Idee: “Senioren die een dakloze in huis nemen, krijgen vergoeding”

Onderwerp: Geldzaken, Inkomsten, Nieuws
31 oktober 2019
Carmen van Andel

GroenLinks heeft een oplossing voor het grote tekort aan daklozenopvang in de grote steden: senioren met AOW die een dakloze in huis nemen, zouden een ‘barmhartigheidsbonus’ moeten krijgen. 

Niet nieuw

 

Het idee van GroenLinks is niet nieuw. In Amsterdam worden bijvoorbeeld al langer daklozen opgevangen door particulieren. Dat gaat via een lokale hulporganisatie.

 

Hart van Nederland interviewde een van de Amsterdamse ouderen die hieraan meedoet: Sien Tahapary (60).

 

“Het gaat prima. Je past je aan elkaar aan. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om dakloos te zijn en ik doe dit vanuit mijn hart.”

Economische daklozen

 

“Je kan natuurlijk niet zomaar iedereen in huis nemen,” zegt mevrouw Tahapary.

 

Bij het project in Amsterdam gaat het alleen om zogenaamde economische daklozen. Mensen die op straat zijn komen te staan door een scheiding, verlies van hun baan of doordat ze failliet zijn verklaard. Het gaat dus niet om mensen met zware psychische problemen, ziekte of verslaving.

 

Mevrouw Tahapary verhuurt haar kamer bijvoorbeeld aan een oud-collega die na zijn scheiding geen woonruimte kon vinden. Het kan ook gezellig zijn en eenzaamheid verlichten.

 

iemand in huis nemen
Een kamer verhuren aan iemand die dakloos is, hoeft geen korting op uw AOW of pensioen te betekenen.

Geen invloed op AOW of pensioen

 

De barmhartigheidsbonus zoals GroenLinks dat voorstelt bestaat uit een klein bedrag voor de kamerhuur en een vrijwilligersvergoeding. Dat betekent dat er niet wordt gekort op AOW of het pensioen.

 

GroenLinks gaat staatssecretatris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vragen de invoering van de barmhartigheidsbonus te onderzoeken.

 

Mevrouw Tahapary is er voorstander van:

 

“Als ik iets voor iemand kan betekenen, doen anderen dat misschien ook wel.”

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!