Senioren smartphone: wij hebben de 3 beste voor u getest

Een senioren smartphone is een gebruiksvriendelijke smartphone voor ouderen.  Maar waar moet u op letten als u er één gaat aanschaffen? En wat is dan de beste smartphone voor senioren? Wij hebben 3 veel gekochte senioren smartphones voor u getest en delen onze ervaringen in dit artikel.

Hoe kiest u de beste senioren smartphone?

 

Om de beste smartphone voor uw situatie te vinden, is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 

Displaygrootte en mogelijkheden

Het display van uw telefoon, het beeldscherm, is het belangrijkste. U bedient namelijk uw smartphone door met uw vingers, of met een pen, op het scherm te tikken. Daarom is het fijn als uw scherm niet te klein is. We adviseren een minimale grootte van 5.5 inch. Daarnaast bieden senioren smartphones verschillende displaymogelijkheden om het gebruik makkelijker te maken:

 

senioren smartphone kopen
  • Extra grote knoppen en iconen
  • Menu aanpasbaar en eenvoudig
  • Sneltoetsen instelbaar
  • Aanpasbare lettergrootte
  • Contrastinstelling
  • Aanpasbare achtergrondafbeeldingen
  • Optionele display voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen

 

Niet iedere senioren smartphone heeft ál deze functies. Het is dus handig om te bedenken wat u fijn zou vinden en welke telefoon hierover beschikt. 

 

Opslagcapaciteit

Als u slechts een paar apps gaat gebruiken, heeft u voldoende aan een opslagcapaciteit van 16GB of 32GB. Maar bent u van plan om veel foto’s maken en wilt u veel apps downloaden? Dan heeft u een grotere opslagcapaciteit nodig. Vooral video’s en spelletjes nemen veel ruimte in.

 

Extra geheugenkaart

Een aantal smartphones hebben ruimte voor een extra geheugenkaart. Hiermee kunt u uw opslagcapaciteit uitbreiden tot meestal 256GB. Houd er rekening mee dat hier vaak alleen foto’s en contacten op opgeslagen kunnen worden en geen apps. De extra geheugenkaart is niet meegeleverd en dient u dus los te kopen. Hieronder vindt u enkele opties.

[content-egg-block template=offers_list groups=”Geuhegenkaart”]

 

Camera

senioren smartphone toets

Smartphones beschikken over een camera. Ze hebben meestal een camera aan de achterkant en een camera aan de voorkant. Met een camera aan de voorkant kunt u selfies maken en videobellen. Denkt u veel gebruik te maken van het videobellen en/of veel foto’s en video’s te gaan maken? Dan is het slim om voor een goede kwaliteit camera te kiezen met minimaal 10 megapixels. De meeste senioren smartphones hebben dit inmiddels wel. De SeniorenTab S604s heeft zelfs een 50megapixels camera.

 

SOS knop

Eén van de grote voordelen van een smartphone voor senioren is de SOS knop. Bijna alle senioren smartphones beschikken hier over. De SOS knop werkt als een soort personenalarmering. Wanneer u dringend hulp nodig heeft, drukt u op deze knop en worden een aantal (vooraf ingestelde) contactpersonen en/of noodnummers gebeld. De telefoon schakelt hierbij automatisch op de luidsprekerstand, zodat u deze niet hoeft vast te houden. Ook wordt uw locatie automatisch gedeeld.

 

Extra functies 

Sommige telefoons hebben nog extra functies om het gebruik gemakkelijker te maken. Zo hebben sommige senioren smartphones een voorleesfunctie. Ook zijn er telefoons die specifiek goed samen gaan met gehoorapparaten.

Onze test van 3 smartphones voor ouderen

 

In deze senioren smartphones test vind u de drie meest verkochte smartphones voor ouderen in Nederland. Ze zijn alle drie van Nederlandse bedrijven afkomstig en deze leveranciers hebben ons de toestellen ter beschikking gesteld om deze te mogen testen. Het gaat om de Seniorentab S604s, de SimPhone5 en de Senifone S1.

