Taalmaatjes: een mooi initiatief voor verbinding en taalontwikkeling

Taalmaatjes: een mooi initiatief voor verbinding en taalontwikkeling

Onderwerp: Activiteiten, In contact blijven
Laatst geupdate: 23 februari 2022
Sacha van Andel

Een taal leren is moeilijk en het Nederlands is daarop geen uitzondering. Alle regeltjes met bijbehorende uitzonderingen kunnen lastig zijn om te onthouden, en daar komt de uitspraak nog eens bovenop. Het belangrijkste in het leren van een taal is ermee bezig blijven. Maar, wat als iemand niemand in de buurt heeft om Nederlands mee te praten? Daar vond Senior-live in Almere een oplossing voor: Taalmaatjes.

Wat zijn Taalmaatjes?

 

Taalmaatjes Online is een initiatief van Senior-Live. Almeerse senioren worden gekoppeld aan Nieuwe Nederlanders (denk aan bijvoorbeeld immigranten) om zo in het Nederlands met elkaar te kletsen. Dit gaat voor een groot deel online via videobellen, iets waar Senior Live altijd bij helpt als dat nodig is. Zo kunt u de gesprekken gemakkelijk voeren vanuit uw eigen huis. Daarnaast vinden er af en toe fysieke bijeenkomsten plaats.

 

Het zijn laagdrempelige gesprekken die over van alles en nog wat kunnen gaan. Op deze manier worden mensen in verbinding gebracht en leren ze verschillende culturen beter kennen. Taalmaatjes is goed voor de taalontwikkeling en draagt bij aan een multiculturele samenleving.

 

In de volgende video wordt het duidelijk uitgelegd

 

Wat is Senior-Live?

 

Senior-Live is een organisatie die als doel heeft senioren te helpen met de technologie van nu. Dit doen ze door middel van workshops, assistentie aan huis en projecten als Taalmaatjes Online. Hun missie is om te laten zien hoe technologie iemands wereld kan verbreden en vergroten. Vooral als u minder goed ter been bent, is technologie een prachtige uitkomst. Wel benadrukt Senior-Live dat ze niet het doel hebben om fysiek contact te vervangen, maar juist om te laten zien dat contact houden ook mogelijk is als het fysieke contact even niet (meer) kan. Er wordt altijd gezocht naar de ideale combinatie van digitaal en fysiek.

 

Bezoek de website van Senior-Live.

Kan ik meedoen aan Taalmaatjes Online?

 

Zeker weten! Deelname is gratis. Als u woonachtig bent in Almere kunt u zich aanmelden via de knop “schrijf je in!” onderaan deze pagina.

 

Woont u niet in Almere maar heeft u wel interesse? Bekijk dan één van de volgende alternatieven:

 

Taalmaatje bij Humanitas: u helpt mensen de Nederlandse taal leren door gezellig bij ze op de koffie te gaan. Humanitas geeft een introductietraining, een onkostenvergoeding en een WA- en ongevallenverzekering.

 

Voorleesbuddy bij de VoorleesExpress: hier wordt u gekoppeld aan een gezin met jonge kinderen bij u in de buurt. Daar gaat u de kinderen voorlezen in het Nederlands. De nadruk ligt op taalontwikkeling en leesplezier maar de sociale ontwikkeling en het verkrijgen van nieuwe perspectieven is zeker een mooie bijkomstigheid!

 

Meld u aan bij NLvoorelkaar: hier kunt u zich aanmelden en aangeven waar u naar opzoek bent, bijvoorbeeld een taal- of voorleesmaatje. U wordt dan gekoppeld aan iemand die bij uw wensen aansluit. Zo leert u nieuwe mensen kennen en doet u prachtige nieuwe ervaringen op!

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Taalmaatjes: een mooi initiatief voor verbinding en taalontwikkeling