WAT KOST HET OM LANGER THUIS TE WONEN?

De kosten van langer thuis blijven wonen of verhuizen zijn in grote mate afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Door de onderstaande langer-thuis-in-huis-check te doen, krijgt u een goede indicatie van de benodigde hulpmiddelen en mogelijke aanpassingen om uw woning toekomstbestendig te maken.

WAT KOST HET OM LANGER
THUIS TE WONEN?

De kosten van diverse woningaanpassingen zijn vaak vergelijkbaar, of iets hoger dan de kosten voor een verhuizing. Ook dit is afhankelijk van welke aanpassingen nodig zijn. Deze variëren van het plaatsen van enkele steunen en aangepaste keukenkastjes tot een complete traplift. Neemt u echter ook de wens om graag langer thuis te blijven wonen in beschouwing, dan zijn de hogere kosten voor het langer thuis blijven wonen het meestal dubbel en dwars waard. Maar wat kost een gemiddelde woningaanpassing ongeveer?

Hieronder staan enkele bedragen en prijzen voor veelvoorkomende woningaanpassingen. De prijzen zijn inclusief materiaal, voorrijkosten en btw. Uiteraard hangen de werkelijke kosten af van uw persoonlijke situatie en het soort huis. Ook bestaat er een groot verschil in prijs tussen bijvoorbeeld een nieuwe traplift en een goede tweedehands traplift. Het is altijd aan te raden om meer dan één offerte aan te vragen, bij minimaal drie verschillende bedrijven.

Richtprijzen voor veelvoorkomende woningaanpassingen:
Toilet voorzien van opklapbare beugels: €150 tot €300
Verhoogde toiletzitting plaatsen: €50 tot €100
Plaatsen van een nieuw verhoogd toilet en waterreservoir: €400 tot €800
Wandbeugel aanbrengen: €75 tot €200
Opklapbaar douchezitje in de douche met rugleuning en armleggers: €250 tot €350
Vloer antislip laten maken (afhankelijk van vloeroppervlak): €200 tot €500
Inloopdouche plaatsen: €1250 tot €2000
Oprijplaat voor rolstoel bij een buitendeur: €200 tot €400
Drempel weg laten halen: €60 tot €150
Traplift voor een rechte trap: vanaf €1690
Traplift voor een trap met bocht(en): vanaf €2190
Inductiekookplaat in de keuken: €800
Bovenkastjes verwijderen in de keuken: €200

Vergoeding langer thuis wonen?
U heeft waarschijnlijk gezien dat de kosten om langer thuis te blijven wonen snel kunnen oplopen. Neem daarom altijd contact op met uw gemeente, om te kijken of er binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) mogelijkheden zijn. De gemeente voert een ‘keukentafelgesprek’ met u, waarin wordt gekeken naar wat u nog zelf kan en wat niet. Aan de hand van de uitkomst van het keukentafelgesprek wordt een actieplan gemaakt. Hierin staat wat de gemeente voor u kan doen en welke woningaanpassingen en/of hulpmiddelen daarbij nodig zijn. Op grond van wat in het keukentafelgesprek naar voren is gekomen kan verder onderzoek nodig zijn. Na medisch of ergonomisch onderzoek kan blijken dat uw woning niet geschikt is voor aanpassingen en u misschien wel een verhuisvergoeding wordt aangeboden. Als u graag langer thuis wilt blijven wonen is dat natuurlijk meestal niet wat u wilt horen.

Krijgt u wel hulp aangeboden, dan betaalt u een maandelijkse inkomensafhankelijke bijdrage. Afhankelijk van de hoogte van deze bijdrage is het financieel vaak interessant om de woningaanpassingen zelf te financieren. Zo krijgt u precies wat u thuis wilt en betaalt u geen maandelijks bedrag aan uw gemeente. Voor de gewenste aanpassingen moet u dan wel uw eigen vermogen aanspreken.

Maak voor uzelf in ieder geval een overzicht van welke aanpassingen er nodig zijn om zowel nu als in de toekomst veilig en prettig thuis te kunnen blijven wonen. Uw gemeente of een andere deskundige helpt u hier graag bij. Per hulpmiddel en woningaanpassing is een goede inschatting van de kosten te maken. Benieuwd welke woningaanpassingen voor u interessant zijn en welke kosten u kunt verwachten? Vul gratis de ‘Langer thuis in huis’-checklist in en u krijgt direct een ‘Langer thuis in huis’-plan in uw mail.

Hulp nodig? 0341 – 76 80 71

compleet & praktisch

MET WELKE AANPASSINGEN KUNT U LANGER GENIETEN THUIS?

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link