Rode Kruis: door hitte kunnen medicijnen anders werken

Onderwerp: Gezondheid, Nieuws, Vitaal
25 juli 2019
Carmen van Andel

Wist u dat de hoge temperaturen de werking van uw medicatie kunnen beïnvloeden? De werking kan sterker worden, maar ook afnemen. Het Rode Kruis waarschuwt dat veel senioren zich daar niet van bewust zijn. Raadpleeg dus goed uw bijsluiters. 

Het Rode Kruis geeft aan dat het vooral om medicijnen gaat die worden gebruikt bij hart- en vaakziektes, luchtwegaandoeningen. psychiatrische ziektes en diabetes.

 

Volgens het onderzoek neemt slechts 5 procent van de ondervraagde ouderen bij hitte maatregelen, zoals het raadplegen van de bijsluiter of langsgaan bij de huisarts of apotheek.

 

Het Rode Kruis adviseert alert te zijn op het effect van hitte op medicatie en in ieder geval de bijsluiter te controleren. “Het is belangrijk dat medicijngebruikers bij twijfel contact opnemen met hun huisarts. De huisarts kan aanraden om het medicijngebruik al dan niet aan te passen gedurende de warmere dagen”, zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc tegen het RTL Nieuws.

Door de hitte kunt u meer last hebben van duizeligheid, zeker als uw medicatie dus ook wat anders werkt. Bent u vaak bang om te vallen? 

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.