Tineke de Nooij openhartig over mantelzorg

Onderwerp: Nieuws, Hulp, Zorg aan huis
Laatst geupdate: 12 december 2022
Carmen van Andel

Voor het tijdschrift Margriet vertelt Tineke de Nooij (81) in een openhartig gesprek met Anita Witzier dat ze nooit het gevoel had dat ze een goede mantelzorger was voor haar man Peter.

 

Ik vind het ontzettend moedig van haar dat ze dit zo openlijk bespreekt. Een hart onder de riem voor veel mantelzorgers. En een reden waarom langer thuis wonen soms gewoon geen optie meer is. Én dat dat niets is om u voor te schamen.

Natuurlijk wilt u zorgen voor degene van wie u houdt. Of het nu uw partner, kind of ouder is. U wilt er voor ze zijn, steunen, een luisterend oor, begrip en vooral liefde bieden. Maar het kan ook ontzettend zwaar zijn. Daar wordt lang niet altijd over gesproken. Tineke de Nooij doet dat wel.

 

“Ik vond mezelf helemaal geen goede mantelzorger. Daar heb ik me ook heel schuldig over gevoeld, dat ik het voor mijn gevoel niet goed heb gedaan. Iedereen denkt altijd maar dat je de hele dag leuk en geduldig luistert naar je hulpbehoevende man die zes keer hetzelfde vertelt. Ik kon dat niet opbrengen. Op een gegeven moment hoorde ik mezelf roepen: ‘Dat héb je al gezegd!’”

Uit wanhoop de politie bellen

 

Lichamelijk was het mantelzorgen ook zwaar voor de radiopresentatrice. Haar man kon niet goed meer blijven zitten door de meerdere hersenbloedingen die zijn brein beschadigden. Hij viel regelmatig uit bed of van zijn stoel. Tineke moest hem dan optillen. Op het laatst ging dat niet meer en moest ze zelfs 3 keer per week de politie bellen om haar te helpen. Thuiszorg kon er helaas vaak niet snel genoeg zijn.

 

Uiteindelijk is haar echtgenoot naar een verzorgingshuis gegaan. In Margriet vertelt Tineke dat dat voelde als verraad ook al was er geen andere optie meer.

 

“Het feit dat hij weg moest vond ik verschrikkelijk. Daar zit een gevoel van ‘ik heb gefaald’ achter. Ondanks dat het echt niet meer kon.”

Verhalen delen

 

Ik ben benieuwd naar uw verhalen als mantelzorger, of over uw mantelzorger. Herkent u het verhaal van Tineke? Heeft u ervaringen die u wilt delen? Ik hoor het graag op onze facebookpagina: @Langerthuisinhuis.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Tineke de Nooij openhartig over mantelzorg