Een smart home: het complete overzicht

Langer thuis in huis blijven wonen is voor steeds meer mensen mogelijk. Allerlei nieuwe ontwikkelingen en aanpassingen zorgen ervoor dat de woning klaar is voor de toekomst. Een inloopdouche in de badkamer, drempelhulpen in de woonkamer. Ook een traplift maakt vaak een wereld van verschil in huizen met meerdere verdiepingen. Daarnaast zijn het de nieuwste ontwikkelingen die veel comfort opleveren en toch niet veel geld hoeven te kosten. Deze nieuwe ontwikkelingen worden vaak ‘slim’ genoemd. Een huis met veel slimme apparaten heet ook wel een ‘slim huis’, oftewel een ‘smart home’. In dit artikel vindt u het complete overzicht van alle slimme apparaten, de opties die er zijn en hoe het allemaal met elkaar samenwerkt.

 

Bent u benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Lees gauw verder!

 

[lwptoc]

Wat is een smart home?

 

De nieuwste ontwikkelingen op technologisch vlak maken langer thuis blijven wonen nog aantrekkelijker dan het al was. Tablets en smartphones spelen daarbij een grote rol. Bij de introductie van de iPad bleek dat zowel jong als oud goed om kan gaan met deze technologie. Dat komt goed uit, want de nieuwste ontwikkelingen maken een automatisering van het huis mogelijk. Denk aan slimme led-verlichting, een slimme thermostaat, een deurbel met videoverbinding en zelfs een slimme speaker die antwoord geeft als u hem wat vraagt.

 

Bij al deze slimme apparaten doet de tablet of smartphone vaak dienst als controlecentrum. Op deze manier is het mogelijk om alle belangrijke functies in huis te bedienen vanuit de luie stoel. Zelfs eten bestellen kan met een druk op de knop, waarna u de deur zelfs op afstand opent voor de bezorger. Klinkt dat niet ideaal? Bovendien is het met deze slimme apparaten mogelijk om te besparen op de energierekening, terwijl het comfort in huis toeneemt.

Waarom zou ik kiezen voor een smart home?

 

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een smart home maar dit zijn de drie voornaamste:

 

  • Een smart home kan u helpen te besparen op uw energieverbruik
  • Een smart home zorgt voor comfort
  • Een smart home zorgt voor meer veiligheid

 

Energie besparen

Heeft u er ook een hekel aan om in een koud huis thuis te komen en laat u daarom de hele dag de kachel aan staan? Dat is met een slimme thermostaat niet meer nodig. U kunt deze namelijk vanaf uw telefoon op afstand bedienen. Bent u onderweg naar huis? Zet dan de kachel vast aan. Zo bespaart u veel energie. Maar het kan nóg efficiënter. Verderop in dit artikel leest u meer over een slimme thermostaat.

 

Comfort

Een smart home zorgt voor veel comfort. U kunt uw apparaten namelijk vanaf uw telefoon of tablet besturen. Dit houdt in dat u vanuit uw stoel uw lampen aan kan zetten, de gordijnen dicht kan doen, kan zien wie er voor de deur staat of u kunt het koffiezetapparaat aanzetten. U hoeft hier vanaf nu niet meer voor op te staan.

 

Veiligheid

Naast dat een smart home u veel comfort biedt, biedt het u ook extra veiligheid. Er zijn bijvoorbeeld deurbellen met een videocamera. Vanaf uw telefoon kunt u zo zien wie er voor de deur staat, zonder dat u de deur open hoeft te doen.

 

Benieuwd naar de volledige lijst met de voor- en nadelen van een smart home? U lees ze hier!

Slimme thermostaat voor lagere verwarmingskosten

 

smart home slimme thermostaat Een slimme thermostaat is als het ware een robot aan de muur. Het doet wat u verwacht: uw woning netjes op temperatuur houden. Toch biedt een slimme thermostaat meer. De meeste slimme thermostaten zijn namelijk zelflerend. Dat houdt in dat de thermostaat uw gedrag leert kennen. Als de leerperiode voorbij is, hoeft u haast nooit meer de thermostaat naar beneden of naar boven te zetten.

 

Daarnaast hebben sommige slimme thermostaten de optie om te zien wanneer u thuis bent zodat de verwarming uit kan als u niet thuis bent. Het is zelfs mogelijk dat u hem koppelt aan uw locatie. Nadert u uw woning en bent u binnen een half uur weer thuis? Dan schakelt de verwarming in. Andersom werkt het ook, als u op ongeveer dezelfde tijden gaat slapen, dan wordt de verwarming een uurtje voor het slapen gaan al uitgezet.

 

Op deze manier vergeet u nooit meer de verwarming uit te zetten of onnodig te verwarmen. Daarmee is een mooie besparing op de energierekening mogelijk, wat met de huidige energieprijzen erg welkom is.

Slimme verlichting en schakelaars

 

smart home slimme verlichting Sterk in opkomst zijn de slimme ledlampen. Door al uw gloei- en halogeenlampen te vervangen door ledlampen bespaart u tot wel 80 procent op uw kosten voor verlichting. Slimme lampen zijn eenvoudig via uw tablet te bedienen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de populaire Philips Hue-lampen. U zet een lamp aan via de tablet, of laat de lampen in- en uitschakelen door rekening te houden met de lichtsterkte of de tijden van zonsopkomst en zonsondergang.

