Waarom wil de overheid dat we langer thuis blijven wonen?

Onderwerp: Langer thuis wonen
Laatst geupdate: 29 juli 2021
Sacha van Andel

Het is u vast niet ontgaan dat het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt iedereen die hulp of zorg nodig heeft via de gemeente persoonlijk geholpen. De komende jaren groeit het aantal ouderen enorm en daarnaast hebben verpleeghuizen te maken met personeelstekorten. Het aantal mensen van 75 jaar en ouder dat alleen woont is sinds de jaren ’70 bijna 5 keer zo groot geworden en opgelopen naar ruim een half miljoen. Na 2050 zal dit zijn opgelopen tot ongeveer 1,3 miljoen personen.

Langer thuis blijven wonen is daarmee de oplossing voor het snel toenemende aantal ouderen in Nederland. De verpleeghuizen en verzorgingshuizen kunnen de vraag simpelweg niet aan als veel mensen naar een zorginstelling willen verhuizen. Gelukkig willen de meeste mensen maar wat graag in hun eigen woning blijven wonen. De vertrouwde omgeving, met alle vrienden, buren en familie in de buurt, willen zij meestal voor geen goud missen.

Technische mogelijkheden en domotica

 

De veranderende inrichting van de zorg in Nederland maakt het mogelijk om mensen te helpen met hulpmiddelen en de juiste zorg, afgestemd op ieder individu. Daarnaast nemen de technische mogelijkheden de komende jaren sterk toe. Vitale gegevens kunnen op afstand in de gaten worden gehouden, valsensoren laten direct weten als er iets niet goed is, de dokter kan direct per videoverbinding om advies gevraagd worden, robots helpen met dweilen, stofzuigen en grasmaaien, het gasfornuis wordt vervangen door een veilige inductiekookplaat en meer. Gordijnen openen en sluiten automatisch als het licht of donker wordt.

Mantelzorg

 

Ook het omzien naar elkaar en mantelzorgondersteuning wordt steeds belangrijker. De omslag van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving is al in gang gezet. Mantelzorg speelt daarin een belangrijke rol. Mantelzorgers helpen anderen langdurig en onbetaald, bijvoorbeeld bij een chronische ziekte, handicap of andere situaties waarin hulp nodig is. Dat kan de partner, een ouder, een kind of ander familielid, vriend of kennis zijn. Hoewel mantelzorg een essentieel onderdeel is van de participatiesamenleving, zullen gespecialiseerde verpleeghuizen voor mensen met een zware zorgvraag blijven bestaan.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Waarom wil de overheid dat we langer thuis blijven wonen?