 

de 3 senioren smartphones naar elkaar

 

We hebben de toestellen op diverse onderdelen vergeleken waarvan wij vinden dat ze belangrijk zijn om prettig en veilig te kunnen gebruiken door ouderen die weinig ervaring hebben met smartphones en/of verminderd zicht hebben.

 

Video

 

Een verslag van onze bevindingen vindt u in onderstaande video.

 

 

Bedieningsgemak

 

Instellen

Om het toestel in te stellen en er aan te wennen, zal voor mensen zonder smartphone ervaring wel wat moeite kosten. Ondanks de versimpelde menu’s is het toch overweldigend wat er allemaal kan en wat er moet worden ingesteld. We raden daarom aan om dit te doen met iemand die gewend is om een smartphone te bedienen. En anders is er bij alle drie gelukkig ook een support afdeling die te bellen is.

 

Toetsenbord

Het toetsenbord is eigenlijk bij alle drie toestellen gelijk. Dit is namelijk gewoon het standaard Android toetsenbord. We kunnen ons voorstellen dat mensen met een wat minder vaste hand moeite hebben om dit goed te kunnen bedienen. De grootte van de toetsen zijn wel in te stellen, maar dan nog zitten de toetsen relatief dicht bij elkaar. Het scherm van een smartphone is nu eenmaal niet heel groot en er zijn veel toetsen, dus dit is ook lastig op te lossen.

 

Daarnaast wordt er bij alle drie de toestellen ook gebruik gemaakt van de standaard navigatieknoppen van Android onderin het scherm. Deze knoppen zijn vrij klein en bij gebruik verdwijnt dus het speciale seniorenmenu. Dit kan verwarrend zijn voor gebruikers.

Ook zijn de tekens die dit menu gebruikt niet direct vanzelfsprekend, hiervoor heb je als niet geoefende smartphonegebruiker wel echt de handleiding nodig.

 

Het toetsenbord van een senioren smartphone

 

Bediening

 

SeniorenTab

Heeft duidelijke grote menuknoppen met een logische menustructuur. Het design oogt wat gedateerd. Inmiddels hebben we van de leverancier begrepen dat er een nieuwer toestel op komst is met een nieuwe menu design.

Bij doorgaan naar een volgend menuscherm gaat het scherm even op zwart. Dit vinden we enigszins storend. Je kunt ook niet swipen (vegen met je vinger op het scherm) om naar het volgende menuscherm te gaan, maar alleen op volgende klikken. Wanneer u nog geen smartphone ervaring heeft kan dit wellicht ook juist fijn zijn, dat u niet zomaar door een onbewuste aanraking al naar het volgende menuscherm gaat maar dat dit alleen gebeurt wanneer u bewust op ‘volgende’ drukt.

 

SeniorenTab Menu

 

Senifone S1

Mooi clean menu met grote knoppen, die ook in grootte aan te passen zijn. Het is hierbij wel mogelijk om te swipen om zo tussen de verschillende menuschermen te wisselen. Het toevoegen van een menuknop is eenvoudig. Alleen de belknop verdwijnt zodra u het menu naar rechts scrollt en wordt dan een pijltje. Dit kan verwarrend zijn als u wilt bellen.

Verder is de indicator van de wifi wat verwarrend doordat deze grijs is. Hierdoor kan u de illusie hebben dat er geen bereik is (omdat de batterij indicator grijs met groen is).

 

Het menu van de Senifone

 

 

SimPhone

De SimPhone heeft ook een mooi clean en helder menu. De menu-items zijn eigenlijk een soort categorieën. Als u op een menu item klikt opent zich een submenu waarna u een app kunt openen. Ook kan u een lijst met alle apps openen. Het menu is aan te passen, maar wel wat omslachtiger dan bij de andere twee.

