fbpx

De beste senioren smartphones van 2021 – Koopgids

Onderwerp: Gezelligheid, Hulpmiddelen, In contact blijven
17 juni 2021
Langer thuis in huis

Dankzij een senioren smartphone kunt u gemakkelijk in contact blijven met anderen. Whatsappen, videobellen of navigeren, alles kan met uw telefoon. Een senioren smartphone is makkelijk in gebruik.

 

Maar waar moet u op letten als u er een gaat aanschaffen? En wat is de beste senioren smartphone? Wij vertellen u daar alles over.

Wat is een senioren smartphone?

 

Een senioren smartphone is een mobiele telefoon met internet en een touchscreen. Deze smartphone is handig in gebruik. Dit betekent dat u een groot, overzichtelijk beeldscherm heeft en vaak de tekstgrootte aan kunt passen. Internet maakt het mogelijk om apps te downloaden. Daarmee kunt u bijvoorbeeld Whatsappen maar ook spelletjes spelen of de krant lezen.

 

Senioren smartphone of seniorentelefoon?

 

Een senioren smartphone is dus iets anders dan een seniorentelefoon. Het zijn beide telefoons die eenvoudig in gebruik zijn, maar een smartphone beschikt over mobiel internet en heeft een touchscreen. Dit betekent dat u met een senioren smartphone allerlei apps kunt gebruiken zoals Facebook en WhatsApp. Een touchscreen is een groot scherm dat u bediend door te tikken met uw vingers.

Met een seniorentelefoon kunt u alleen bellen en Sms’en. Deze heeft een klein scherm maar wel een toetsenbord met grote knoppen. Is dat voldoende voor u? Lees dan onze koopgids voor seniorentelefoons.

 

Kun je WhatsApp gebruiken op een senioren smartphone?

 

Dat is misschien wel het grootste voordeel van een senioren smartphone ten opzichte van een seniorentelefoon: je kunt inderdaad WhatsApp gebruiken. WhatsApp is een gratis app waarmee u berichten, foto’s, video’s en geluidsfragmenten naar anderen kunt sturen. Dit wordt ook wel ‘appen’ genoemd (spreekt u uit als ‘eppen’). U hoort er vast weleens mensen over praten en misschien bent u zelf ook al nieuwsgierig geworden naar deze berichtendienst. Met een senioren smartphone kunt u hier dus ook gebruik van maken in tegenstelling tot een seniorentelefoon. WhatsApp is een hele handige app en fijn om (dagelijks) contacten te onderhouden.

 

Wilt u weten hoe u WhatsApp precies gebruikt? In dit blog leest u hoe WhatsApp werkt.

Wanneer senioren smartphone kopen?

 

U ziet vast veel mensen om u heen die een smartphone gebruiken (alleen al in 2018 had maar liefst 93% van de Nederlands een smartphone). Een smartphone is ook heel handig. Met een ‘slimme telefoon’ kunt u namelijk mooie foto’s maken, notities bewaren, navigeren, spelletjes spelen, contact onderhouden en nog véél meer.

 

Door al deze mogelijkheden en functies kan een smartphone echter lastig in gebruik zijn. Daarom zijn er senioren smartphones. Deze zorgen voor een eenvoudig gebruik, maken het mogelijk om de teksten en pictogrammen groter te weergeven en hebben vaak ook een SOS knop.

 

Voordelen senioren smartphone

 • Groot scherm
 • Tekstgrootte aan te passen
 • Eenvoudig in gebruik
 • Toegang tot internet (en dus de mogelijkheid om apps te downloaden)
 • Extra functies zoals een SOS knop of extra luid geluid

 

Een smartphone senioren is dus gemakkelijk te gebruiken door iemand die nog nooit een smartphone heeft gebruikt, maar is ook fijn voor mensen die slechthorend of slechtziend zijn.

 

Waarop letten bij senioren smartphone kopen?

