Keramisch koken of koken op inductie?

Onderwerp: Keuken, Hulpmiddelen
Laatst geupdate: 18 maart 2021
Carmen van Andel

Als u overgaat op elektrisch koken heeft u de keuze uit twee kookplaten: inductie of keramisch. Wij zullen altijd kiezen voor inductie en we leggen graag uit waarom.

Keramische kookplaat

 

Een keramische kookplaat bestaat uit keramisch glas met daaronder elektrische verwarmingselementen. Als u een kookzone aanzet, moet die altijd eerst even opwarmen, de verwarmingselementen kleuren dan rood.

 

Klaar met koken? Dan is het belangrijk om uw pannen meteen van de kookplaat te halen. De kookzones blijven namelijk nog een tijd heet, waardoor eten in de pannen kan doorgaren, aanbranden of aankoeken. Zonde!

 

Ook als u de keramische kookplaat wilt schoonmaken is het belangrijk dat u hem eerst laat afkoelen.

Inductie kookplaat

 

Een inductie kookplaat werkt anders. Ik vind dat het veel meer lijkt op koken met gas. Bovendien is het sneller, veiliger en zuiniger dan keramisch koken of gas.

 

Het grootste verschil met keramisch koken is dat bij inductie niet de plaat zelf wordt verwarmd, maar de pan. Dus, als er niets op de kookzone staat, dan gebeurt er ook niets. Zelfs niet als de kookplaat aan staat! Bovendien gaan alle inductie kookplaten vanzelf uit als de pannen na het koken van de plaat worden gehaald. Wel zo veilig!

 

Vergeten om de kookplaat uit te zetten kan dus niet. Uiteraard blijft er warmte over na het koken, maar in mijn ervaring is die snel vervlogen.

 

Een inductie kookplaat schoonmaken gaat ook vliegensvlug. Even een doekje eroverheen en klaar!

Advies

 

Het nadeel van inductie ten opzichte van keramisch is dat een inductie fornuis vaak wat duurder is. Echter zouden wij altijd aanraden om als het even mogelijk is voor inductie te kiezen. Het is in alle gevallen sneller, energiezuiniger en bovenal veiliger. 

 

De prijzen voor inductie kookplaten beginnen rond de € 200,- en kunnen oplopen tot € 1500,- of meer. 

 

Meer weten over inductie? Ga dan naar onze inductie kookplaat keuzehulp. Daarin behandelen we alle belangrijke vragen rondom inductie én we laten zien wat volgens ons de beste inductie kookplaten van 2020 zijn op basis van prijs en kwaliteit. 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Keramisch koken of koken op inductie?