 

Menu van SimPhone 5

 

 

SOS knop

 

Alle drie de toestellen hebben een SOS knop in het menu. Hier kan u instellen wie er gebeld moet worden als er op geklikt wordt. Dit kunnen familie, buren of kennissen zijn, maar ook de hulpdiensten. 

 

De SOS knop op de Seniorentab is goed in te stellen. Hij is wel alleen bereikbaar via het eerste menuscherm, en bij de andere menuschermen daarna niet zichtbaar. 

 

Ook op de Senifone is de SOS knop makkelijk in te stellen en het voordeel hier is dat de knop altijd zichtbaar is in het menu.

 

De SOS knop op de SimPhone is niet standaard zichtbaar in het menu, maar kan u wel zo aanpassen dat deze direct zichtbaar is. Verder staat standaard ingesteld dat het 30 seconden duurt voordat de ingestelde contactpersoon of hulpdienst daadwerkelijk wordt gebeld. Op zich is dat natuurlijk handig voor het geval u er per ongeluk een keer op drukt. We raden alleen wel aan om dit aan te passen naar 10 seconden. Dat is gelukkig mogelijk. 30 seconden is wel erg lang namelijk, als de tijd dringt.

 

Gewicht

Het gewicht van de toestellen is praktisch gelijk met de Senifone die 195gr weegt, de SimPhone die 200gr weegt en de Seniorentab die ook 196gr weegt. Ook het formaat van alle toestellen is gelijk. Ze lijken wat dat betreft qua uiterlijk exact op elkaar en liggen dus ook hetzelfde in de hand.

Prestaties

 

Kijkend naar de prestaties zoomen we eerst nog even in op welke smartphones dit eigenlijk zijn.  Want alle aanbieders gebruiken dus hardware van bestaande merken. Dit is ook wel zo verstandig want om zelf een volledig toestel te ontwikkelen is bijna onbetaalbaar en daarmee zou de aanschafprijs ook veel te hoog komen de liggen. Nu profiteren ze van alle ervaring en schaalgrootte van de fabrikanten Samsung en Xiaomi.

 

  • De Senifone is eigenlijk een Xiaomi Redmi 9A
  • De SeniorenTab S604s is een Samsung A04S
  • De SimPhone 5 is een Samsung A02S

 

De Senifone en Simphone maken daarmee beide gebruik van een wat ouder toestel uit 2020. Dit is ook terug te zien in de Android versie 10 die standaard is geïnstalleerd. Deze wordt wel automatisch geüpdatet. De SeniorenTab is een toestel van 2022 en draait op Android 12. .

 

Op zich merkt u in het dagelijks gebruik niet direct een snelheidsverschil tussen de toestellen. De Xiaomi heeft 2 GB werkgeheugen waar de andere twee 3GB werkgeheugen hebben. Die zouden dus wat sneller kunnen zijn.

 

Camera

De camera van de Seniorentab is met zijn 50MP van een hogere kwaliteit dan de andere twee die het met een camera van 13MP moeten doen. Dit is ook duidelijk te merken wanneer we foto’s maken. De kleuren en scherpte van de Seniorentab zijn echt een stuk beter dan de andere twee, die elkaar niet veel ontlopen. En als je deze naast reguliere smartphones legt is de kwaliteit wel erg minimaal. Die van de Seniorentab is dan acceptabel.

Ze kunnen alle drie filmen in full HD (1920×1080 pixels) wat wil zeggen dat u goede kwaliteit video’s kunt maken die zelfs op een grote tv nog scherp zouden moeten zijn.

 

Echter is ook hier de kwaliteit van de Seniortab stukken hoger en het beeld veel scherper.

Verder is de camera aan de voorkant, bedoelt voor videobellen en het maken van selfies bij alle drie de toestellen voorzien van een 5MP camera. 

