Geen vrienden meer, het kan iedereen overkomen

Onderwerp: Eenzaamheid, Gezelligheid
18 oktober 2019
Sharon Kok

Geen vrienden meer hebben. Het overkomt meer mensen dan u misschien denkt. Alleen al in Nederland zijn meer van een miljoen mensen eenzaam. Natuurlijk zijn er mensen die prima gedijen bij het hebben van weinig sociale contacten. 

 

Dat geldt echter voor het gros van de mensen niet. Vrienden hebben is ontzettend belangrijk, niet alleen voor het geluksgevoel, maar ook voor de gezondheid. En dat geldt zeker voor wie langer thuis blijft wonen. 

 

Dus bent of kent u iemand van wie u denkt dat de sociale kring erg klein is? Lees dan eens verder. 

Uitnodiging

 

Elke week stuur ik een persoonlijke nieuwsbrief naar onze lezers. Ik nodig u graag uit om u ook in te schrijven, zodat ik u ook kan schrijven. Doet u mee? Inschrijven gaat via het formulier hieronder. Welkom! 

 

Carmen van Andel, hoofdredactie 

Geen vrienden meer, oorzaken

 

Een partner komt te overlijden na een huwelijk van 60 jaar. Goede vrienden verliezen, omdat zij door ziekte niet meer zijn wie ze waren. De kinderen die ver weg zijn gaan wonen. Kleinkinderen die op kamers gaan en het veel te druk hebben met hun studie en alles wat daarbij komt kijken. Niet meer dagelijks naar het werk gaan. Minder mobiel worden, doordat het rijbewijs niet meer geldig is. Het zijn allemaal oorzaken waardoor mensen vrienden verliezen en steeds minder sociale contacten hebben. Over het algemeen verdelen we die oorzaken in twee delen:

 

Omstandigheden

Een paar voorbeelden:

 

  • Geldproblemen. Financiële zorgen zijn naar en kunnen alle energie uit iemand trekken. Bovendien kan het zijn dat mensen zich schamen voor hun situatie en zich daarom terugtrekken.
  • Pensionering of werkloosheid. Wie met pensioen gaat, verliest niet alleen zijn werkritme en dagindeling. Maar ook de sociale contacten op het werk. Natuurlijk zegt iedereen contact te zullen houden. Maar in de vaart der volkeren verwatert dat vaak snel. Hetzelfde geld voor wie werkloos is. Daar komt nog bij, dat wie ongewenst werkloos is, naast het verwerken van het ontslag, ook nog geldzorgen kan hebben.
  • Gepest worden. Pesten komt overal voor. Op school, op het werk, in verzorgingshuizen. Ga maar zo door. Pesten is iets om iets aan te doen. Want het is niet alleen vervelend, maar kan er ook toe leiden dat u steeds minder vrienden overhoudt. Meld het bij instanties die u kunnen helpen.
  • Daarnaast kan het ook zijn dat de woonomgeving verandert, waardoor sociale contacten verdwijnen. Bijvoorbeeld door het sluiten van de buurtsupermarkt of doordat het onveiliger wordt op straat.

 

Persoonlijke situatie

 

Naast omstandigheden kunnen ook persoonlijke situaties ontstaan waardoor het lastig is om vrienden te maken of te behouden. Voor wie erg verlegen en introvert is kan het heel spannend zijn om contacten te leggen. Dat kan ook gelden voor mensen die lijden aan dementie of een psychische aandoening. Gezondheidsklachten of lichamelijke beperkingen kunnen ook voor verlies van vrienden zorgen.

 

Het is soms gewoon moeilijk om contact te maken. Helemaal met vreemden! Hoe de samenleving daar ook over oordeelt: het is niet iets om u voor te schamen.

U bent niet alleen

 

Goed, u weet natuurlijk ook wel dat het fijn kan zijn om meer vrienden te hebben. En misschien ziet u anderen met een druk sociaal leven op Facebook voorbijkomen, terwijl u maar thuis zit. Maar om echt iets te ondernemen… Het kan heel spannend zijn. Of misschien schaamt u zich een beetje voor uw situatie en laat u zich daardoor tegenhouden. Als u hiermee worstelt dan is het goed om u een paar dingen te realiseren.

 

Ten eerste, u bent ontzettend dapper en moedig als u er op uit durft te gaan en probeert om nieuwe mensen te leren kennen! U stelt zich kwetsbaar op en dat vraagt moed, zoals de Amerikaanse onderzoekshoogleraar Brené Brown (55, Universiteit van Houston) schrijft in haar onderzoeken naar imperfectie, kwetsbaarheid en schaamte. Het is ontzettend moeilijk om kwetsbaarheid te tonen aan mensen. Want de uitkomst is onzeker, zullen de mensen u erom veroordelen? Zullen ze u uitlachen of uw gevoelens bagatelliseren?

 

Ten tweede, weet dat u niet alleen bent. Er zijn veel mensen zich eenzaam voelen proberen er iets aan te doen. Deze mensen kunt u op allerlei manieren ontmoeten: we geven u graag een paar praktische tips. Wees er in elk geval trots op dat u niet bij de pakken neer bent gaan zitten, maar uw moed bij elkaar heeft geraapt en het probeert. Hetzelfde geldt als u veel vrienden heeft maar iemand in uw omgeving in heeft van wie u vermoedt dat hij of zij eenzaam is. Maak eens een praatje en laat zien dat zij er niet alleen voor staan.

Vrienden maken

 

Op Langer Thuis in Huis vinden we het belangrijk dat iedereen veilig en ook gezellig thuis kan blijven wonen. Daar horen sociale contacten bij. Daarom hebben we ook allerlei stukken geschreven met praktische tips om nieuwe vrienden te maken, lijstjes met organisaties die eenzaamheid tegengaan en nog veel meer. Hieronder geef ik u een paar handige blogs waar u wellicht wat aan heeft. Voor uzelf of voor iemand anders.

Tip!

 

Gelijk al deze tips opvolgen kan behoorlijk overweldigend zijn. Mijn tip is dan ook, om vooral rustig te beginnen en kleine stapjes te nemen. Verwacht niet te veel. Kies een manier die voor u het meest laagdrempelig is en begin daarmee.

 

 

Een beetje extra vriendelijkheid

 

Het is voor veel mensen niet voor te stellen: geen vrienden meer hebben. Maar toch komt het zoals we aangaven veel voor. Daarom vinden wij bij Langer Thuis in Huis dat het geen kwaad kan om soms net wat vriendelijker te zijn. Zeker naar onbekenden. Een glimlach is soms al voldoende om iemands dag te maken. Zoals een quote die we op kantoor hebben staan luidt: Je kan maar beter degene zijn die lachte, dan degene die niet terug lachte.

 

Wat vindt u? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

 

Bronnen

Eenzaam.nl
Een tegen eenzaamheid

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.