Mooi verhaal: Hoe Jan via een contactadvertentie weer zin in het leven kreeg

Onderwerp: Eenzaamheid, Gezelligheid, Liefde
29 augustus 2019
Carmen van Andel

 

‘Het leven voelde volkomen zinloos,’ zegt Jan (83) tegen EenVandaag. Een jaar geleden was het leven voor hem mooi geweest. Hij kwam alleen te staan en had er totaal geen lol meer in. Dat is nu helemaal anders! Hij voelt zich gelukkig en hoopt nog jaren gezond te blijven om zoveel mogelijk van het leven te genieten. Hoe hij dat deed? Lees snel verder.

Buitengesloten

 

Al in zijn vroege jeugd als oudste kind in een schippersgezin heeft Jan van der Wal uit Burgum het gevoel buitengesloten te worden.

 

‘Mijn ouders dachten dat je jongens strenger moet aanpakken dan meisjes. Ik moest als eerste naar bed en dan lag ik in mijn eentje in het donkere vooronder, terwijl mijn zusjes nog lekker in de warmte en het licht zaten. Dan voel je je buitengesloten.’

 

Als hijzelf met zijn vrouw een gezin sticht is dat anders, maar als zij na een huwelijk van 48 jaar komt te overlijden is hij plotseling alleen en komt het gevoel weer. Het leven is meer dan alleen het appartement waar hij woont, vindt Jan en hij doet een poging een nieuwe relatie aan te gaan.

 

Op een zeker moment vindt hij een vriendin. Maar zij heeft een druk sociaal leven en dat wakkert Jans gevoel van buitengesloten zijn alleen maar meer aan. Nadat Jan die relatie verbrak, brak een donkere periode aan. Hij wordt somber.

 

‘Het leven voelde volkomen zinloos. Als ik toen een pilletje had gehad zoals die man voor het Joegoslavië Tribunaal, dan had ik die misschien wel genomen.’

Omkeer

 

De omkeer voor Jan begon na een bezoek aan ‘In je uppie’, dat is een gespreksgroep voor ouderen. Hij begint na te denken over het thema spijt. Als zijn schoondochter hem later belt om te vertellen dat haar opa was overleden op 1-jarige leeftijd, gaat Jan nog verder denken. Wat als hij ook 91 wordt? Op dat moment zou hij nog 8 jaar hebben. ‘Waar zou ik op mijn 91ste spijt van hebben als ik het nu niet doe?’

 

Het zet Jan aan tot het plaatsen van een contactadvertentie met alle positieve gevolgen van dien. De advertentie is eenvoudig en luidt: Spirituele, vitale man (80) zoekt maatje om te reizen naar …’ Er reageerde een vrouw en na een paar telefoongesprekken blijkt het goed te klikken. Het maatje is gevonden.

 

‘We zeggen vaak tegen elkaar: we voelen ons echt gelukkig.’

 

Voelt u zich soms eenzaam en wilt u daar iets aan doen? Hier vindt u handige tips: Eenzaamheid, praktische tips van een 92-jarige.  

 

Beelden: EenVandaag

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.