fbpx

Liever geen valalarm dragen? 3 redenen om het wel te doen

Onderwerp: Bewegen in en om huis, Hulpmiddelen
2 december 2019
Sharon Kok

Afgelopen zomer werd er een mevrouw gevonden die na haar val 12 uur (!) op de grond lag, voordat iemand het in de gaten had. Dit had voorkomen kunnen worden als mevrouw een valalarm had gedragen. Komt u na een val niet meer overeind? 1 druk op de knop en iemand komt u helpen.

 

Nu wil niet iedereen zo’n alarm dragen. En dat snappen we goed.  Het lijkt misschien een stap terug in zelfstandigheid. Of een soort stigma dat hulpbehoevendheid uitstraalt. Er zijn ook altijd mensen die denken het niet nodig te hebben, terwijl zij wel een verhoogd valrisico hebben. En dat is jammer. Want een valalarm kan een hoop ellende voorkomen. 

valalarm

Een knalgroen valalarm. Makkelijk bij u te dragen in uw broekzak of aan een keycord om uw nek. – Foto via Bol.com

Wat is een valalarm?

 

Een valalarm is een klein kastje met een alarmknop en wordt vaak gedragen als ketting. Zodra op deze knop wordt gedrukt wordt er automatisch verbinding gelegd met een vooraf ingesteld telefoonnummer van bijvoorbeeld een alarmcentrale of een familielid. Zo kunt u bij een val snel geholpen worden.

 

Er bestaan tegenwoordig vele verschillende soorten valalarmen, ook wel een personenalarmsysteem genoemd. U kunt ze dragen als horloge of ketting en sommige sturen zelfs al een exacte locatie mee naar de alarmcentrale. Er zijn valalarmen die u alleen binnenshuis kunt gebruiken, maar ook valalarmen die u zelfs mee kunt nemen als u bijvoorbeeld gaat fietsen.

 

Bent u weleens bang om te vallen? Lees dan: 13 tips om vallen te voorkomen.

 

3 redenen om een valalarm te dragen

 

Dit zijn onze 3 redenen om vooral wél een valalarm te dragen:

 

[ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#81d742″] Veiligheid

De eerste en ook gelijk de belangrijkste reden om een valalarm te dragen is natuurlijk uw veiligheid. Wanneer u bij een val uw bewustzijn verliest of niet meer in staat bent om bijvoorbeeld bij de telefoon te komen, dan heeft u een probleem. Draagt u een valalarm? Dan is 1 druk op de knop voldoende om ervoor te zorgen dat er mensen op de hoogte zijn en u komen helpen. En zo zit u binnen een korte tijd weer veilig op uw eigen stoel.

 

Toch denken veel mensen dat ze een valalarm niet nodig hebben. Maar heeft u een brandalarm? Deze hoopt u toch ook niet nodig te hebben?[ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#81d742″]

Zelfvertrouwen

De gedachte dat u bij een val gemakkelijk hulp in kunt schakelen, is een geruststellende gedachte. Het geeft u zelfvertrouwen dat u nog veel en vooral zelfstandig dingen kunt doen, maar wel hulp krijgt wanneer u deze hard nodig heeft. En; meer zelfvertrouwen zorgt ervoor dat u steviger op uw benen staat en dus uiteindelijk ook minder kans hebt om te vallen.[ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#81d742″]

Langer Thuis in Huis

Zoals hierboven al omschreven; een valalarm geeft u de mogelijkheid om nog veel dingen zelfstandig te kunnen blijven doen. Daarnaast is de kans op letsel kleiner, als u direct geholpen wordt bij een val. Ook dat zorgt er voor dat u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Daarnaast geeft het uw naasten ook een fijner en veiliger gevoel als u een valalarm draagt.

Conclusie

 

Heeft u nu nog een reden om géén valalarm te dragen? Er zijn tegenwoordig mooie modellen op de markt. Die absoluut geen hulpbehoevendheid uitstralen. Bijvoorbeeld met deze halsketting.

 

Heeft u weleens overwogen om een valalarm te dragen? Laat het ons weten via onze Facebookpagina.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.