebruikt?

 

De WOZ-waarde wordt als basis gebruikt voor verschillende belastingen en heffingen. Bij een huurhuis bepaalt deze waarde zelfs mede de hoogte van de huur.

 

De volgende belastingen zijn gebaseerd op de WOZ:

 

  • Onroerendezaakbelasting en Roerenderuimtebelasting
  • Inkomstenbelasting (eigen woningforfait)
  • Vermogensbelasting
  • Schenkbelasting
  • Erfbelasting
  • Waterschapbelasting (watersysteemheffing)
  • Soms ook de rioolheffing en/of afvalstoffenheffing
  • Vennootschapsbelasting

 

De verschillende overheden die hierover gaan (Gemeente, Belastingdienst en Waterschappen), gebruiken voor hun berekeningen allemaal dezelfde waarde.

 

Daarnaast wordt de WOZ-waarde ook gebruikt om voor een deel de maximale huur van een huurwoning te bepalen. De WOZ-waarde geeft de woning een bepaalt aantal punten. Daarnaast krijgt de woning een aantal punten voor oppervlakte en voorzieningen. Dit totaal aantal punten bepaalt de maximale huurprijs.

Hoe wordt de WOZ-waarde berekent?

 

Uw gemeente bepaalt elk jaar de waarde van uw woning. Bij het bepalen van de waarde van de WOZ-waarde kijkt de gemeente naar de verkoopcijfers van vergelijkbare woningen, de ligging, de staat en gebruikersoppervlakte van de woning.

 

De gebruiksoppervlakte is het aantal vierkante meters in uw woning die gebruikt kunnen worden om te wonen. De stahoogte moet hier minimaal 1.5 meter zijn. Deze meetmethode is de standaard voor taxateurs en makelaars. Ook gemeenten moeten vanaf dit jaar (2022) van deze methode gebruik maken. 

 

De WOZ-waarde bepaalt vervolgens het bedrag dat u betaalt aan onroerendezaakbelasting (WOZ belasting). Ieder jaar ontvangt u in februari een aanslagbiljet met daarop de WOZ-waarde van uw huis.

 

Wanneer wordt de WOZ-waarde van 2023 bekend?

 

De WOZ-waarde van 2023 wordt in de eerste maanden van het jaar bekend gemaakt. In januari, februari of maart ontvangt u de de zogenoemde WOZ-beschikking van de gemeente. 

 

woz-waarde van 2023

WOZ-waarde van 2023 wordt in januari, februari of maart bekend gemaakt

Raadpleeg het WOZ-waardeloket 

 

Bent u benieuwd naar de huidige WOZ-waarde van de woning van uzelf of van andere woningen? Dan kunt u het WOZ-waardeloket raadplegen. Hier kunt u gratis de WOZ-waarde van uw huis opvragen.

 

Let op: het WOZ-waardeloket is er voor het individueel raadplegen van woningen voor burgers. En niet voor het in veelvoud onttrekken van gegevens. Daarom kunt u slechts een aantal woningen opvragen binnen een bepaalde periode

Waarom bezwaar maken tegen te hoge WOZ-waarde?

 

Omdat u daarmee veel geld kunt besparen! Zoals u heeft kunnen lezen, bepaalt deze waarde veel van uw belastingen en heffingen. Bespaart u op de WOZ-waarde, dan bespaart u dus op nog veel meer.

 

Rekenvoorbeeld:
Een te hoge WOZ-waarde kost u tussen de € 63,- en € 2.538,- per jaar. Over de looptijd van uw hypotheek (30 jaar) betaalt u dan dus tot wel € 76.140,- te veel belasting!

Hoe maakt u bezwaar tegen uw WOZ?

 

Jaarlijks krijgt u de WOZ (bepaald door de gemeente) toegestuurd op de WOZ-beschikking. U kunt dan bij de gemeente een taxatieverslag opvragen om te kijken hoe de waarde bepaald is en wat de verkoopcijfers van andere, vergelijkbare woningen zijn.

 

De gegevens uit dit verslag kunt u gebruik voor uw bezwaar. Binnen 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking moet u het bezwaar inleveren. Hierin beschrijft u, op basis van feiten, waarom u het niet eens bent met de WOZ-waarde.

Wanneer u hier niet voldoende verstand van heeft, is het erg lastig zijn om dit bezwaar zelf te moeten schrijven. Dan is www.bezwaarmaker.nl een fijn hulpmiddel. Dit is opgericht door taxateurs en juristen. Zij kunnen, namens u, bezwaar maken tegen de WOZ-waarde bij uw gemeente.

Conclusie

 

Door op de WOZ-waarde te besparen, bespaart u dus op nog veel meer punten. En dat is fijn! Persoonlijk wist ik niet dat de hoogte van de WOZ-waarde zoveel invloed heeft en dat bezwaar maken niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Wist u dat zoveel dingen afhankelijk zijn van de WOZ-waarde?

 

En vergeet niet dit bericht te delen. Er zijn vast nog veel meer mensen die hier niet van op de hoogte zijn, en blij zullen zijn met deze bespaartip.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Doet u ook mee met onze online bingo?

 

Vrijdag 30 september om 16.00 organiseren we een online Bingo in het kader van de week tegen eenzaamheid. U kunt hier gratis aan meedoen en andere senioren online onmoeten en spreken via de chat. Doet u mee?

 

Meer info