Mocht u het dus leuk vinden om foto’s te maken en te filmen en vindt u het belangrijk dat de kwaliteit hiervan zo hoog mogelijk is, dan kan de Seniorentab een hele goede keuze zijn.

 

Goed om te vermelden: vergeleken met de moderne smartphones van bijvoorbeeld Apple en de toptoestellen van Samsung valt de kwaliteit van de camera van alle drie de toestellen wel tegen. 

 

Foto’s genomen met de 3 senioren smartphones.

 

Foto gemaakt met de SeniorenTab

Foto gemaakt met de SeniorenTab S04s

Foto gemaakt met de Senifone

Foto gemaakt met de Senifone S1

Foto gemaakt met de SimPhone 5

Foto gemaakt met de SimPhone 5

 

Accuduur

Alle drie de toestellen beschikken over een 5.000mAh accu. In de praktijk ontlopen ze elkaar hiermee ook nauwelijks. De Samsung toestellen houden het net wat langer vol dan de Xiaomi. Met normaal gebruik houden ze het alle drie prima een dag uit, zonder bij te laden, dus als u de smartphone standaard ’s nachts aan de lader legt, is er niets aan de hand.

Geen van de toestellen zijn overigens draadloos oplaadbaar, een optie die tegenwoordig wel op steeds meer smartphones zit.

 

Het scherm

De resolutie van het scherm is bij alle drie 1600×720. Wat wel verschilt is de zogenaamde refreshrate. Deze ligt bij de Seniortab op 90Hz tov 60Hz bij de rest. In de praktijk merkt u hiervan dat de kwaliteit van de Samsung schermen beter is. Het is net wat scherper en de kleuren zijn beter. En daarbij is het scherm bij beweging van de Seniorentab nog net wat vloeiender dan die van de Simphone.

 

Opslag

Alle drie de toestellen beschikken over 32GB aan opslag om apps te installeren, foto en video op te slaan. Ook zijn ze alle drie uit te breiden met een micro SD kaart tot maximaal zelfs 1 TB (=1000GB). 

 

Standaard levering

 

De Simphone is standaard het meest compleet uitgerust. Deze wordt namelijk geleverd met een complete fabriekslader (snoer + adapter) van Samsung, een stylus (pennetje om smartphone te bedienen) en een leren hoesje ter bescherming van het toestel.

De Senifone wordt ook geleverd met een complete lader, wat overigens geen officiële Samsung lader is.

Bij de SeniorenTab zit standaard alleen het snoertje, en dient u zelf een adapter nog aan te schaffen. Deze kunt u optioneel mee bestellen voor €14,95.

 

Simphone 5 leveringspakket SeniorenTab leveringspakket Senifone leveringspakket
SimPhone 5 SeniorenTab S04s Senifone S1

 

Support

 

Handleiding

 

Alle drie de toestellen worden geleverd met een gedrukte handleiding. Bij de Senifone was deze bij ons niet meegeleverd, maar normaal gesproken wel. We hebben deze nu digitaal bekeken. Ook de andere handleiding zijn digitaal in te zien via Seniorentab en Simphone mocht u de geprinte versie kwijtraken.

 

Bij de Seniorentab is de handleiding in A4 formaat waar het bij de andere wat kleiner is. Toch zijn ze allemaal goed leesbaar. Wat we missen in de handleiding van Senifone is het telefoonnummer van hun helpdesk. Juist als je er met de handleiding niet uitkomt is hetfijn is hier naar verwezen wordt. 

 

Support (telefonisch / mail)

Alle drie de leveranciers zijn telefonisch goed bereikbaar voor hulp (maandag-vrijdag 09-17u). Dit hebben we bij alle drie getest. Daarnaast bieden Seniorentab en SimPhone de mogelijkheid om van afstand uw toestel te kunnen bedienen. Dit kan wel heel handig zijn als u er zelf met hun hulp niet uitkomt. De Senifone biedt dit op dit moment niet. Ze melden dat dit in de toekomst wel mogelijk gaat zijn.

