Veranderingen basispakket zorgverzekering 2020

Onderwerp: Nieuws, Geldzaken, Kosten
Laatst geupdate: 4 september 2020
Carmen van Andel

In 2020 wordt het basispakket van de zorgverzekering uitgebreid, vooral voor ouderen pakt dit gunstig uit. Zo wordt onder meer de geneeskundige zorg die een specialist ouderengeneeskunde verleent volgend jaar in het basispakket opgenomen. Dit alles schrijft Minister Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer. 

[vc_single_image image=”3156″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1559115987008{margin-bottom: 0px !important;}”]

Logeervergoeding

 

Patiënten die voor een behandeling langdurig over grotere afstand heen en weer reizen en daarvoor een vergoeding voor de vervoerskosten ontvangen, kunnen vanaf volgend jaar kiezen voor een logeervergoeding in plaats van de vergoeding voor vervoerskosten. Het gaat om maximaal €75 per nacht als sprake is van tenminste drie aaneengesloten dagen van behandeling. De logeermogelijkheid is vooral bedoeld voor mensen die onder behandeling zijn bij een gespecialiseerd ziekenhuis of behandelcentrum, zoals het protonencentrum in Groningen.

 

“Patiënten worden daar vijf tot zeven weken, vijf dagen per week bestraald. Steeds heen en weer rijden, soms meer dan 100 of 150 kilometer enkele reis, is enorm belastend. Mensen kiezen er dan vaak zelf al voor om op eigen kosten een paar nachten in een hotel te verblijven. Vanaf volgend jaar kunnen ze daarbij dus een beroep doen op hun zorgverzekering.”
– Minister Bruins

Specialist ouderengeneeskunde

 

Vanuit het beleid van de overheid wordt zorg zoveel mogelijk bij mensen thuis of in de eigen omgeving verleend. De zorg van de specialist ouderengeneeskunde is vanaf komend jaar onderdeel van het basispakket. “Hiermee verlichten we de druk op de huisarts en de wijkverpleegkundige waardoor het aantal crisissituaties en beroep op acute zorg vermindert. Het uiteindelijke doel is dat mensen met chronische ziekten als Huntington of MS langer thuis kunnen wonen met de zorg die ze nodig hebben”, schrijft minister Bruins. Per 2021 gaat ook andere zorg voor specifieke patiëntgroepen over naar het basispakket, zoals de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Dit vervangt de huidige subsidieregeling.

Geneesmiddelen

 

Minister Bruins neemt ook maatregelen om te zorgen dat patiënten optimale toegang hebben tot geneesmiddelen. Daarom wijzigt per 2020 de vergoeding van apotheekbereidingen van medicijnen. Zo regelt Bruins dat, mocht de situatie zich voordoen dat een geregistreerd geneesmiddel niet wordt toegelaten tot het basispakket vanwege te hoge kosten, de apotheekbereiding wél kan worden vergoed. Zo houden patiënten toch toegang tot het geneesmiddel.

 

Zorgverzekering 2020

De verruiming van het basispakket voor 2020 komt eind juni aan de orde in de Tweede Kamer. Eerder is al bepaald dat het verplicht eigen risico ook komend jaar €385 bedraagt. Zorgverzekeraars maken in het najaar hun premies voor de zorgverzekeringen bekend.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Veranderingen basispakket zorgverzekering 2020