Interview met Hans Kazàn: vroeger was alles anders
Hans Kazàn (68), wie kent hem niet? De Nederlandse illusionist heeft al een prachtige carrière achter de rug en is niet te stoppen. U kent hem als quizmaster van Prijzenslag, als ambassadeur van Molenaar, als goochelaar in Ren je Rot, en natuurlijk van zijn talloze theatershows.
Tegenwoordig zet hij zich in voor het inspireren en motiveren van mensen om een gelukkiger leven te leiden. Een prachtig doel! Hij doet dit onder andere in inspiratievideo’s op zijn website en in zijn theatercollege INSPIRATIE XXL.
Ik had het genoegen om Hans Kazàn te interviewen voor Langer Thuis in Huis. Zijn positieve instelling en mooie levenservaring zorgden voor een interessant interview. Ik hoop dat u het net zo leuk vindt om te lezen als ik het vond om te doen!
Een dag uit het leven van Hans Kazàn
Twee levens
Er is geen ‘typische’ dag in het leven van Hans Kazàn, vertelt hij mij direct nadat ik deze vraag stel. Eigenlijk heeft hij twee levens: één in het mooie Spanje waar hij woont met zijn vrouw in een houten blokhut, midden in de natuur. Ze hebben daar alleen maar beesten en geen mensen. Dat maakt het heerlijk rustig en fijn.
“In Nederland ga ik ‘Hans Kazàn’ spelen”
Daarnaast heeft hij zijn leven in Nederland, waar hij nog regelmatig naartoe reist. Daar gaat hij “Hans Kazàn spelen”: optredens en lezingen geven, touren en vergaderen, noem maar op. “Het is vooral de afwisseling die het levendig houdt”.
Veel afwisselende werkzaamheden
Juist door deze afwisseling is het onmogelijk om een lijn te trekken in het leven van Kazàn. “Sommige dagen is het druk van ‘s ochtends tot ‘s avonds laat en soms weer heel rustig. Vandaag ben ik bijvoorbeeld thuis in Spanje, en dan werk ik gewoon door in mijn kantoor hier. Ik schrijf onder andere kinderverhalen die over een tijdje uitgegeven moeten worden. Ik schrijf columns voor LinkedIn. ik doe eigenlijk allerlei dingen” legt Kazàn uit. Daarbovenop is hij ook al zijn hele leven eigen manager en regelt hij dus al zijn eigen zaken.
“Het is één grote achtbaan”
“Maar voor hetzelfde geld”, gaat hij verder, “ben ik druk aan het werk in Nederland. Zo ben ik op dit moment bezig met een theaterprogramma voor Omroep Max wat door heel Nederland toert in juli en augustus. Dan stap je om elf uur in de auto, alles opbouwen, voorbereiden, show doen en dan ‘s avonds weer naar huis. Met een avondshow ben ik soms pas om half twee thuis! Zo staat ons leven nooit vast. Het is één grote achtbaan en één groot avontuur.”
En het pensioen?
Daar moet Kazàn nog even niet aan denken. Zo luidt één van zijn beroemde uitspraken: “ik stop pas met werken als ik in een kistje lig!” en drie jaar later staat hij hier nog steeds achter, vertelt hij mij. “Als je stopt met werken, dan hoef je niets meer. En als je niets meer hoeft, dan ga je een beetje op een stoel zitten, of een keer onder de palmbomen liggen met een glas sangria. Lekker de krant lezen en dan is het allemaal goed.” Nu klinkt dit niet verkeerd. Echter, “dat wordt op den duur wel heel saai”, aldus Kazàn. “Ik ben gewoon heel blij dat ons leven niet saai is.”
Vroeger was alles anders
Iedereen heeft een mening
Sommige mensen vinden dat vroeger alles beter was. Hans Kazàn is het hier niet mee eens. “Dat is onzin”, zegt hij, “maar het was wel anders. De wereld verandert.” Hij doelt hiermee op de praktische kant van het verhaal, en dan voornamelijk het internet. “Het internet brengt alles van ver weg direct naar je schermpje. Al het nieuws wordt in mum van tijd verspreid en meteen heeft iedereen een mening”.
“Vroeger was alles beter? Nee, dat is onzin. Alles was wel anders.”
Zodra er iets gebeurt zijn er direct meerdere filmpjes van op het internet. Iedereen laat zijn mening horen op Twitter, Instagram, Facebook en andere sociale media. “Dat geeft, vind ik, veel onrust in een mensenleven,” zegt Kazàn. Hij doet er soms zelf ook aan mee, geeft hij toe. “In Nederland zit ik zelf veel op mijn mobiel. Zo word je de hele dag opgejaagd door het nieuws. Daarom trek ik mij zo graag terug in mijn blokhut in Spanje”.
