Wetenschap: Voel u veilig door toezicht met bewegingssensoren

Onderwerp: Wetenschap, Veiligheid
Laatst geupdate: 16 november 2021
Carmen van Andel

Gebrek aan toezicht is een van de voornaamste bezwaren van ouderen tegen thuiswonen. Dat is begrijpelijk, zeker gezien het hoge aantal val-incidenten bij 65-plussers. Aan de Universiteit van Amsterdam heeft ergotherapeut Margriet Pol onderzoek gedaan naar het inzetten van bewegingssensoren bij thuis- en alleenwonende ouderen.

 

Uit haar onderzoek blijkt dat degenen die meededen positief waren over deze vorm van toezicht, omdat het hen een groter gevoel van veiligheid gaf.

Margriet Pol. ‘Sensor monitoring to measure and support activities of daily living for independently living older persons’, Proefschrift Universiteit van Amsterdam, februari 2019.

Veilig gevoel door bewegingssensoren

 

Voor haar onderzoek interviewde Margriet Pol 11 ouderen tussen de 68-93 jaar oud, die ongeveer anderhalf jaar bewegingssensoren in hun huis hadden. De sensoren werden in de gaten gehouden door verpleegkundigen die als een sensor aangaf dat er al lang geen beweging meer was geweest, meteen actie konden ondernemen. Van de deelnemers woonden 7 thuis en 4 in een seniorenwoning. Alle 11 vertelden dat ze zich veiliger voelden om twee redenen: een val of ongeluk zou sneller worden opgemerkt en de verpleegkundigen zouden lichamelijke achteruitgang beter in de gaten kunnen houden. Het gevoel van veiligheid woog voor de deelnemers op tegen het feit dat zorgprofessionals voortdurend toegang hadden tot hun gegevens. Dat de sensoren alleen beweging registreerden en geen videobeelden of geluidsopnamen maakten, droeg ook bij aan de snelle acceptatie ervan.

Extra reden om actief te blijven

 

Voor sommige ouderen hadden de sensoren nog een extra voordeel: omdat ze zelf de gegevens van de sensors konden inzien gebruikten ze die als extra motivatie om actief te blijven. Anderen gaven aan zelf niet zo geïnteresseerd te zijn in het zien van hun eigen data. De ouderen waren ook te spreken over het design van de sensoren: ze vonden dat ze nauwelijks opvielen in huis en dat je al snel vergat dat ze er waren.

 

Het onderzoek van Margriet Pol is in februari 2019 gepubliceerd. U kunt het hier lezen (Engels). Er zal nog meer onderzoek gedaan worden voor bewegingssensoren kunnen worden toegepast voor zelfstandig wonende ouderen, maar het is een mooi startpunt.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Wetenschap: Voel u veilig door toezicht met bewegingssensoren