Prinsjesdag 2022: de hoogtepunten voor senioren

Onderwerp: Geldzaken, Nieuws, Vergoedingen
Laatst geupdate: 28 september 2022
Berdien Boer-Boone

Tijdens Prinsjesdag 2022 is het uitgebreide pakket aan koopkrachtmaatregelen bekendgemaakt. Ouderenorganisatie ANBO is tevreden over deze maatregelen. De focus moet nu vooral liggen op de uitvoering van het pakket maatregelen, zodat de ondersteuning ook echt terechtkomt bij de groepen die deze het meest nodig hebben. 

 

In het verleden is de uitvoering vaak de zwakste schakel gebleken. Neem bijvoorbeeld de toekenning van de energietoeslag, alle inkomensafhankelijke regelingen of het kwijtschelden van bepaalde belastingen. Telkens bleek het in de praktijk voor mensen erg lastig om zulke tegemoetkomingen ook echt te krijgen. Met name de meest kwetsbare groepen, zoals ouderen met alleen een AOW-uitkering of met een klein aanvullend pensioen, kregen daardoor niet waar ze recht op hebben.

Prijsplafond

 

Het plan om nog dit jaar een prijsplafond in te stellen voor energie juicht ANBO toe. Wel dringen de ouderenorganisatie erop aan dat intensief wordt gemonitord of deze regeling helder wordt gecommuniceerd en goed wordt nageleefd door de uitvoerende bedrijven.

 

De energietoeslag van €1.300,- voor kwetsbare huishoudens blijft naar tevredenheid van ANBO ook volgend jaar bestaan. De seniorenorganisatie roept gemeenten op om de aanvraag hiervoor simpeler te maken en zelf actief inwoners te benaderen die mogelijk in aanmerking komen voor de toeslag, maar deze nog niet hebben gekregen.

 

Verhoging AOW

 

Een belangrijk plan dat vandaag tijdens Prinsjesdag is gepresenteerd is de verhoging met 10% bruto van het wettelijk minimumloon, waaraan ook de AOW is gekoppeld. Dit betekent voor gepensioneerden dat gehuwden vanaf januari bruto zo’n € 90 meer ontvangen, alleenstaanden zo’n €130,- per maand. Goed nieuws, al zal het zeker niet alle gestegen kosten kunnen compenseren. Verder gaan we ervan uit dat deze verhoging geen sigaar uit eigen doos is. Wel is het jammer dat het kabinet niet tegemoet is gekomen aan de wens van ANBO om nog in 2022 een eenmalige uitkering á €500,- euro te geven aan alle AOW’ers. We pleiten ervoor om die uitkering alsnog voor 2023 op te nemen in de begroting.

 

De zorgtoeslag gaat volgend jaar omhoog om de verwachte stijging van de zorgpremie te compenseren. Of dat helemaal gaat lukken, is nog niet duidelijk. De zorgverzekeraars maken hun premie voor volgend jaar pas later bekend. Daarnaast gaat de huurtoeslag omhoog. Ook hier is het de vraag of deze verhoging de huurverhoging kan compenseren. Het is daarom nog te vroeg om een oordeel te geven over de aangekondigde verhogingen.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ANBO, de grootste ouderenbond van Nederland. Voor meer informatie over deze organisatie en wat zij voor u kunnen betekenen, kijkt u op www.anbo.nl/over-anbo

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Prinsjesdag 2022: de hoogtepunten voor senioren