Een praktische, snelle wereld
“Het heeft ook zijn positieve kanten”, verzekert hij mij. Vroeger was alles anders, en dat ziet Kazàn vooral terug in het reizen. Tussen Spanje en Nederland maar ook van optreden naar optreden. “Vroeger als ik naar een voorstelling moest rijden, dan zat ik met de wegenkaart op schoot, wat nog best gevaarlijk was! Ondanks de kaart, moest je alsnog minstens drie keer in een stad of dorp even de weg vragen,” zegt hij lachend.
“Vroeger zat ik met de wegenkaart op schoot.”
“Maar met de auto op vakantie is wel een hele mooie reis.” Zo ging Kazàn vaak met de auto naar Spanje. “Je ziet alle kilometers voorbij gaan en het is echt een avontuur. Nu stap je door een tunneltje, ga je met het vliegtuig, en stap je zo door een ander tunneltje weer naar buiten en ben je in Spanje. Dan heb je dat hele stuk van de 2500 kilometer eigenlijk overgeslagen.”
Hoewel het vliegtuig praktischer, sneller, en uiteindelijk voordeliger is, vindt Kazàn het met de auto toch een stuk leuker. “Je bent onderweg, je gaat ergens wat drinken en eten. Het leeft meer. Nu geef ik opdracht aan mijn routeplanner en word ik bij wijze van spreken voor de deur afgezet. De wereld is veel sneller geworden”. Het is helaas niet meer rendabel om voor een optreden even heen en weer te rijden van Spanje naar Nederland.
Maar ook: een innovatieve wereld
“Die wisselingen heb ik allemaal meegemaakt,” zegt hij. Zo kan Kazàn zich nog goed herinneren toen de mobiele telefoon voor het eerste geïntroduceerd werd. “Ik weet nog wel dat mijn collega zo’n ding in zijn auto had. Dat was toen nog een hele grote telefoon met een grote vierkante kast en een antenne op het dak. Dat vonden we een wonder! Dat je zomaar vanuit de auto kon bellen. Nu is de hele wereld met elkaar verbonden.” En dat is eigenlijk ook wel mooi.
Hoe zit het met de levensloopbestendige woning?
Natuurlijk heb ik Hans Kazàn gevraagd naar zijn mening over de levensloopbestendige woning. Nu is het lastig voor iemand die de helft van de tijd in hotels woont. Dan heb je weinig te kiezen. Maar goed, er is altijd nog de houten blokhut in Spanje.
Een inloopdouche, of toch een gieter met touwtje?
Als ik de vraag stel, moet hij lachen. Kazàn maakt namelijk al zo’n twee jaar reclame voor de inloopdouches van Molenaar. Toch heeft hij zelf nog geen inloopdouche. “Molenaar heeft mij wel eens gevraagd of ik geen inloopdouche wil in Spanje. Maar dan zei ik, dat heeft weinig zin want mijn badkamer zou je niet herkennen. Die bestaat uit een gieter vol met water en daar zit een touwtje aan. Als ik dan wil douchen, trekt mijn vrouw aan het touwtje en komt het water uit de gieter. Zo douchen we hier. Toen vielen ze bij Molenaar helemaal stil. Nee echt? vroegen ze. Nee hoor, grapje!” vertelt Kazàn mij lachend. “Wij hebben hier nog een gewone douche in het bad. We klimmen alletwee nog prima over de rand van het bad. Als dat een keer niet meer gaat, zien we het dan wel weer.
“We klimmen alletwee nog prima over de rand van het bad.”
“Aanpassingen met het oog op het ouder worden hebben we dus niet. We leven redelijk primitief hier en het is geen modern huis. Aanpassingen hebben we nog niet gedaan, maar het is ook nog niet nodig. Misschien moeten we wel wat vooruit denken, maar dat doe ik liever niet. Ik denk liever nooit te ver vooruit, want dat heeft toch geen zin. Het leven kan ineens voorbij zijn.” Zo vertelt Kazàn dat hij al eerder een hartaanval heeft gehad. Ondanks dat staat hij juist zeer positief in het leven.
Tot slot – wijze woorden van Hans Kazàn
Aan het einde van het interview heb ik Hans Kazàn gevraagd voor advies om een zo gelukkig mogelijk leven te leiden en positief de toekomst in te gaan. Zijn grootste tip was: “probeer elke dag zo leuk mogelijk te maken. Dat is het belangrijkste. Je leeft niet gister, met gister moet je je niet bezig houden en met morgen ook niet. Je leeft vandaag. Dus probeer dit moment leuk te maken. Wees blij met de dingen die je hebt.”
Daar proost ik op!
Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!
Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.
Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.