Wat te doen tegen ongewenste telefoontjes?
Het is ons vast allemaal wel eens overkomen: we hebben een ongewenst telefoontje gekregen. We worden bijvoorbeeld gebeld door iemand die gebrekkig Engels spreekt. De persoon aan de andere kant van de lijn zegt dat er bepaalde wachtwoorden gegeven moeten worden omdat we gehackt gaan worden, of De Stentor belt voor de zoveelste keer om te vragen of u toch echt de krant niet wilt hebben? Als dit zich keer op keer herhaalt, kan het heel vervelend worden al die ongewenste telefoontjes. Daarom leggen wij u in dit artikel uit, wat u zelf kunt doen tegen ongewenste telefoontjes. Zo wordt u niet meer lastiggevallen.
Ongewenste telefoontjes uit het buitenland
Wanneer u ziet dat u wordt gebeld door een buitenlands nummer is het verstandig niet op te nemen en/of terug te bellen. Dit kan namelijk kosten met zich meebrengen. Heeft u dit toch gedaan? Neem dan contact op met uw provider. Zij kunnen het desbetreffende nummer blokkeren.
Lees ons artikel ‘Zo kunt u besparen op uw telefoonkosten!’ om nog meer op uw telefoonkosten te besparen.
Bij telefoontjes uit het buitenland gaat het vaak om fraude. Geef daarom nooit uw persoonlijke gegevens, wachtwoorden of andere belangrijke persoonlijke informatie.
Zelf heb ik jaren terug meegemaakt dat wij thuis werden gebeld door een man die gebrekkig Engels sprak. Hij zei dat hij van Windows was en dat we al onze wachtwoorden moesten geven. Wanneer wij dit niet zouden doen, zouden we gehackt kunnen worden of ons geld kwijt kunnen raken. Dit soort telefoontjes worden helaas vaak gepleegd en dat is natuurlijk even schrikken. Wanneer u te maken krijgt met zo’n soort belletje is het verstandig hier niet op in te gaan en het gesprek direct te beëindigen. Wanneer er echt iets mis is met uw telefoon, laptop, tv of bijvoorbeeld accounts zal u dat niet via zo’n raar telefoontje te horen krijgen. Wilt u zeker zijn dat alles in orde is? Neem dan contact op met het desbetreffende bedrijf.
Ongewenste telefoontjes blokkeren
Wanneer u vaker door hetzelfde nummer of bedrijf wordt lastiggevallen is het handig dat nummer te blokkeren. Dit kan via uw provider, maar dit kunt u ook heel gemakkelijk zelf doen. Verderop in dit artikel leest u hoe u dit kunt doen.
Wat kan ik doen tegen ongewenste telefoontjes?
Om zo min mogelijk last te hebben van ongewenste telefoontjes hebben wij de volgende tips voor u op een rijtje gezet:
- Zet uw telefoonnummer nooit (zomaar) op social media. Wanneer u dit wel doet, is de kans dat u te maken krijgt met ongewenste telefoontjes een stuk groter dan wanneer u uw nummer voor uzelf houdt.
- In principe mogen bedrijven u alleen bellen wanneer u hier vooraf toestemming voor hebt gegeven, of als u al een klantrelatie hebt met het desbetreffende bedrijf. Dit houdt in dat u bijvoorbeeld al klant bij het bedrijf bent en/of iets heeft besteld. Wilt u ondanks dat u eerst wel toestemming hebt gegeven, of ondanks dat u al klant bent toch niet meer gebeld worden? Dan kunt u gebruik maken van uw ‘Recht van Bezwaar’ (voorheen ‘Recht van Verzet’). Wanneer u bij het desbetreffende bedrijf aangeeft gebruik te willen maken van uw Recht van Bezwaar, zijn zij verplicht uw gegevens uit hun eigen bellijsten te verwijderen. Uiteraard mogen zij u niet meer bellen.
Wordt u gebeld zonder dat u hiervoor toestemming hebt gegeven of zonder dat u klant bent? Wijs het bedrijf van op het Recht van Bezwaar en vraag of zij uw gegevens willen verwijderen.
Wordt u ondanks dat u in uw recht staat nog steeds gebeld door een bedrijf? Dan kunt u hier een melding van maken bij Meldpunt Telemarketing. Zij zullen een melding sturen naar het desbetreffende bedrijf en er wordt een onderzoek gestart.
- Wordt u vaak lastiggevallen door een bepaald nummer? Meld dit dan bij uw provider. Uw provider kan zo een onderzoek starten en eventueel contact opnemen met de desbetreffende persoon. Wilt u een melding maken bij uw provider? Vaak kunt u online op de website van uw provider een formulier invullen. Kunt u dit niet vinden? Ga dan langs in de winkel of bel even.
- Wordt u vaak door hetzelfde telefoonnummer lastiggevallen maar wilt u geen melding maken bij uw provider? Dan kunt u zelf het desbetreffende telefoonnummer blokkeren. Dat gaat als volgt:
Een nummer blokkeren op een Android smartphone:
- Open de Telefoon app
- Selecteer het nummer dat u wilt blokkeren
- Klik rechts op de ‘i’
- Klik rechtsonder op de 3 puntjes
- Kies voor ‘contact blokkeren’
- Kies vervolgens voor ‘blokkeren’
Wilt u het nummer/contact weer deblokkeren? Volg bovenstaande stappen, maar kies bij stap 5 voor ‘Blokkeren contact opheffen’.
Een nummer blokkeren op een iPhone:
- Open de Telefoon app
- Selecteer de optie ‘recent’
- Selecteer het nummer dat u wilt blokkeren
- Selecteer rechts de ‘i’
- Kies voor ‘Blokkeer deze beller’
Wanneer u dit heeft gedaan, kan u door het nummer dat u heeft geblokkeerd niet meer lastig gevallen worden.
Bent u nog op zoek naar een telefoon? Lees dan onze keuzehulp voor een seniorentelefoon.
- Wanneer u denkt dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt dan kunt u hier een melding van maken. Dit kan bij de ConsuWijzer. De ConsuWijzer is een consumentenloket van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Wanneer u een melding maakt wordt deze bekeken en geanalyseerd. Wanneer er veel meldingen van één bedrijf worden gedaan, of als de meldingen heel ernstig zijn komt het ACM in actie. Het bedrijf krijgt na een melding van het ACM zelf de kans hun problemen op te lossen. Gebeurt dit niet? Dan kan het bedrijf bijvoorbeeld een boete krijgen.
Conclusie
Allereerst is het belangrijk dat u telefoontjes uit het buitenland niet opneemt. Heeft u dit toch gedaan? Maakt dan een melding bij uw provider. Dit kan ook bij binnenlandse telefoontjes. Wilt u uw provider niet inlichten? Blokkeer het desbetreffende nummer dan zelf. Daarnaast is het belangrijk dat u uw mobiele niet zomaar aan iedereen geeft of op social media zet. Dit beperkt het aantal ongewenste telefoontjes enorm.
Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!
Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)
-
Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?
-
Welke handige hulpmiddelen zijn er?
-
Heb ik recht op vergoedingen?
-
Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?
Nu in de verkoop voor € 9,95!
