Hoe wordt thuiszorg vergoed in 2019?

Kosten / Zelfredzaamheid

Er zijn verschillende manieren waarop thuiszorg vergoed kan worden: via de gemeente, via uw zorgverzekeraar of via het zorgkantoor. Wie vergoed is afhankelijk van het soort zorg dat u nodig heeft: valt uw zorgvraag onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of onder de Wet langdurige zorg (Wlz)? Als u dat kunt, kunt u thuiszorg ook privé financieren, dan is er sprake van private zorg.

WANNEER KRIJGT U VERGOEDING VANUIT DE WMO?

  • u 18 jaar of ouder bent, en
  • u het huishouden zelf niet kunt doen vanwege een ziekte, beperking of hoge leeftijd, en
  • u géén recht heeft op Wlz-zorg (zie hieronder), en
  • het niet lukt om voldoende hulp te krijgen uit uw omgeving (bijvoorbeeld van uw partner, eventuele kinderen, familie of anderen).

Hulp vanuit de Wmo vraagt u aan bij uw gemeente. De gemeente kan buiten de bovenstaande bepaling nog andere voorwaarden stellen. Die voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.

WANNEER KRIJGT U VERGOEDING VANUIT DE WLZ?

U komt in aanmerking voor zorg vanuit de Wlz als u behoefte heeft aan 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht. Vanuit de Wlz is huishoudelijke hulp mogelijk, als u dat nodig heeft.

Met een Wlz-indicatie kunt u in een zorginstelling wonen, zoals een verpleeghuis. Het schoonmaken van uw woonruimte in de instelling valt dan onder de Wlz-zorg. U kunt ook thuis blijven wonen. Het schoonmaken van uw huis valt dan ook onder de Wlz-zorg. Als u heeft gekozen voor een persoonsgebonden budget (pgb) of voor een modulair pakket thuis (mpt), vallen ook andere huishoudelijke taken onder de Wlz-zorg. Denk aan maaltijden klaarmaken, de was doen, strijken, enzovoort.

Behoefte aan wat extra hulp en aandacht?

Als u naast uw professionele thuiszorg graag wat extra hulp en aandacht wilt, denk dan eens aan de Vrijwillige Thuishulp van Stichting Humanitas. Deze vrijwilliger is speciaal gericht op uw welzijn. Meegaan naar het ziekenhuis? Praten? Een wandeling? Zegt u het maar. En als u dat fijn vindt, biedt de vrijwilliger ook hulp bij het onderhouden van oude contacten, of het leggen van nieuwe. Benieuwd naar of er een vrijwilliger bij u in de buurt is? Hier kunt u het vinden.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link