Nachtzweten, wat is het en wat is de oorzaak?
Veel mensen hebben wel eens last van nachtzweten. Vaak kan het dan ook geen kwaad, maar soms kan er meer achter zitten dan u denkt. Na het lezen van dit artikel weet u wat de oorzaken van het nachtzweten kunnen zijn en wat u ertegen kunt doen.
Wat is nachtzweten?
Eigenlijk geeft de naam al prijs wat het is. Nachtzweten is namelijk het overmatig zweten in de nacht. Er zijn veel mensen die ’s nachts zweten omdat zij het simpelweg te warm hebben. In dit geval wordt er niet gesproken van nachtzweten. Er wordt namelijk pas gesproken van nachtzweten als u badend in het zweet wakker wordt, zonder dat dit verklaard kan worden door een te warme omgeving.
Oorzaak nachtzweten
Nachtzweten kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, zoals:
- Ziektes en infecties
- Een hormonale stoornis
- De overgang
- Stress
- Genotsmiddelen en medicijnen
Ziektes en infecties
Idiopathische hyperhidrosis is een aandoening waarbij het lichaam chronisch te veel zweet produceert. Dit kan resulteren in nachtzweten. Echter is hier weinig aan te doen. Ook kan nachtzweten een vroeg symptoom zijn van sommige soorten kanker, zoals bloedkanker. Daarnaast kunnen infecties koorts veroorzaken. Hierdoor kunt u last krijgen van nachtzweten.
Hormonale stoornis
Uw lichaamstemperatuur wordt via hormonen door de hypothalamus geregeld. Wanneer u last heeft van een hormonale stoornis, kan deze temperatuurregeling soms verkeerd gaan. Zo hebben mannen met een laag testosterongehalte en zwangere vrouwen meer kans op nachtzweten.
Nachtzweten overgang
Zoals eerder gezegd wordt uw lichaamstemperatuur geregeld via hormonen en de hypothalamus. Wanneer u in de overgang komt, krijgt u last van hormonale schommelingen. Vrouwen krijgen tijdens de overgang namelijk een verlaging van de oestrogeenspiegels. Hierdoor raakt de hypothalamus van slag. Het lichaam denkt dat het te warm is en verwijdt te bloedvaten zodat u kunt transpireren. Dit uit zich in een opvlieger. Deze kunt u ook ’s nachts krijgen.
Stress en angst
Wanneer u stress of angst ervaart, wordt de hoeveelheid adrenaline in uw lichaam hoger. Door de hoge hoeveelheid adrenaline gaat uw hard sneller kloppen. Dit zorgt er weer voor dat u het warmer krijgt en dus gaat zweten.
Genotsmiddelen en medicijnen
Het gebruik van cafeïne, alcohol, nicotine en drugs kunnen ervoor zorgen dat u last heeft van nachtzweten. Wanneer u alcohol gebruikt, gaat uw hartslag omhoog en uw bloedvaten worden wijder.
Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u ’s nachts meer zweet. Denk hierbij aan antidepressiva, paracetamol en viagra.
Benieuwd of het drinken van een borrel voor het slapengaan goed voor u is? Lees het in ons andere artikel.
Wat te doen tegen nachtzweten?
Wordt u wel eens badend in het zweet wakker? Ga dan eerst eens na of uw slaapkamer wel de juiste temperatuur heeft. Ook is het belangrijk dat u geen dikke kleding draagt, en dat u niet onder een te warme deken ligt. Wanneer één van deze oplossingen het zweten hebben verholpen, kon u niet spreken van nachtzweten.
Om nachtzweten te kunnen verhelpen moet u eerst weten wat de oorzaak is. Naast bovenstaande oorzaken, zijn er nog meer factoren die ervoor kunnen zorgen dat u last heeft van nachtzweten.
- Ga na of u nog wel op een goed matras De staat van uw matras kan veel invloed hebben op hoe u slaapt.
- Probeer eens een cold pack onder uw kussen. Dit kan verkoeling geven.
- Het is belangrijk dat u niet te warme/dikke kleding draagt. Daarom kunt u het best kiezen voor een pyjama van katoen. Dit is een goed ademend materiaal dat uw lichaamswarmte kan afvoeren.
Blijft u na bovenstaande tips last houden van nachtzweten? Dan is het verstandig een arts te raadplegen. Zo kunt u samen opzoek gaan naar de oorzaak.
Heeft u last van een ander slaapprobleem en weet u niet wat de oorzaak is? Lees dan ons artikel over niet kunnen slapen.
Beste dekbed bij nachtzweten
Wat betreft de keuze voor de beste deken wanneer u last heeft van nachtzweten, zijn de meningen verdeeld.
Zo zou een wollen dekbed een goede keus zijn wanneer u regelmatig last heeft van nachtzweten. De wollen vulling is namelijk erg vochtregulerend. Daarnaast ventileert wol ook nog, waardoor het nooit te warm wordt. Ook zouden dekbedden van bamboe, dons en katoen goed zijn. Deze materialen hebben namelijk een goede vochtregulatie.
Conclusie
Al met al kan nachtzweten u ’s nachts behoorlijk bezighouden. Probeer daarom de tips uit dit artikel eens! Blijft u toch aanhoudend nachtzweten en weet u niet wat de oorzaak is? Ga dan langs bij uw huisarts.
Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.
Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.