Naar de huisarts tijdens de coronacrisis, kan dat nog wel?

Onderwerp: Gezondheid, Vitaal
Laatst geupdate: 22 januari 2021
Carmen van Andel

Als u last heeft van iets, iets heel anders dan het coronavirus, mag u dan nog wel naar de huisarts? Is het slim om naar de huisarts te gaan? Of is het beter om te wachten en de huisarts en verpleegkundigen zoveel mogelijk te ontlasten?

 

Dit zijn goede en terechte vragen. Dokters van Morgen (AvroTros) sprak met Jako Burgers van het Nederlands Huisartsen Genootschap en kwam zo tot de volgende antwoorden.

 

Burgers: ‘Het draait er allemaal om dat we het doel van de maatregelen van het kabinet snappen. En dat doel is dat de noodzakelijke zorg voor patiënten nog gewoon door kan gaan. Maar we vragen mensen wel om daar goed mee om te gaan. Laat vragen die even kunnen wachten, even wachten. We zien in de meeste huisartspraktijken dat het gros van de patiënten dat ook doet.’

 

Wat doen als u gezondheidsklachten heeft waarmee u normaal naar de dokter zou gaan?

 

Normaal gesproken zouden wij nooit aanraden om gezondheidsklachten te googelen. Want het internet staat vol met heel veel zinnige en goede informatie. Maar het tegenovergestelde is ook waar. Burgers adviseert echter wel om online te kijken, en wel op de site Thuisarts.nl. Dat is dan ook een van de weinige websites waar u uw klachten op zou kunnen checken.

 

Op Thuisarts.nl kunt via de knop Onderwerpen A-Z (links in het midden, zie afbeelding) zoeken op klachten en aandoeningen.

Naar de huisarts tijdens de coronacrisis, kan dat nog wel?

Acuut of niet?

 

Een andere belangrijke afweging die u moet maken voor u mogelijk naar de huisarts gaat is: zijn uw klachten acuut of niet?

Heeft u bijvoorbeeld al een tijd last van uw knie, ellebooggewricht of handen? Zijn die klachten niet verergerd? En is de pijn niet heftig? Dan kunt u in veel gevallen de huisarts beter niet bezoeken.

 

Weet u niet of uw pijn heftig is? Lees meer over pijn in de encyclopedie van Dokters van Morgen.

 

Had u een controle gepland staan? Dan is het mogelijk ook beter om die afspraak uit te stellen

Twijfel?

 

Twijfelt u over uw klachten, of weet u niet zeker of u uw controle moet laten doorgaan? Neem dan altijd telefonisch contact op met uw huisartsenpraktijk. De doktersassistent zal u een aantal vragen stellen. Zo kunt u samen bepalen of een bezoek aan de huisarts nu nodig is of niet.

Mogelijk besmet met coronavirus? Blijf thuis!

 

Als u denkt dat u, of een van uw huisgenoten, mogelijk besmet bent met het coronavirus, blijf dan in alle gevallen thuis en vermijd alle contacten met mensen van buiten uw woning. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is.

 

Dit zijn de symptomen die het RIVM aanhoudt als maatstaf waarbij u thuis moet blijven:

  • Veel hoesten en/of niesen, gedurende de hele dag.
  • Keelpijn / oorpijn.
  • Verstopte neus / ontstoken luchtwegen / snotteren.
  • Verhoging tot 38 graden Celsius.

 

U meldt zich bij de huisarts als u de beschreven verkoudheidsklachten heeft en die erger worden. Dat betekent:

  • U heeft koorts (meer van 38 graden Celsius).
  • En u hoest of ademt moeilijk.

 

Wacht bij ernstige klachten niet! Hoe zieker u bent hoe meer u het virus verspreidt.

Voor vragen over het coronavirus kunt u terecht bij het speciale telefoonnummer van het RIVM: 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8:00 – 20:00 uur).

Voor vragen over het coronavirus kunt u terecht bij het speciale telefoonnummer van het RIVM: 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8:00 – 20:00 uur).

 

Lees hier ons uitgebreide artikel over het coronavirus en ouderen.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Naar de huisarts tijdens de coronacrisis, kan dat nog wel?