 

Prijs

De prijzen van de Simphone (€ 299) en SeniorenTab (€ 309) ontlopen elkaar niet veel. De Senifone is beduidend goedkoper met momenteel een prijs van €195 (adviesprijs is € 250) via hun eigen website en € 209,95 via bol.com. 

 

Kijken we naar de prijzen van de gebruikte toestellen zonder speciale senioren software zijn die als volgt:

 

SimPhone (Samsung A02S): € 149

SeniorenTab (Samsung A04S): € 159

Senifone (Xiaomi Redmi 9a): € 99

 

De Senifone maakt dus ook gebruik van het goedkoopste toestel waardoor ze hun prijs lager kunnen maken dan de twee concurrenten.

Conclusie van onze test

 

Wat is de beste senioren smartphone? Het is lastig om een unanieme winnaar aan te wijzen. Het hangt er namelijk vanaf wat u belangrijk vindt. Vindt u het leuk om foto’s te maken en wilt u de kwaliteit daarvan zo hoog mogelijk hebben, terwijl u nog steeds een eenvoudig te bedienen smartphone heeft? Dan maakt u met de Seniorentab de beste keuze.

 

Wilt u niet te veel geld uitgeven en toch een goed toestel hebben met een fijn menu en goede support? Dan raden we u de Senifone aan. 

 

Wil u graag optimale support, een modern menu en daarnaast goede prestaties, dan heeft u met de Simphone 5 een goed toestel.

 

 

Scores

We hebben alle scores voor u overzichtelijk op een rij gezet in onderstaande tabel

 

SeniorenTab  604S

Simphone 5

Senifone S1

Prijs

€ 309

€ 299

€ 196,95

Leesbaarheid en bediening

3.5

4

4

SOS knop

4

4

4

Gewicht

4

4

4

Prestaties

3

3

3

Camera

3

2

2

Accu

3.5

3.5

3.5

Het scherm

4

3.5

3

Opslag

3

3

3

Support

4.5

4.5

3.5

Handleiding

4

4

4

 

Senioren Smartphone kopen

Hieronder kunt u de toestellen uit de test bestellen. Let op: Inmiddels is de SeniorenTab 604S vervangen door zijn opvolger de Senioren Smartphone plus.

 

Simphone 5 – € 299,- Senifone S1 – € 199,95 Senioren Smartphone Plus – € 329,-
SimPhone 5: Android 11 | 6.5 inch scherm | 32GB opslag | 13MP Camera | 4G Senifone S1 Senioren Smartphone - Zwart - Voor Ouderen - 32GB - WhatsApp & SOS Functie SeniorenTAB Senioren smartphone Plus - Op basis van Samsung - 64GB - 6.6 inch scherm - Zwart
Bestellen Bestellen Bestellen

 

Als u een toestel koopt via bovenstaande links, steunt u direct onze website, zodat wij dit soort testen kunnen blijven doen. Wij krijgen namelijk een kleine vergoeding voor ieder verkocht toestel via onderstaande link. Alvast bedankt!

Senioren smartphone: wij hebben de 3 beste voor u getest

Veelgestelde vragen over senioren smartphones

 

Wat is een senioren smartphone precies?

Een senioren smartphone (ook wel smartphone voor ouderen genoemd) is, net als een gewone smartphone, een mobiele telefoon met internet en een touchscreen.

Een touchscreen is een scherm dat u bedient door het aan te raken met uw vingers of een speciale pen (stylus genoemd).

Er zijn ook senioren tablets, deze zijn groter dan smartphones en vooral bedoelt om thuis te gebruiken als een soort van handzame computer.

