fbpx

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont

Onderwerp: Veiligheid, Weerbaarheid
1 september 2020
Carmen van Andel

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Dat is de insteek van de campagne Senioren en Veiligheid die het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag is gestart. In de campagne worden concrete tips gegeven van wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van oplichterij. En wat u moet doen als u toch slachtoffer bent geworden. Doe er uw voordeel mee! Wij zijn enthousiast over de campagne en zullen dan ook alle video’s en tips met u delen! 

 

De thema’s zijn:

 

Ambassadeur

Acteur Kees Hulst – bekend van zijn hoofdrol in de serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ is de ambassadeur van de campagne en zal te zien zijn in de voorlichtingsfilmpjes. 

 

Hulst: “Als acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zie ik hoe graag senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar hebben daarvoor wel de juiste informatie nodig. Daarom steun ik als ambassadeur graag de campagne, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!”.

 

Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen vinden wij ieder slachtoffer er een te veel. Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden.

 

Programma

Elke week van september staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit. Van 1 tot en met 7 september wordt meekijken bij pinnen behandeld, van 8 tot en met 14 september babbeltrucs, 15 tot en met 21 september draait om hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en de week van 22 tot en met 28 september staat in het teken van phishing.

 

Daarnaast vindt elke dinsdag om 10.30 uur op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl een rechtstreeks te volgen webinar plaats, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van inhoudelijk experts bespreekt dan het thema van die week.

Meekijken bij pinnen:

 

Babbeltrucs:

 

Hulpvraagfraude via Whatsapp:

 

Fraude via de e-mail (phishing):
video volgt op 21 september

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.