De leukste sinterklaasweetjes en herinneringen

Een fijne pakjesavond met de leukste sinterklaasweetjes, herinneringen (en een beetje geschiedenis)!

Onderwerp: Vermaak
Laatst geupdate: 22 november 2021
Sharon Kok

De sint is weer in het land! Een feestavond zit er in de huidige situatie helaas niet in, dus daarom neem ik u mee in de sinterklaassfeer. Schenk uzelf een kop warme chocolademelk in, neem een schaaltje pepernoten en ga er even lekker voor zitten.

 

Ik deel de leukste herinneringen, weetjes én sketches, lees snel verder! 

 

O, wacht eens, volgens mij wordt daar aan de deur geklopt…

Wist u dat (van Sinterklaas)?

 

De intocht van Sinterklaas

Tegenwoordig vindt de intocht van Sinterklaas elk jaar in een andere stad plaats. Vroeger vonden deze vanaf 1934 altijd plaats in Amsterdam. Zo ook in 1945. Er was dat jaar weinig budget vanwege de oorlog, maar gelukkig hielpen de Canadezen mee met militaire voertuigen en kon het tóch doorgaan. Er zijn nog een paar mooie beelden van bewaard gebleven!

 

 

In 1964 had het de Noord-Hollandse stad Hoorn de eer om Sinterklaas te mogen verwelkomen. Vanaf dat moment vindt de jaarlijkse intocht plaats in een wisselende stad.

 

Bekijk hieronder fragmenten van de intocht van Sinterklaas in Hoorn in 1964.

 

Niet zomaar snoepgoed

In de sinterklaastijd smullen we van het heerlijke snoepgoed, zoals speculaas en marsepein. Maar wist u dat dit vroeger liefdessnoepjes waren? Als een jongen verliefd was op een meisje, dan gaf hij haar een figuurtje, vaak een hartje, van een van deze lekkernijen. Als het meisje de jongen niet mocht, dan brak ze het figuurtje in twee…. Vandaar ook de uitdrukking ‘iemand zijn hart breken’.

Het oudste sinterklaasliedje

De meeste sinterklaasliedjes die nu gezongen worden, zijn al tientallen jaren oud. Maar wist u dat het alleroudste sinterklaasliedje uit 1843 (!) komt? Dat is Zie de maan schijnt door de bomen!

 

De sint op televisie  

Tegenwoordig is Sint Nicolaas veel op de TV te zien, van het sinterklaasjournaal tot de grote intocht. Vroeger was dat natuurlijk wel anders. De allereerste intocht die op televisie werd uitgezonden, vond plaats in Amsterdam. Dat was in 1952. De sint gaat op zijn paard door de stad en krijgt op het Damrak een traditioneel glas bisschopswijn aangeboden.

Het paard van Sinterklaas

Hoe heette het paard van Sinterklaas in uw tijd? Volgens mijn oma gewoon ‘Het paard van Sinterklaas’, maar het paard heeft wel degelijk namen gehad! Van Jasper tot Bianca, Juan en Majestuoso en nog veel meer. Van 1990 tot 2019 heeft het paard Amerigo geheten, dit is ook hoe ik hem ken. Het afgelopen jaar is er nieuw paard gekomen, ‘Ozosnel’. En weet u waar deze naam vandaan komt? Uit het liedje Hoor De Wind Waait Door De Bomen. Daarin wordt het volgende gezongen;

 

Ja, hij rijdt in donk’re nachten

Op zijn paardje, oh zo snel.

 

Het paard van de sint is sinds vorig jaar ook voor het eerst een zwart paard, in plaats van een schimmel. Dat vind ik wel jammer!

 

Er was nog veel commotie om dit nieuwe paard! Zelfs Het AD berichtte er over.

Sinterklaassketch

De Snieklaassketch van Toon Hermans mag natuurlijk niet ontbreken! Bekijk de volledige sketch hieronder. 

 

Tot slot

Het luisteren naar de liedjes, het kijken naar de intochten van vroeger en natuurlijk de onvervalste Snieklaas. Ik hoop dat u hierdoor helemaal in de sinterklaassfeer bent gekomen. Nog meer in de sfeer komen? Ik vond dit leuke boek boordevol met strooigoed recepten. Leuk om uw dag te vullen met het bakken van een heerlijk gevulde speculaas, borstplaat of warme chocolademelk met Amaretto.

 

strooigoed

 

Fijne pakjesavond!

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Een fijne pakjesavond met de leukste sinterklaasweetjes, herinneringen (en een beetje geschiedenis)!