Het verschil tussen een gewone smartphone en senioren smartphone zit hem in de gebruiksvriendelijkheid. Een senioren smartphone heeft extra grote toetsen en is eenvoudig in gebruik. Het is dus eigenlijk een versimpelde smartphone. Hij heeft een groot, overzichtelijk beeldscherm en vaak kunt u de tekst grootte aanpassen. Internet maakt het mogelijk om apps te downloaden. Daarmee kunt u bijvoorbeeld Whatsappen maar ook spelletjes spelen of de krant lezen. Daarnaast beschikken ze vaak over een SOS-knop waarmee snel familie en/of noodnummers kunnen worden gebeld. Al deze zaken maken het tot een ideale smartphone voor ouderen.

 

Voordelen smartphone voor ouderen

  • Eenvoudig in gebruik door vereenvoudigd menu
  • Grotere knoppen
  • Tekst grootte aan te passen
  • Extra functies zoals een SOS-knop 

 

Wat is het verschil tussen een senioren smartphone, senioren telefoon, of senioren mobiel?

 

Senioren smartphone

Zoals hierboven beschreven is een smartphone voor senioren een gebruiksvriendelijke mobiele telefoon voor ouderen met internet en een touchscreen.

 

Senioren mobiel

Een senioren mobiel is hetzelfde als een senioren smartphone maar heeft geen internet. Daarom is een senioren mobiel met WhatsApp niet mogelijk. U kunt alleen bellen en sms’en. Is dat voldoende voor u? Lees dan onze keuzehulp voor de senioren mobiel.

 

Senioren telefoon

Een senioren telefoon is een vaste telefoon waarmee u kunt bellen. Hij heeft geen internet, u kunt hem niet meenemen uit huis, en u kunt niet sms’en. Kortom: eenvoudig zonder poespas.

 

Kan WhatsApp op een senioren smartphone?

 

Dat is misschien wel het grootste voordeel van een senioren smartphone ten opzichte van een senioren telefoon of senioren mobiel: u kunt inderdaad WhatsApp gebruiken. WhatsApp is een hele handige app en fijn om (dagelijks) contacten te onderhouden. Wilt u weten hoe u WhatsApp precies gebruikt? In dit artikel leest u hoe WhatsApp werkt.

Overige zaken

 

Voor een senioren smartphone zijn veel accessoires aan te schaffen en sommige, zoals een hoesje, zijn zelfs noodzakelijk.

 

  • Een screenprotector: beschermt het beeldscherm tegen krassen en barsten. Let u er bij aanschaf op dat hij goed past op uw telefoon.
  • Een telefoonhoesje: beschermt uw telefoon tegen schade en stof. Het hoesje moet wel passen om uw telefoon. Vraag bij twijfel hulp aan een verkoopmedewerker of uw naasten.
  • Een telefoonhouder: is handig om uw smartphone in de auto of op uw fiets te plaatsen, vooral als u navigatie gebruikt. Er zijn veel universele houders voor in de auto of op de fiets te koop. Deze hoeft dus niet specifiek bij uw smartphone te passen.

 

Verzekering senioren smartphone

 

Het kan iedereen overkomen: u loopt door de stad en als u uw telefoon uit uw broekzak wilt halen, merkt u dat het toestel weg is. Zonder dat u het heeft gemerkt, bent u uw telefoon verloren of misschien is hij wel gestolen.

Dit is natuurlijke hartstikke zonde. Gelukkig zijn er verzekeringen die dekking bieden voor uw senioren smartphone. Zo vallen de meeste telefoons bijvoorbeeld onder een inboedelverzekering. Uw smartphone is dan in principe automatisch verzekerd tegen brand-, waterschade en inbraak.

Diefstal, valschade, stootschade en technische mankementen (na afloop van de garantie) vallen hier echter niet onder, tenzij u een speciale telefoonverzekering afsluit. Daarnaast dient u rekening te houden met een eventueel eigen risico. Ik raad u aan om goed te kijken óf u een verzekering wilt afsluiten en wat de voorwaarden zijn.

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Senioren smartphone: wij hebben de 3 beste voor u getest
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord