Waarom een medische keuring voor het rijbewijs?

Onderwerp: Hulpmiddelen, Mobiliteit
21 januari 2020
Sharon Kok

Wie na zijn 75e zijn rijbewijs wil verlengen, moet een medische keuring doen. Maar waarom wil het CBR dit eigenlijk? Wie al 50 jaar of langer autorijdt, weet toch wel waar die mee bezig is. Toch?

Wat is de medische keuring rijbewijs?

 

Om een voertuig te mogen besturen dient u een verklaring te hebben die aantoont dat u lichamelijk en geestelijk gezond genoeg bent om dit te kunnen. Een medische rijbewijskeuring is verplicht wanneer u 75 jaar of ouder bent, een medische beperking hebt of bij rijbewijs C en D.

Maar, veroorzaken ouderen dan relatief meer ongelukken in het verkeer?

 

Het is niet bekend dat senior bestuurders meer ongelukken veroorzaken. Maar uit onderzoek blijkt wel dat ouderen eerder het slachtoffer zijn, soms van hun eigen rijgedrag. ‘Als je de cijfers bekijkt, dan zie je dat ouderen inderdaad vaker betrokken zijn bij een dodelijk ongeval. Maar dit komt vooral door hun eigen lichamelijke kwetsbaarheid’, zegt Ragnhild Davidse van SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek. Ouderen hebben over het algemeen minder spierkracht en soms broze botten. ‘Bij een ongeluk is de kans op inwendige bloedingen groter.’

Waarom moet ik dan een keuring doen?

 

Omdat de gevolgen van een ongeluk groter kunnen zijn heeft het CBR de medische keuring voor het rijbewijs ingesteld. Daarnaast zijn er diverse oorzaken waardoor de rijvaardigheid kan afnemen. De symptomen van bepaalde aandoeningen of bijvoorbeeld het slikken van medicijnen kunnen invloed hebben op uw rijgedrag. Deze kans wordt groter naarmate de leeftijd vordert. Daarom is de keuring ingesteld vanaf 75. Het is echt bedoeld om 75-plussers verantwoord en veilig aan het verkeer te kunnen laten deelnemen.

 

Ook interessant: Hoeveel kost zo’n medische keuring rijbewijs eigenlijk?

 

Waarom moet ik een keuring doen?

 

Ouderen maken vaak veiligere keuzes wat betreft het autorijden: vaker laten ze de auto staan bij slecht weer, in de spits, in het donker en bij een onbekende omgeving. Daarnaast rijden senioren over het algemeen wat minder (te) hard. Slim! Uiteraard komt daarboven op nog een hele hoop ervaring.

 

Er zijn daarnaast ook een aantal factoren die de rijvaardigheid negatief beïnvloeden.

 

Geestelijk

  • Meerdere gebeurtenissen tegelijkertijd overzien wordt lastiger (invoegen is daardoor bijvoorbeeld moeilijker)

 

Lichamelijk

  • Gezichtsvermogen neemt af en daardoor is o.a. contrast moeilijker te zien (de belijning op de weg is daardoor bijvoorbeeld slechter zichtbaar, zeker in vies weer)
  • Trager reactievermogen
  • Minder bewegelijk (over de schouder kijken om de dode hoek in te kijken gaat niet altijd meer)

 

Medische rijbewijskeuring

Dit soort factoren ontstaan geleidelijk en het is goed mogelijk dat mensen er heel lang alsnog een prima chauffeur mee zijn. Echter kan het ook wel problemen gaan opleveren. Zeker als er ook medicijnen in het spel zijn bijvoorbeeld. Dit is statistisch gezien vaker het geval bij mensen vanaf 75 jaar. Om die redenen heeft het CBR de medische rijbewijskeuring ingevoerd.

‘Maar ik heb toch juist jarenlange rijervaring?’

 

Wij begrijpen dat het bijzonder vervelend is als u met 50 jaar rijervaring een keuring moet ondergaan om ze kijken of u nog wel veilig kunt autorijden. Misschien komt het zelfs beledigend op u over. Dat snappen we.

 

We zien ook wel mensen die op Facebook schrijven dat de rijbewijskeuring er is om de vrijheid van ouderen af te pakken. Dat is absoluut niet het geval. Het is puur voor de veiligheid op de weg en het is helaas een feit dat de meeste eenzijdige ongelukken door senior-automobilisten gebeuren.

Conclusie

 

Met veiligheid op de weg in het achterhoofd heeft het CBR de medische rijbewijskeuring ingesteld. Iedereen vanaf 75 jaar is verplicht deze te ondergaan bij het verlengen van het rijbewijs. Maar maakt u zich geen zorgen, er rijden in Nederland ook nog genoeg 100-plussers rond die veilig aan het verkeer deelnemen! Geweldig toch?

 

Wat vindt u van de verplichte medische rijbewijskeuring? Laat het ons weten op onze Facebookpagina!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.