fbpx

WIE HELPT MIJ OM LANGER THUIS TE WONEN?

Als u graag langer thuis wilt wonen dan zijn er veel instanties en bedrijven die u kunnen adviseren over de mogelijkheden, kosten en eventuele vergoedingen. Wij laten u hier zien welke dat zijn.

Instanties

Uw gemeente

De gemeente speelt een belangrijke rol bij het langer zelfstandig wonen. Zo geeft de gemeente advies en informatie. Wie het niet meer alleen redt, kan dit aangeven bij de gemeente. De gemeente bespreekt dan wat iemand nog wel zelf kan. En welke rol mantelzorgers (familie, vrienden of buren) kunnen spelen.

Voor de eerste stap naar langer thuis wonen maakt u daarom door een afspraak bij het Wmo-loket van uw gemeente. Een aantal gemeenten bieden ‘De Blijverslening’ aan. Een zeer voordelige lening met lage rente, waarmee u uw woning levensloopbestendig kunt maken en zo lang mogelijk van uw eigen woning geniet. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond of aan het verwijderen van drempels. Ook als uw woning bijvoorbeeld geschikt moet worden gemaakt voor specifieke zorg. Met de Blijverslening financiert u deze aanpassingen aan uw huis en maakt u uw woning klaar voor de toekomst.

Meer informatie over de Wmo in 2019 vindt u hier.

Zorgverzekeraars

De basisverzekering van uw zorgverzekering dekt medische zorg die u thuis krijgt, zoals verpleegkundige zorg, maar ook persoonlijke verzorging (bijvoorbeeld hulp bij het douchen). Dit kost u geen eigen risico en er geldt ook geen eigen bijdrage voor deze verpleging en verzorging. U heeft recht op verpleging en verzorging als u daar een indicatie voor heeft. Deze indicatie of wordt vastgesteld door een wijkverpleegkundige. Bovendien is een zorgplan nodig. Daarin wordt vermeld wat de aard, omvang en duur van de zorg is en het doel dat daarmee bereikt gaat worden. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze zorg vervolgens rechtstreeks aan de organisatie van de wijkverpleegkundige.

Artsen en specialisten

Wanneer u bij uw huisarts aangeeft dat u graag langer thuis zou willen blijven wonen, of daar extra zorg of hulpmiddelen wenst, zal hij of zij u daar graag behulpzaam bij zijn. Uw huisarts weet welke zorg u nodig heeft en adviseert over de te nemen stappen. Gemeenten kunnen uw huisarts met uw toestemming schriftelijk vragen om medische informatie aan te leveren. Zo kan de gemeente een passend voorstel doen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Ouderenorganisaties

In Nederland zijn verschillende ouderenorganisaties actief, die u graag helpen en adviseren over de mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen. De grootste ouderenorganisaties zijn de ANBO (Algemene Nederlandse Ouderenbond), een onafhankelijke organisatie voor senioren in Nederland die persoonlijk advies en informatie aan leden. En de PCOB, een van de grootste Christelijke ouderenorganisaties in Nederland. Deze organisatie heeft sinds 2017 de handen ineen gesloten met de KBO.

ANBO

De ANBO is een onafhankelijke belangenvereniging voor senioren die al 117 jaar bestaat en al meer dan 120.000 leden heeft.  De vereniging is opgericht om de individuele en collectieve belangen van senioren in de samenleving te dienen. Dit doen zij door namens de leden op te komen voor hun rechten, hen bij staan met individuele hulp en adviezen en te onderhandelen met bedrijven om ledenvoordeel te krijgen. De reden dat de vereniging dit doet is omdat zij willen dat senioren tot op hoge leeftijd voorwaardig kunnen blijven participeren in de samenleving. De ABNO richt zich op drie speerpunten: inkomen en pensioen, zorg en gezondheid, en wonen. Ook biedt de vereniging individuele hulp aan leden in de vorm van een online of telefonisch consult, er kan zelf een ANBO-vrijwilliger langskomen om te helpen. Dit zijn geschoolde vrijwilligers. Vanaf €3,50 per maand is het al mogelijk om lid te worden van de ANBO.

PCOB

De PCOB staat voor Protestants Christelijke Ouderen Bond. Deze bond wordt ook wel de KBO-PCOB genoemd omdat KBO en de PCOB sinds 2017 hun krachten hebben gebundeld. Zij zijn de grootste seniorenorganisatie van Nederland en maken zich sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en omzien naar elkaar. Deze vereniging heeft inmiddels al een kwart miljoen leden en is de grootste seniorenorganisatie van Nederland. De speerpunten van de PCOB zijn: zorg en wonen, veiligheid, koopkracht, digitalisering, zingeving. De leden van de PCOB ontvangen tien keer paar jaar een ledenmagazine en profiteren van kortingen op uitjes, boeken en cd’s.

Fondsen, stichtingen en patiëntenorganisaties

Bent u getroffen door een (chronische) ziekte of aandoening? In Nederland bestaat voor vrijwel elke aandoening een fonds, stichting en/of patiëntenorganisatie. Zij informeren u graag over de mogelijkheden om langer thuis te wonen, specifiek afgestemd op uw klachten en ervaringen van andere patiënten.

Een uitgebreid overzicht van organisaties die eenzaamheid bij ouderen willen tegengaan vindt u hier.

Familie en kennissen

Ook uw familie, vrienden of buren kunnen misschien wel hulp bieden of advies geven, zoals:

  • Hulp bij het boodschappen doen, eten koken of het huis schoonmaken
  • Hulp bij vervoer
  • Advies geven bij lastige beslissingen
  • Emotionele steun bieden of gewoon een praatje maken
  • Toezicht houden of alles goed met u gaat

Vindt u het lastig om te bepalen wie u kan helpen? Vraag uw gemeente naar een ouderenadviseur bij u in de buurt.

Voor- en nadelen van langer thuis wonen

Tot slot is het goed om voor uzelf eerlijk de afweging te maken: wat zijn de voor- en nadelen van langer thuis blijven wonen, wat is mogelijk in uw huis en zult u niet vereenzamen? Ons blog over de plussen en minnen kan u daarbij helpen. Hier kunt u het lezen. Tevens is het handig om de langer thuis in huis-checklist in te vullen zodat u kunt zien welke woningaanpassingen voor u mogelijk zijn en hoeveel die ongeveer kosten.

Hulp nodig? 85 – 0471 8881

compleet & praktisch

MET WELKE AANPASSINGEN KUNT U LANGER GENIETEN THUIS?

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link