Oranje Fonds maakt eenzaamheid zichtbaar

Onderwerp: Eenzaamheid, Nieuws, Vrije tijd
Laatst geupdate: 18 december 2020
Carmen van Andel

Op de Neude in Utrecht staat zaterdag een glazen woonkamer met daarin de 78-jarige Jan. Hij wil graag ontsnappen uit zijn eenzaamheid, maar heeft daarbij de hulp van voorbijgangers nodig. Het Oranje Fonds wil met deze actie eenzaamheid onder ouderen zichtbaar maken en benadrukken dat iedereen in staat is om iets te betekenen voor een eenzame oudere.

Zo’n 150.000 Nederlanders van 65 jaar of ouder voelen zich eenzaam, blijkt uit cijfers van het CBS. Jan is dus een van hen. “Er gaan vaak dagen voorbij dat hij tegen niemand praat en hij alleen onder de mensen komt als hij een boodschap gaat doen. Zaterdag krijgt het publiek een kijkje in het eenzame bestaan van Jan”, aldus het Oranje Fonds.

 

“Door Jan in zijn glazen woonkamer in de kijker te zetten laten we het publiek zien wat zich afspeelt achter veel muren in ons land’, zegt Peter Douwes, directeur van het Oranje Fonds.

 

Douwes: “We roepen voorbijgangers op om Jan te helpen ontsnappen uit de eenzaamheid. Dat doen we in dit geval met een serie spellen die Jan met de voorbijgangers verbindt. Denk aan een soort escape room. Een uitvergroting van de realiteit, waarin dat natuurlijk anders werkt. Het laat zien dat iedereen iets voor een ander kan betekenen en kan bijdragen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. De oplossing voor sociale problemen zoals eenzaamheid onder ouderen zijn wij zelf.”

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Oranje Fonds maakt eenzaamheid zichtbaar