Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren

Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren

Onderwerp: Vrije tijd, Activiteiten
Laatst geupdate: 18 oktober 2021
Carmen van Andel

Thuisblijven en tóch de hele wereld over reizen. Dat kan! Niet alleen met de digitale tentoonstellingen van deze musea, maar ook met deze prachtige romans.

 

Laat de leunstoelreiziger in u maar los!

Oceanië

 

al wat schittert We gaan naar het Nieuw Zeeland van de 19e eeuw, waar de inwoners van een goudzoekerskolonie een mysterie oplossen in: Al wat schittert van Eleanor Catton. Een geweldige literaire roman die ingenieus in elkaar zit. Dit is mijn meest favoriete boek aller tijden en ik wil iedereen aanraden het te lezen. Het is niet alleen ingenieus qua plot en geweldig qua schrijfstijl, het zit ook nog eens qua vorm slim in elkaar. Zelden heb ik zo’n goed boek gelezen. Let wel op: het is niet het makkelijkste boek om in te beginnen, maar alle moeite wordt beloond.
Lion Een jongetje raakt per ongeluk zijn broer kwijt op een druk treinstation in Calcutta. Via via beland hij in Delhi en wordt uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Hij groeit gelukkig op in Australië, maar als hij dertig is, gaat hij opzoek naar waar hij zijn broer kwijtraakte. Dat is het verhaal van Lion van Saroo Brierley.

 

Azië

 

Van Oceanië gaan we door naar Azië met twee historische romans. De eerste speelt zich af voor de kust van keizerlijk Japan in de 18e eeuw. De Nederlanders waren lange tijd de enige die met het Japanse Keizerrijk mochten handelen. Alleen mogen ze het land niet in, ze moeten op een klein eilandje voor de kust blijven. Maar dan wordt Jacob de Zoet, matroos van de VOC, verliefd op een Japanse vroedvrouw, die ineens verdwijnt. David Mitchell voert de lezer via Jacob de Zoet ver Japan in, zelfs tot aan een klooster waar Samurai proberen het eeuwige leven te krijgen: De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. jacob zoet
Susan Smit neemt ons in een zinderend liefdesverhaal mee naar het Nederlands-Indië van het begin van de 20ste eeuw. In Tropenbruid droomt een weesmeisje uit Amsterdam van een ander leven. Dat krijgt ze als ze via een huwelijk in Batavia terechtkomt. Maar haar huwelijk blijkt heel anders dan ze had gehoopt. Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren

 

Afrika

 

Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren De loomheid van de hitte van Zuid-Afrika komt geweldig tot leven in de thrillers van Deon Meyer. Zijn detective Bennie Griessel opereert in het Zuid-Afrika van nu en komt in alle lagen van de bevolking, wat de thrillers extra interessant maakt. Meyers nieuwste heet Prooi. Het leukste is wel om te beginnen bij boek 1.
Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren Een heel ander verhaal wordt verteld door Albert Camus (1913-1960) met De Pest. Een Algerijnse kuststad wordt getroffen door een pestepidemie. De roman gaat echter niet alleen over de ziekte, maar vooral ook over de sociale gevolgen voor de bevolking nu de stad in quarantaine moet. Klinkt bekend? Juist in deze tijd kan het interessant zijn om te lezen over hoe anderen een min of meer vergelijkbare tijd meemaakten. Het mooie van De pest is namelijk dat het prachtig de verbroedering beschrijft die door de vreselijke ziekte ontstaat.

 

Europa

 

‘Niemand gelooft hem, noteert hij in de sterke proloog van de roman, wanneer hij vertelt over de maanden die hij doorbracht in Finland, als jonge man van negentien.[…] Dat Koch de roman in interviews zijn „belangrijkste” boek noemde, wil ik daarom ook wel geloven.’ – NRC

Finse dagen is de nieuwste roman van Herman Koch, die natuurlijk bekend is van Het Diner. Het gaat over zijn eigen jeugd in Amsterdam en zijn periode waarin hij als 19-jarige op een afgelegen plaats in Finland in de bossen en op het land werkte. Klinkt romantisch, was het niet. Nu, veertig jaar later, blikt hij terug in wat in vele dagbladen misschien wel zijn beste roman wordt genoemd.

Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren
Als er iets niet mag ontbreken in de boekenkast van de leunstoelreiziger zijn het de magistrale detectives van Agatha Christie. Stap aan boord van de Oriënt Express, reis via Oost-Europa naar Istanbul en help Poirot de moordzaak oplossen. Een klassieker! Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren

 

Zuid-Amerika

 

Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren Isabel Allende is waarschijnlijk een van de meest bekende hedendaagse Zuid-Amerikaanse schrijvers. En zij mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Haar nieuwste heet Bloemblad van zee (dus niet bloedbad aan zee, zoals ik het eerst las). Het speelt zich af in Chili in de jaren 1960-70. Een historische roman over ballingschap en liefde, zoals Allende dat zo goed kan.
Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren Hoe duur was de suiker van Cynthia Mac Leod neemt ons mee naar het koloniale Suriname in de 18e eeuw, toen Nederlandse plantagehouders nog volop slaven gebruikten om hun landen te bewerken. Het neemt de lezer echt mee naar die tijd, naar hoe zowel de plantagehouders, als de slaven op de plantages en bevrijde slaven leefden. Het laat vele kanten zien en dat maakt het een rijk en vooral niet eenzijdig verhaal.

 

Noord-Amerika

 

Alaska was lang een van de gebieden die nog niet in kaart waren gebracht. Onherbergzaam en koud. Moeilijk begaanbaar terrein met weinig voedselbronnen voor wie niet goed weet waar hij moet zoeken. In Aan de schitterende rand van de wereld (e-book) van Eowyn Ivey wordt een expeditie gevolgd die aan het eind van de 19de eeuw probeert een doorgang te vinden. Tegelijkertijd volgt de lezer de vrouw van de expeditieleider, die maar zit te wachten en uit verveling begint met het fotograferen van vogels. Ongewoon voor vrouwen in die tijd.

Het boek is niet meer in druk, hoewel nog wel te verkrijgen als ebook, tweedehands en in de Engelse editie (To the bright edge of the world), maar het is echt een geweldig verhaal dat niet mag ontbreken.

Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren
Van Alaska naar New York met Max, Mischa & het Tet-offensief van Johan Harstad. Met recht een magnum opus te noemen. Het is het verhaal van toneelregisseur Max Hansen die als puber emigreert naar Amerika. Hij heeft moeite om zijn communistische jeugd te verwerken. Maar in New York ontdekt hij dat eigenlijk iedereen daar ontheemd is. In kunstenares Mischa en Vietnam-veteraan Owen treft hij dierbare lotgenoten. Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren

 

Alle boeken uit dit artikel zijn beschikbaar op bol.com. Klik het linkje in de bijbehorende tekst, en u komt direct op de juiste pagina.

 

Veel lees plezier!

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Voor de leunstoelreiziger: 12 boeken die u over de hele wereld voeren