Langer thuis maar ook gelukkiger thuis?

Ouder worden doen we allemaal, maar waar het eigenlijk om gaat is de vraag: ‘hoe kunnen we gelukkig oud worden?’. Uit onderzoek blijkt dat langer thuis blijven wonen in de praktijk een zeer goede manier is om het geluksgevoel nog heel lang te behouden en een gelukkig leven te leiden, zelfs als uw lichamelijke gezondheid u in de steek laat!

BENT U THUIS EIGENLIJK WEL GELUKKIGER?

Het is belangrijk dat u zelf op tijd nadenkt over de vraag hoe u wilt wonen en of uw huidige woning daarvoor de meest geschikte plek is, nog los van eventuele aanpassingen.

Levensgeluk

Vroeger, en dat is nog niet eens zo heel lang geleden, stond ouder worden voor veel mensen gelijk aan een verminderde mobiliteit, zowel binnenshuis als daarbuiten, met uiteindelijk een aanzienlijke vermindering van het levensgeluk tot gevolg. Uit onderzoek blijkt dat vooral het actief deel kunnen nemen aan de maatschappij (sociale contacten), lichamelijke gezondheid en een prettige woonomgeving bijdragen aan het geluksgevoel.

Hoe zit het met uw sociale contacten?

Als u langer thuis wilt blijven wonen, dan doet u er goed aan om voor uzelf na te gaan of u nu of in de toekomst voldoende sociale contacten zult hebben. Of anders gezegd: ‘onder de mensen’ kunt zijn. Als u een partner heeft, dan is dat een goed uitgangspunt. U kunt dan terugvallen op elkaar en heeft veel aanspraak. Mocht u geen partner hebben, zorg dan voor een aantal goede vrienden en probeer zelf leuke dingen te ondernemen. Een hobby, wandelen, of zo nu en dan een dagje uit. Hoewel veel mensen erg lang zelfredzaam blijven, vraagt langer thuis wonen op termijn vaak wel meer inzet van familie, het sociale netwerk en eventueel thuiszorg. Heeft u
een dergelijk netwerk?

Voorkom een sociaal isolement

Zijn de punten uit het bovenstaande lijstje heel lastig voor u te realiseren? Dan loopt u risico op een sociaal isolement en is langer thuis blijven wonen misschien voor u niet de beste oplossing. Een depressie en eenzaamheid liggen in dat geval op de loer. Het is daarom verstandig om echt eerlijk naar uzelf te zijn en te overwegen te verhuizen naar een andere woonomgeving, dichter bij mantelzorgers of misschien wel een verzorgingshuis waar u meer contact met andere mensen kunt hebben. Ook al is dat vaak een grote stap, toch is dat uiteindelijk beter voor uw geluksgevoel.

3 ingrediënten om langer thuis te kunnen blijven wonen

Om zo gelukkig mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, kijkt u of ondermeer de volgende zaken nog voor u te doen zijn, of dat u daarvoor nu of hiervoor in de toekomst eventueel terug kunt vallen op hulp van familie, vrienden of mantelzorgers:

Mensen ontmoeten – en contacten onderhouden

Boodschappen – en het huishoudenblijven doen

Persoonlijke – en medischeverzorging

Kortom, als u nog zel fof met hulp van anderen in deze behoeften kunt voorzien, dan is de kans heel groot dat u door langer thuis te wonen in uw eigen woning nog lang gelukkig zult blijven.

Langer Thuis in Huis magazine small

lees meer in het

Langer huis in huis: het complete en praktische magazine

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link