Tips van Carla: zo makkelijk heeft u nog nooit gedweild!
Lezeres Carla heeft een mooi artikel geschreven waarin ze haar gouden tip deelt om dweilen zo makkelijk mogelijk te maken. Heeft u ook wijsheid die u graag met ons en onze lezers deelt? Neem dan vooral contact met ons op via het contact formulier of via de mail!
Om één of andere reden zijn de huishoudelijke taken altijd op mij neergekomen, naast een betaalde baan en verschillende hobby’s. Ik heb echter altijd een punt gemaakt van het verzinnen van allerlei oplossingen om die taken op de makkelijkste, snelste en minst vermoeiende en vervelende manier te doen. Op deze manier heb ik slechts af en toe, voor de grote beurt, hulp nodig. Nu ik gepensioneerd ben, probeer ik nog steeds het schoonmaakwerk zelf te doen, vooral omdat ik denk dat het—naast de aanbevolen sport en beweging—me helpt om actief en vitaal te blijven. Daarom blijf ik dus allerlei oplossingen te verzinnen met het doel om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen.
Onder de huishoudelijke karweitjes die gedaan moeten worden, valt het dweilen van de vloer: dit is een van de zwaarste huishoudelijke klussen zowel voor jongeren als ouderen. In dit artikel deel ik dus graag mijn tips over een eenvoudig “jetsysteem” om het snel, goed, gemakkelijk en ook heel zuinig en duurzaam te doen.
Benodigdheden
Daar, naast een minimaal verbruik van water, elektriciteit en wasmiddel, het is niet nodig om een speciaal gereedschap aan te schaffen. Je maakt gebruik van wat je waarschijnlijk al in huis hebt.
1) een stok met schrobborstel (zie foto 1), of een mopsteel.
2) een vloerdweil (welk soort dan ook), die over de vloer met de stok/steel kan worden gesleept (zie mijn favoriete op foto 2).
3) een of twee lege flacons afwasmiddel (foto 3).
4) een wasmachine om alle gebruikte vuile dweilen te wassen. Hoe meer dweilen/moppen/doeken/lappen je bezit, hoe minder vaak je de boel hoeft te wassen. Maar als je het toch vaak moet doen, kun je een kort programma gebruiken. Ik doe die was vol, samen met alle andere vuile (stof)doekjes, slechts elke 2 maanden of zo, want ik moet toegeven dat ik een heleboel dweilen heb. In beide gevallen wordt aanzienlijk bespaard op water, elektriciteit en wasmiddel.
Stap voor stap
Stap 1: stofzuig de vloer grondig om al het stof, zand, en andere vuil alvast te verwijderen.
Stap 2: vul je de flacon met water en een paar druppels van je favoriete schoonmaakmiddel, afhankelijk van het type vloer. Een volle flacon kan lang mee, afhankelijk van de vloeroppervlakte die u gaat dweilen.
Stap 3: spat hier en daar water uit de flacon op de te reinigen vloer
Stap 4: Dweilen maar! De dweil wordt nat als hij over de plasjes water gaat en kan de hele oppervlakte schoonmaken.
Daar moeite en tijd die nodig zijn om de vloer zo te dweilen, minimaal zijn, doe je het vaker of slechts op een beperkt vuil oppervlak, waardoor de dweil niet erg vuil wordt.
NB. Met een nog schone en droge dweil aan de stok kun je ook deuren, plafond, wanden en plinten stoffen. Dit gaat gemakkelijk boven je hoofd zonder ladder en onder je hoofd zonder te bukken. Of door het sprayen met een allesreiniger kun je heel snel ramen, kastjes of wandtegels reinigen. Daarna kan de trap met dezelfde vochtige doek schoongemaakt worden. Dat alles zonder veel te hoeven te boenen.
Samengevat, dit is de hele truc: water op de vloer sprayen en de dweil verwisselen in plaats van het dweilwater te verbruiken en te verversen.
Voordelen
- Geen emmer vol water (elke schoonmaak beurt veel liter water bespaard).
- Geen overmatig verbruik van schoonmaakmiddelen (slechts een paar druppels nodig, in plaats van een dop).
- Geen dweil in het sopje, dus geen moeite om over de emmer te bukken om de dweil erin te dopen.
- Geen moeite om de dweil uit te wringen.
- Geen moeite om de emmer van de ene naar de andere kamer te sjouwen en op te tillen.
- Geen plastic handschoenen nodig, want je raakt geen water aan.
- Geen hergebruik van steeds vuiler water om de dweil te reinigen en opnieuw nat te maken. Of geen nood om het water te verversen.
- Geen langdurige natte vloer: daar de vloer in een handomdraai droog wordt, hoef je niet lang te wachten om erop te lopen.
- Geen moeite, geen geld en niet te veel tijd besteden om het huis streeploos schoon te maken!
Kortom
Netheid van het hele huis is met deze tip verzekerd en als je de radio aanzet, kun je alle boven genoemde klusjes zelfs dansend en met plezier doen. Zo kun je langer zelfstandig thuis blijven dweilen!
Carla Felici Segoloni (73) is in Italië geboren en opgeleid maar is sinds 1979 al woonachtig in Nederland. Op dit moment werkt ze als vrijwilliger voor organisaties die eenzaamheid onder ouderen aanpakken, is ze de oprichter van een co-blog waar ze veel voor schrijft en is ze onlangs oma geworden. Daarnaast is ze graag bezig met zo lang mogelijk mentaal en lichamelijk gezond te blijven!
Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.
Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.