fbpx

NVM ‘Dit is woningnood’ – nog altijd enorm tekort aan geschikte en betaalbare woningen ouderen

Onderwerp: Levensloopbestendige woning, Nieuws
9 januari 2020
Carmen van Andel

Vandaag bracht de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zorgwekkende cijfers over de woningmarkt naar buiten. Er is volgens voorzitter Onno Hoes voor het eerst sinds jaren sprake van een woningnood. Dat betekent dat iedereen in Nederland er last van heeft, starters, gezinnen, mensen die kleiner willen gaan wonen. Iedereen. Maar wat betekent dit voor senioren?

Woningnood

 

In de laatste maanden van 2019 zijn er steeds minder woningen te koop en werden er steeds minder woningen worden te koop gezet. De prijzen stijgen wel, mede door de grote vraag. Het aantal nieuwbouwwoningen neemt nog wel toe, maar waarschijnlijk prijzen zij zichzelf uit de markt. NVM-voorzitter Onno Hoes: “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood.”

 

[vc_single_image image=”5952″ img_size=”560*575″ add_caption=”yes” alignment=”center”]

Doorstromen

 

Omdat het zo lastig is geworden om een betaalbare woning te vinden, blijven veel mensen zitten waar ze zitten. Daardoor stokt de doorstroming van woningen. Tegelijk zorgen de stikstof- en pfas-crisis voor een vermindering van het aantal nieuwbouwwoningen en appartementen.

Kansen?

 

Uiteraard biedt een crisis ook altijd kansen. Wie nu een koopwoning bezit, heeft bijna zonder uitzondering een hoge overwaarde. Als het huis goed verkocht kan worden, kan die overwaarde geïnvesteerd worden in een ander huis. Mits dat beschikbaar is. En dat is nu steeds vaker niet het geval.

Blijven zitten en dan?

 

Wie noodgedwongen moet blijven wonen in een eengezinswoning met tuin, terwijl de kinderen allang het huis uit zijn, doet er goed aan om te kijken hoe de woning zo ingericht kan worden, dat u er veilig kunt blijven wonen. Ook als u onverhoopt slechter ter been wordt of zorg aan huis nodig heeft, bijvoorbeeld. In elk geval voor zolang de crisis op de woningmarkt voortduurt. En wie weet hoe lang dat nog gaat zijn?

 

Om u te helpen hebben wij een artikel geschreven met waar u aan moet denken bij het levensloopbestendig maken van uw woning. Welke stappen kunt u nemen, hoeveel kost het ongeveer en welke voordelige oplossingen zijn er? U leest het hier: Een levensloopbestendige woning in 6 stappen.

Bron

NVM

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.