 

Denkt u erover om een senioren smartphone aan te gaan schaffen? Om de beste telefoon voor uw situatie te vinden, is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 

Displaygrootte en mogelijkheden

Het display van uw telefoon, het beeldscherm, is het belangrijkste. U bedient namelijk uw smartphone door met uw vingers op het scherm te tikken. Daarom is het fijn als uw scherm niet te klein is. Daarnaast bieden senioren smartphones verschillende displaymogelijkheden om het gebruik makkelijker te maken:

 

Doro 8050 4G Smartphone Grey

 • Extra grote knoppen
 • Menu instelbaar en eenvoudig
 • Sneltoetsen instelbaar
 • Aanpasbare lettergrootte
 • Overzichtelijke indeling
 • Grote iconen
 • Display met achtergrondverlichting
 • Contrastinstelling
 • Aanpasbare achtergrondafbeeldingen
 • Optioneel display voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen

 

Niet iedere senioren smartphone heeft ál deze functies. Het is dus handig om te bedenken wat u fijn en handig zou vinden en welke telefoon hierover beschikt. 

 

Opslagcapaciteit

Wat verwacht u met de senioren telefoon smartphone te gaan doen? Als u slecht een paar apps gaat gebruiken, heeft u voldoende aan een opslagcapaciteit van 16GB. Maar gaat u veel foto’s maken en versturen en wilt u veel apps downloaden? Dan heeft u een grotere opslagcapaciteit nodig.

 

Soms heeft een telefoon de mogelijkheid om een extern geheugenkaartje te gebruiken. Dit is een klein kaartje die u in de telefoon stopt en waar ook dingen op opgeslagen kunnen worden. Zo kunt u uw opslagcapaciteit uitbreiden. Houd er wel rekening mee dat hier vaak alleen foto’s en contacten op opgeslagen kunnen worden en geen apps. Apps hebben dus wel de ruimte van de telefoon zelf nodig.

 

Camera

Smartphones beschikken ook over een camera. Ze hebben vaak zowel een camera aan de achterkant, als aan de voorkant. Met een camera aan de voorkant kunt u selfies maken en videobellen. Denkt u veel gebruik te maken van het videobellen en/of veel foto’s te gaan maken? Dan is het handig om voor een goede kwaliteit camera te gaan met veel megapixels.

 

Doro 8050 4G Smartphone Grey

SOS knop

Een van de voordelen van een smartphone senioren is de SOS knop. Bijna alle senioren smartphones beschikken hier over. De SOS knop werkt als een soort valalarm. Wanneer u dringend hulp nodig heeft, drukt u deze knop in en worden een aantal (vooraf ingestelde) contactpersonen op de hoogte gebracht.

 

Extra functies 

Sommige telefoons hebben ook nog extra functionaliteiten om het gebruik gemakkelijker te maken. Zo hebben sommige senioren telefoon smartphones een voorleesfunctie. Ook zijn er telefoons die specifiek goed samen kunnen met gehoorapparaten. 

Vaak vergeten zaken

 

Ook voor een senioren smartphone zijn accessoires aan te schaffen. Zo kunt u uw telefoon bijvoorbeeld dankzij een hoesje beschermen tegen schade van vallen en stoten.

 

 • Een screenprotector: beschermt het beeldscherm tegen krassen en barsten
 • Een geheugenkaartje: biedt extra ruimte voor bijvoorbeeld foto’s
 • Een telefoonhoesje: beschermt uw telefoon tegen schade en stof. Heeft vaak ook ruimte voor pasjes en/of foto’s.
 • Een telefoonhouder: om uw smartphone in de auto of op uw fiets te plaatsen. Gaat u uw smartphone ook gebruiken voor navigatie? Dan is een telefoonhouder ideaal. Er zijn veel universele houders voor in de auto of op de fiets te koop. Uw senioren smartphone zit stevig in de houder en deze is ook gemakkelijk te kantelen. Een fijn hulpmiddel tijdens een fietstocht.

Beste senioren smartphone

 

Het vinden van de beste smartphone senioren is niet altijd makkelijk want er zijn veel merken en modellen. Gaat u een senioren smartphone kopen? Wij hebben alvast de drie beste telefoons met elkaar vergeleken.

