Te weinig passende woonruimte senioren

Nieuws

Er zijn te weinig passende woonruimtes beschikbaar voor mensen met een zorgvraag. Dat stelt ActiZ, branchevereniging voor zorgondernemers.  “Het is vreselijk dat mensen lang moeten wachten op een plek, voor henzelf en voor naasten of mantelzorgers. Er moeten dan ook zeker extra verpleeghuisplekken bij komen”, zegt ActiZ vicevoorzitter Jacqueline Joppe bij Meldpunt, “maar dat is niet de enige oplossing om wachtlijsten tegen te gaan.”

Vergrijzing

Door de toenemende vergrijzing zijn er binnen 20 jaar bijna 5 miljoen 65-plussers en zeker 340.000 90-plussers. Prachtige cijfers! Maar het is belangrijk dat iedereen een veilige en gezellige omgeving kan wonen. Of dat nu aangepaste woning is of in een verzorgingshuis. Er zijn op dit moment te weinig plekken in verpleeghuizen, dat moet veranderen. Er moeten meer plekken beschikbaar komen, stelt ActiZ. Maar er moet niet alleen op de verzorgingshuizen ingezet worden volgens de branchevereniging. ActiZ denkt dat aan woonvormen waarbij jongeren, gezinnen, ouderen en ouderen met zorgvraag bij elkaar wonen.  “In Ermelo brengen we de participatiesamenleving in de praktijk”, zegt ActiZ bestuurder Margreet Kasper de Kroon tegen de Nationale Zorggids.  “Jongeren, gezinnen, ouderen en ouderen die verpleeghuiszorg nodig hebben, wonen bij elkaar in een kleine wijk en ontmoeten elkaar in de gezamenlijke huiskamer voor de buurt.”

Techniek en woningaanpassingen

Om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden, is het volgens ActiZ belangrijk om ook te kijken naar techniek, ook wel domotica genoemd, die verpleegkundigen helpt om thuis betere zorg te verlenen en mensen helpt om langer thuis te wonen. Bekende voorbeelden om een woning levensloopbestendig te maken zijn de badkamer met antislipvloer, inloopdouche met douchekruk en thermostaatkraan, de robotstofzuiger en de (gebruikte) traplift.

Bronnen: ActiZ en de Nationale Zorggids

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link