Woningmarkt appartementen ouderen oververhit: enorme tekorten
Het tekort aan huizen voor ouderen is enorm: twee op de vijf Nederlandse gemeentes heeft er mee te maken. Het probleem wordt erger door de vergrijzing die blijft toenemen. Het gevolg: de markt voor appartementen is oververhit en prijzen zijn zelden zo hoog geweest. Gelukkig is er van alles mogelijk om de bestaande woning veiliger te maken.
‘Het net verschenen rapport ‘Zorgen voor thuiswonende ouderen’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) bevestigt het groeiende tekort. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle ouderen in een woning verblijft die eigenlijk ongeschikt voor hen is. Cruciale voorzieningen als supermarkt, huisarts, apotheek en ov-halte liggen te ver weg.’ Zo concludeert De Gelderlander in een artikel over de woningmarkt in Nijmegen en Arnhem. Makelaars trekken daar aan de noodklok. Door de toenemende vergrijzing wordt het probleem steeds groter. De overheid heeft beloofd er iets aan te doen, maar vooralsnog gebeurt er te weinig. De Vereniging Eigen Huis start daarom dit jaar met een grootschalig onderzoek naar de woonbehoefte voor ouderen: ‘De vergrijzing neemt de komende jaren enorm toe, dus er ligt een groot vraagstuk,’ zegt beleidsadviseur woningmarkt Maude Weide van de vereniging in De Gelderlander.
[vc_single_image image=”3172″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”center”]
Vraagprijs is startpunt
Door het schreeuwende tekort aan appartementen dichtbij winkels, zorgvoorzieningen en het openbaar vervoer zijn veel ouderen naarstig op zoek naar een geschikte woning. Het feit dat de overheid senioren stimuleert om langer thuis te blijven wonen en er steeds minder plekken in zorgcentra zijn, helpt op zijn zachtst gezegd niet mee. Overbieden bij geschikte appartementen is dan ook aan de orde van de dag. Vaak met tienduizenden euro’s boven de vraagprijs.
Het gaat niet alleen om babyboomers (70-75) die nu hun eigen huis goed kunnen verkopen. In De Gelderlander zegt de voorzitter van de NVM Arnhem, Moniek Koenders, dat er ook veel zestigers bij zitten. ‘Allemaal mensen die kleiner willen wonen met comfort en grote kamers. Voor die groep wordt veel te weinig gebouwd. Ik mis kleinschalige projecten, aanleunwoningen rondom een hofje, andere variaties. Als je die genoeg bouwt komen er veel woningen vrij en krijg je de doorstroming op de woningmarkt waar iedereen al vele jaren om vraagt.’
[vc_single_image image=”3185″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”center”]
Aanpassen huidige woning
Op dit moment wonen veel senioren in huizen die niet geschikt zijn. Ze zijn te groot en vaak onveilig: eengezinswoningen met veel slaapkamers en trappen. Maar verhuizen is door het gebrek aan koopappartementen geen optie. Mensen die al jaren hetzelfde huis huren hebben een ander probleem: elk ander huurhuis is veel duurder, omdat ook huurprijzen zijn gestegen. Paradoxaal genoeg is dus voor veel ouderen de eengezinswoning waarin ze al lang wonen goedkoper dan een kleiner appartement. Tegelijk neemt het aantal val-incidenten onder ouderen nog elk jaar toe.
‘De kwaliteit van leven gaat achteruit [na een val], in veel gevallen voorgoed.’ – Trouw
Toch is het niet zo dat senioren in deze situatie geen kant uit kunnen. Er is steeds meer mogelijk om huizen en trappen veiliger te maken, bovendien zijn de kosten daarvoor zijn de laatste tijd gedaald. Zo heeft u al een handig douchekrukje vanaf € 30,-. Trapliften waren altijd een grote investering. Maar sinds enige tijd is het mogelijk om gebruikte gereviseerde trapliften te kopen. Die zijn net zo veilig en vaak duizenden euro’s goedkoper. Ook de Wmo kan in sommige gevallen helpen de huidige woning veilig te maken.
Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!
Bron
Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.
Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.