Een ‘smart home’ om langer thuis te blijven wonen?

Onderwerp: Langer thuis wonen, Levensloopbestendige woning
1 november 2018
Thomas

Langer thuis in huis blijven is voor steeds meer mensen mogelijk. Allerlei aanpassingen zorgen ervoor dat de woning aangepast en klaar voor de toekomst is. Een inloopdouche in de badkamer, antislipvloeren en wandsteunen helpen hier al goed bij. Ook een traplift maakt vaak een wereld van verschil in huizen met meerdere verdiepingen. Daarnaast zijn het de nieuwste ontwikkelingen die veel comfort opleveren en toch niet veel hoeven kosten.

 

De nieuwste ontwikkelingen op technologisch vlak maken langer thuis blijven wonen nog aantrekkelijker dan het al was. De tablet of smartphone speelt daarbij een grote rol. Bij de introductie van de iPad was de verbazing al groot. Ouderen bleken verrassend goed in staat om te gaan met deze technologie. En dat terwijl senioren juist de reputatie hadden niet zo goed met computers en de digitalisering te zijn. De tablet vormt dus duidelijk geen grote barrière.

 

En dat komt goed uit, want de nieuwste ontwikkelingen maken een verregaande automatisering van het huis mogelijk. Denk aan slimme led-verlichting, een slimme thermostaat, een deurbel met videoverbinding en zelfs een slimme speaker die antwoord geeft als je hem wat vraagt. Bij al deze slimme apparaten doet de tablet of smartphone vaak dienst als controlecentrum. Op deze manier is het mogelijk om alle belangrijke functies in huis te bedienen vanuit de luie stoel. Zelfs eten bestellen kan met een druk op de knop, waarna u de deur zelfs op afstand opent voor de bezorger. Klinkt dat niet ideaal? Bovendien is het met deze slimme apparaten mogelijk om te besparen op de energierekening, terwijl het comfort in huis toeneemt.

Slimme thermostaat voor lagere verwarmingskosten

 

Een slimme thermostaat is als het ware een robot aan de muur. Ze doen wat u van ze verwacht: uw woning netjes op temperatuur houden. Toch biedt een slimme thermostaat meer. Een slimme thermostaat is zelflerend en leert u en uw gedrag kennen. U hoeft de thermostaat nooit zelf meer naar beneden of naar boven te zetten. Hij weet zelfs wanneer u niet thuis bent en anticipeert daarop. Het is zelfs mogelijk dat u hem koppelt aan uw locatie. Nadert u uw woning en bent u binnen een half uur weer thuis? Dan schakelt de verwarming in. Andersom werkt het ook, als u op ongeveer dezelfde tijden gaat slapen, dan wordt de verwarming een uurtje voor het slapen gaan al uitgezet. Op deze manier vergeet u nooit meer de verwarming uit te zetten of onnodig te verwarmen. Daarmee is een mooie besparing op de energierekening mogelijk.

Slimme verlichting en schakelaars

 

Sterk in opkomst zijn de slimme ledlampen. Niet alleen bespaart u door al uw gloei- en halogeenlampen te vervangen door led tot wel 80 procent op uw kosten voor verlichting, slimme lampen zijn eenvoudig via uw tablet te bedienen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de populaire Philips Hue-lampen. U zet een lamp aan via de tablet, of laat de lampen in- en uitschakelen door rekening te houden met de lichtsterkte of de tijden van zonsopkomst en zonsondergang. En gaat u naar bed? Dan kiest u met een druk op de knop het programma ‘slapen’, waarbij alle lampen en apparaten in huis worden gedimd of uitgeschakeld, terwijl het licht boven netjes aangaat of feller gaat branden. En wilt u graag een melding als u een appje of e-mail binnenkrijgt? Dan is het mogelijk om uw lampen hieraan te koppelen. Zo merkt u direct dat er een nieuw bericht voor u is, als een lamp in huis ineens geel of blauw begint te knipperen.

De slimme deurbel

 

Een slimme deurbel is een handig apparaat dat altijd in contact staat met uw smartphone of tablet. De deurbel is verbonden via het internet. Belt er iemand aan of staat er iemand voor de deur? Dan krijgt u daarvan een melding, zelfs als u niet thuis bent! Zo ziet u precies vanuit uw luie stoel, of vanaf elke andere plek ter wereld wie er voor de deur staat. Het is zelfs mogelijk om in combinatie met een zogenaamd ‘smart lock’ ook uw deur vanuit uw stoel of bed open te doen voor thuiszorg, de dokter, familie, buren of vrienden.

De slimme speaker

 

Deze technologie staat vergeleken met de slimme ledlampen, thermostaat en deurbel nog wel wat in de kinderschoenen, maar gaat in de nabije toekomst heel veel huishoudens een grote rol spelen. Wilt u weten wat voor weer het wordt? Wilt u weten hoe laat u een afspraak heeft of heeft u een andere vraag? Moet het licht in de keuken aan en heeft u de tablet niet bij de hand? U stelt de slimme speaker de vraag of geeft een commando. In de slimme speaker zit namelijk ook een microfoon, die aan internet en uw thuisnetwerk gekoppeld is. Zo kunt u met uw eigen stem bijvoorbeeld het licht in de woonkamer aandoen, of in de keuken een spotje bedienen.

Alles gaat met elkaar samenwerken

 

Alle bovengenoemde apparatuur gaat in de toekomst nog veel meer met elkaar samenwerken. Het internet of thing wordt dat ook wel genoemd. Als alle apparaten met elkaar samenwerken en zichzelf afstemmen op uw persoonlijke voorkeuren en gewoonten, dan regelt uw huis bijna alles helemaal zelf. Op deze manier is meer comfort, veiligheid én zelfs een lagere energierekening te behalen.

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.