Duurzame zorg: zó kunt u verspilling tegen gaan!

Onderwerp: Zorg & hulp, Zorg aan huis
15 augustus 2018
Michiel

Afvalbergen vol met trapliften, een container vol met douchestoelen: kunt u het zich voorstellen?  Veel zorghulpmiddelen staan ongebruikt opgeslagen in loodsen van bedrijven en zorginstellingen. Sommige van deze hulpmiddelen zijn versleten en kapot, maar het overgrote merendeel van de hulpmiddelen blijkt nog van goede kwaliteit te zijn. Waarom worden deze goed functionerende hulpmiddelen weggegooid? En hoe zouden we deze verspilling van hulpmiddelen tegen kunnen gaan? 

Betrouwbaarheid

 

Voor veel mensen is de betrouwbaarheid van een hulpmiddel heel belangrijk.  Bij de aanschaf van een traplift wilt u natuurlijk zeker weten dat de traplift halverwege de trap er niet opeens mee ophoudt! Daarom kiezen veel mensen voor een nieuw hulpmiddel omdat ze er zeker van willen zijn dat de hulpmiddel altijd blijft functioneren. Toch zijn deze zorghulpmiddelen vaak nog van goede kwaliteit. Fabrikanten produceren deze hulpmiddelen op een manier dat ze voor een langere tijd mee kunnen gaan. Daarom zijn deze hulpmiddelen vaak nog geschikt om in huis te plaatsen.

Zorgvuldige check

 

Om er zeker van te zijn dat de hulpmiddelen volledig geschikt zijn om opnieuw gebruikt te worden, zorgen verschillende aanbieders van tweedehands hulpmiddelen ervoor dat een hulpmiddel een volledige check ondergaat. Hierbij wordt gekeken naar het functioneren van het hulpmiddel en naar de kwaliteit van het materiaal. Elk hulpmiddel is natuurlijk anders, daarom wordt elk hulpmiddel op een unieke manier getest. Een aanbieder van tweedehands trapliften, Smienk Trapliften, kijkt bijvoorbeeld naar 15 verschillende punten tijdens het testen van de trapliften. In onderstaande video wordt getoond hoe dit precies gaat.

 

Veel goedkoper

 

Naast dat gebruikte hulpmiddelen veel duurzamer én dus beter voor het milieu zijn, zijn ze ook veel goedkoper. Natuurlijk is er een mogelijkheid om een hulpmiddel aan te schaffen via de WMO of via een andere vergoeding, maar uit veel ervaringen blijkt dat dit proces ontzettend lang kan duren en dat maar weinig mensen hier echt in aanmerking voor komen. Juist in dit soort gevallen kan een tweedehands zorghulpmiddel echt een uitkomst bieden. Voor mensen die geen budget hebben voor een nieuw hulpmiddel, blijkt een tweedehands hulpmiddel al veel goedkoper.

Een weloverwogen keuze

 

Wilt u meer informatie over welke gebruikte zorghulpmiddelen voor u geschikt zijn? Vul dan onze interactieve checklist in. Hier krijgt u informatie voor uw specifieke situatie. Daarnaast ziet u hier ook welke aanbieders van tweedehands trapliften het meest betrouwbaar zijn. Zo  maakt u een weloverwogen keuze en kiest u voor een betaalbare én duurzame oplossing!

Wilt u meer van dit soort handige tips ontvangen?

 

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!