Gaat u naar bed? Dan kiest u met een druk op de knop het programma ‘slapen’, waarbij alle lampen en apparaten in huis worden gedimd of uitgeschakeld, terwijl het licht boven netjes aangaat of feller gaat branden.

Wilt u graag een duidelijke melding als u een appje of e-mail binnenkrijgt? Dan is het mogelijk om uw lampen hieraan te koppelen. Zo merkt u direct dat er een nieuw bericht voor u is, als een lamp in huis ineens geel of blauw begint te knipperen. Gek, maar handig!

De slimme deurbel

 

smart home slimme deurbel

Een slimme deurbel is een handig apparaat dat altijd in contact staat met uw smartphone of tablet. De slimme deurbel is verbonden met het internet. Belt er iemand aan of staat er iemand voor de deur? Dan krijgt u daarvan een melding, zelfs als u niet thuis bent!

 

Zo ziet u precies vanaf elke plek ter wereld wie er voor de deur staat. Het is zelfs mogelijk om in combinatie met een zogenaamde ‘smart lock’ ook uw deur open te doen voor thuiszorg, de dokter, familie, buren of vrienden.

De slimme speaker

 

smart home slimme speaker

Deze technologie staat vergeleken met de slimme ledlampen, thermostaat en deurbel nog wel wat in de kinderschoenen. Maar de verwachting is dat de slimme speaker in de nabije toekomst in veel huishoudens een grote zal rol spelen.

 

De slimme speaker is namelijk de perfecte assistent in huis. Wilt u weten wat de weersverwachting voor vandaag is? Wilt u weten hoe laat u een afspraak heeft? Moet het licht in de keuken aan en heeft u de tablet niet bij de hand? U stelt de slimme speaker de vraag of geeft een commando. In de slimme speaker zit namelijk ook een microfoon, die aan internet en uw thuisnetwerk gekoppeld is. Zo kunt u met uw eigen stem bijvoorbeeld het licht in de woonkamer aandoen, of in de keuken een spotje bedienen.

Smart home beveiliging

 

Er zijn verschillende smart producten waarmee u uw huis kunt beveiligen:

 

  • Slim alarmsysteem
  • Slimme beveiligingscamera
  • Slimme deurbel
  • Smart home verlichting
  • Slim deurslot

 

Slim alarmsysteem

Een slim alarmsysteem is een systeem dat gebruik maakt van een wifi-netwerk om meldingen te versturen. Wanneer er een abnormale activiteit wordt waargenomen, wordt er een melding naar uw telefoon of tablet gestuurd. U kunt al uw slimme producten, zoals de verlichting, koppelen aan uw alarmsysteem.

 

Slimme beveiligingscamera

Een smart home camera kunt u ophangen op een plek die u in de gaten wilt houden. Dit kan binnenshuis en buitenshuis. Via uw telefoon of tablet kunt u altijd zien wat er gebeurt. De technologie wordt steeds beter. Zo zijn er slimme beveiligingscamera’s die een melding doorsturen naar uw telefoon zodra er beweging is.

 

Slimme deurbel

Een slimme deurbel bevat een ingebouwde camera waardoor u altijd kunt zien wie er voor de deur staat. Dit is niet alleen handig maar ook nog eens veilig. Daarnaast is het mogelijk om via deze deurbel te communiceren met de persoon die voor de deur staat.

 

Smart home verlichting

Slimme verlichting is verlichting die u vanaf uw telefoon op afstand aan kunt zetten. Bent u niet thuis en begint het donker te worden? Dan kunt u uw lampen gewoon aanzetten. Zo lijkt het net alsof u thuis bent.

 

Slim deurslot

Met een slim deurslot kunt u de deur openen met een app. Is het slot geopend maar was u het niet? Dan krijgt u in de app een melding.

Welk smart home systeem?

 

Er zijn veel verschillende aanbieders van smart home systemen. U kunt het zo gek en zo duur maken als u zelf wilt. Gaat u alleen voor een videodeurbel, of wilt u uw hele huis kunnen besturen?

 

U kunt onder andere een smart home systeem kopen van:

 

  • Action – LSC Smart Connect
  • Apple – HomeKit
  • Google – Google Nest
  • Ikea – Home Smart producten
  • Kruidvat – Kruidvat SMART
  • Lidl smart home – Zigbee 

Domotica

 

Domotica is de verzamelnaam voor alle smart apparaten in uw huis. Deze slimme apparaten zorgen ervoor dat u comfortabel woont én energie bespaart. Domotica is dus eigenlijk een ander woord voor ‘slim apparaat’.

 

 

💡Vind uw domotica leverancier

 

Bekijk onze leverancierspagina voor een aanbieder van domotica bij u in de buurt.

Alles gaat met elkaar samenwerken

 

Alle bovengenoemde apparatuur gaat in de toekomst nog veel meer met elkaar samenwerken. Het ‘internet of things’ wordt dat ook wel genoemd. Als alle apparaten met elkaar samenwerken en zichzelf afstemmen op uw persoonlijke voorkeuren en gewoonten, dan regelt uw huis bijna alles helemaal zelf. Op deze manier is meer comfort, veiligheid én zelfs een lagere energierekening te behalen.

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Een smart home: het complete overzicht
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord