3 senioren beroofd bij pinautomaat in Twente en de Achterhoek

3 senioren beroofd bij pinautomaat in Twente en de Achterhoek

Onderwerp: Weerbaarheid, Nieuws, Veiligheid
Laatst geupdate: 8 november 2021
Carmen van Andel

Stel u voor: u staat rustig te pinnen bij de pinautomaat. Dan loopt er per ongeluk iemand tegen u aan. Niets aan de hand, lijkt het, want u had toch alleen nog maar uw pincode ingetoetst. Tot u er later achter komt dat er grote bedragen van uw rekening zijn gehaald. 

 

In Twente en de Achterhoek zijn de laatste tijd een paar van dit soort diefstallen gebeurd en de politie waarschuwt senioren voor deze nieuwe truc

Een gevaarlijk eenvoudige truc

 

De duwtruc is simpel. Als het slachtoffer bij de pinautomaat de pincode heeft ingetoetst krijgt hij of zij een lichte duw. Het lijkt alsof de dader wil voordringen, al behoorlijk asociaal maar verder niet verboden. Maar in werkelijkheid maakt de dader vliegensvlug uw pintransactie af. Hij kiest een bedrag, neemt het geld mee en gaat er vandoor.

 

Vrijdag raakte een 79-jarige man in Wierden op deze manier 800 euro kwijt, schrijft Tubantia. ‘De duw wekte kennelijk zo weinig argwaan dat hij vervolgens nog gewoon pinde en er thuis pas achterkwam dat er veel geld van zijn rekening was gehaald. De politiewoordvoerder spreekt van een ‘schandalige beroving’. De duwtruc werd enkele dagen eerder ook al in Ruurlo toegepast op een vrouw van 69. Daar werkten twee buitenlandse mannen samen. Of in Wierden ook sprake was van twee daders is niet bekend.’

Wat kunt u doen tegen deze truc?

 

Ten eerste is het belangrijk dat u altijd goed om u heen kijkt als u gaat pinnen. Ga bij voorkeur ook niet buiten pinnen, maar in het bankgebouw in het zicht van de medewerkers. Als het kan, neem dan een bekende van u mee.

 

Ten tweede werkt het afschermen van uw pincode in dit geval niet. Want de pincode is al ingetoetst en de dader hoeft alleen nog maar een bedrag te kiezen en dat uit de automaat te pakken. Mocht er iets gebeuren, maak dan lawaai om te overvaller te laten schrikken, zegt de politie. Bel ook direct de politie als de overvaller nog in de buurt is. Wacht niet, want dan kan de dader wegkomen.

 

Ten derde, waarom wilt u eigenlijk geld opnemen? U kunt in bijna elke winkel en marktkraam betalen met uw pinpas. Moet u een bijdrage voor een club bijvoorbeeld contant betalen? Vraag dan de penningmeester of u dat niet gewoon kunt overmaken. Veel veiliger!

 

Bent u ook weleens bang om overvallen te worden? Maak uzelf weerbaar tegen babbeltrucs met deze tips van de politie: Geef babbeltrucs geen kans.

 

Bron

Tubantia

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

3 senioren beroofd bij pinautomaat in Twente en de Achterhoek