 

SwissVoice G50 Doro 8050 Seniorentab (o.b.v. Samsung)
bol.com | SwissVoice G50 Senioren Smartphone Doro 8050 Smartphone The Helpful Things Company 0% VAT eligible Senioren Smartphone 32 GB (De officiële SeniorenTab op basis van Samsung smartphone)

 

 

 

Model

Display

Opslagcapaciteit

Camera

SOS knop

Extra functies

Prijs

SwissVoice G50

 

Bestellen

5 inch groot

 

Extra grote knoppen

 

Instelbaar menu en sneltoetsen

 

Groot touchscreen toetsenbord

 

16 GB

 

Externe geheugenkaart mogelijk

5 megapixels

 

Frontcamera met 2 megapixels

Ja

Voorleesfunctie berichten

 

Makkelijk oplaadbasisstation

 

De premium service maakt het mogelijk om familieleden op afstand te laten helpen met het gebruik van de smartphone en deze te beheren

 

€ 143

Doro 8050

Bestellen

5.45 inch groot

Aanpasbare lettergrootte

 

Contrastinstelling

 

Aanpasbare achtergrondafbeeldingen

 

Display met achtergrondverlichting

 

Optioneel display voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen

 

16 GB

 

Externe geheugenkaart mogelijk

13 megapixels

 

Frontcamera met 5 megapixels

Ja

Gehoorapparaat compatibiliteit

 

Extra toets voor toetsvergrendeling

 

Luid, duidelijk en helder geluid

€ 229

Seniorentab

(o.b.v. Samsung)

Bestellen

6.5 inch groot

 

Grote iconen

 

Overzichtelijke indeling

 

32 GB

 

Externe geheugenkaart mogelijk

13 megapixels

 

Frontcamera met 8 megapixels

Ja

Het eerste jaar gratis helpdesk en ondersteuning

 

Geleverd met een headset

 

Inclusief overzichtelijke, praktische handleiding

 

€ 309

Senioren smartphone test

 

De DORO 8050, is door Belsimpel getest. In onderstaande video laten ze deze telefoon zien, vertellen zij over de voordelen en tonen ze hoe hij werkt.  

 

Prijs senioren smartphone

 

Senioren smartphones verschillen behoorlijk in prijs. Dit ligt o.a. aan het merk, model, opslagcapaciteit, kwaliteit van de camera en de capaciteit van de batterij. U heeft al een senioren smartphone vanaf €143. De gemiddelde prijs is zo’n € 200.

Verzekering senioren smartphone

 

Het kan iedereen overkomen: u loopt door de stad en als u uw telefoon uit uw broekzak wilt halen, merkt u dat het toestel weg is. Zonder dat u het heeft gemerkt, bent u uw telefoon verloren of misschien is hij wel gestolen!

 

Dit is natuurlijke hartstikke zonde. Gelukkig zijn er verzekeringen die dekking bieden voor uw senioren smartphone. Zo vallen de meeste telefoons bijvoorbeeld onder een inboedelverzekering. Uw smartphone is dan in principe automatisch verzekerd tegen brand- of waterschade en inbraak.

 

Diefstal, val- en stootschade en technische mankementen (na afloop van de garantie) vallen hier echter niet onder. Daarnaast dient u rekening te houden met een eventueel eigen risico. Ik raad u aan om goed te kijken óf u een verzekering wilt afsluiten en wat de voorwaarden zijn.

 

Senioren smartphone kopen

 

Wilt u graag een senioren smartphone kopen? Dat kan o.a. via onze partner Bol.com. Wij hebben de beste senioren smartphones hieronder op een rijtje gezet. Door op een van de producten te klikken, gaat u vanzelf naar de website. U heeft bij Bol.com de mogelijkheid om achteraf te betalen en de bezorging is snel.

 

Als u besteld via onze link krijgen wij hier een kleine commissie voor. Dit helpt ons om kwalitatieve artikel als dit te kunnen blijven schrijven en onderhouden.

 

 

 

Bron cijfers

Meer van dit soort nuttige informatie ontvangen?

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.