Dit zijn de mooiste boeken om juist met de feestdagen te lezen

Onderwerp: Vermaak
18 december 2020
Sacha van Andel

Met een kopje hete chocolademelk bij het haardvuur (of gewoon de radiator) een boek lezen: heerlijk! Nu het buiten alleen maar kouder en donkerder wordt en we toch thuis moeten blijven, is het weer tijd om de boeken uit de boekenkast te halen. Maar welke boeken passen bij deze tijd van het jaar? Welke boeken dragen bij aan dat warme kerstgevoel? Wij hebben speciaal voor u een selectie gemaakt met de mooiste boeken om te lezen in december. Of u houdt van romantiek, avontuur of juist een detective, er is voor elk wat verrassends!

Familie en Romantiek

 

Hemelse modder
Gaby Rasters

 

hemelse modder

 

Dit moderne kerstverhaal gaat over de krachtige band tussen twee zussen en hoe zij omgaan met het verlies van hun ouders. Iselle focust op sporten en het runnen van haar eigen sportschool terwijl Dagmar liever veel lekkers eet met een glas wijn. Wat de zussen bij elkaar brengt, is hun vaders hemelse modder (een heerlijke chocolademousse die ikzelf ook wel eens maak met kerst met mijn zussen). Elke kerstmis proberen ze samen het recept van hun vader te recreëren, al lukt dat nooit helemaal. Maar wanneer de zussen op een dag zó botsen, dreigt deze kersttraditie in het water te vallen. Lukt het de zussen om het weer bij te leggen voor kerstmis?

 

Hemelse modder is voornamelijk geschreven vanuit Iselle. Tussendoor leest u de brieven die Dagmar aan haar moeder schrijft, waardoor je beide zussen goed leert kennen. Gaby Rasters weet goed om te gaan met de heftige thema’s in het boek en zet ze realistisch neer. Ondanks dit, leest het boek gemakkelijk weg en geeft het de lezer een behaaglijk kerstgevoel.

 

Klik hier om Hemelse modder te bekijken op bol.com

Een affaire in Cornwall
Liz Fenwick

 

 

Vlak voor het huwelijk laat Jude haar verloofde en familie achter en vlucht ze naar Cornwall. Ze komt te werken in de bibliotheek van een vervallen landgoed. In de bibliotheek ontdekt ze dagboeken en leest ze over verbogen schatten. Tristan, de eigenaar, wilt het landgoed echter verkopen. Hoewel het op het eerste gezicht een liefdesverhaal is, gaat het ook over vergeving en de omgang met verlies. Juist die thema’s maken het zo’n mooi boek om te lezen met kerst.

 

Klik hier om Een affaire in Cornwall te bekijken op bol.com

Avontuur

 

Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt
Frederik Backman

 

oma heeft me gestuurd

 

Elsa en haar oma zijn allebei een beetje raar en kunnen het daarom perfect met elkaar vinden. Oma is eigenlijk Elsa’s enige vriendin en vertelt haar altijd de mooiste sprookjes. Als oma overlijdt, laat ze brieven achter waarin ze zich verontschuldigt aan iedereen die ze gekwetst heeft. Wanneer Elsa deze brieven gaan bezorgen, leert ze langzaam de waarheid kennen achter de sprookjes van oma.

 

Hoewel het boek ietwat kinderlijk begint, zit het vol ontroering en vol sprookjesfiguren die veel echter zijn dan Elsa eerst dacht. Het is een verhaal over verlies, avontuur, en zit ontzettend knap in elkaar. Deze ontroerende roman is technisch gezien geen kerstboek. Het is eerder een sprookje, perfect dus om te lezen tijdens en tussen de feestdagen.

 

Klik hier om Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt te bekijken op bol.com

De Harry Potter reeks
J. K. Rowling

 

harry potter boek 1

 

Wie kent Harry Potter nog niet? Ik denk bijna niemand. En ook al zullen heel veel mensen deze boeken over de jongen die ontdekt dat hij magische krachten heeft en mag gaan studeren aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus al gelezen hebben. Ik lees ze elk jaar opnieuw. Zeker rond de feestdagen. De sfeer, de mysteries en geheimen die zo prachtig in elkaar grijpen. De unieke, grappige en opvallende personages, de vriendschappen en de geweldig uitgedachte plot. Het blijft een van mijn lievelingsboekenreeksen. En ja, ik denk zeker dat het ook voor volwassenen uitermate geschikte boeken zijn. De eerste twee zijn nog iets meer voor kinderen vanaf 12 jaar. Maar naar mate de reeks vordert worden de boeken duisterder en volwassener. 

 

Voor wie het nog niet kent: de tot in de puntjes uitgewerkte magische wereld is slim verweven met de echte wereld en speelt zich deels af in London en de Schotse Hooglanden. Dit maakt het een toegankelijke boekenreeks binnen het fantasygenre. En niet onbelangrijk: kerst speelt een belangrijke rol in de reeks en wordt altijd groots gevierd! Nieuw in de tovenaarswereld? Begin dan bij boek 1: Harry Potter en de Steen der Wijzen.

 

Klik hier om het eerste Harry Potter-boek te bekijken

Historisch

 

Dickens’ kerstverhaal (A Christmas Carol)
Charles Dickens

 

a christmas carol

 

Deze klassieker van Victoriaanse schrijver Charles Dickens is voor het eerst verschenen op 24 december 1843 en is direct een succes geworden. Het verhaal is sindsdien meerdere keren verfilmd en heruitgegeven. Het vertelt het verhaal van Ebenezer Scrooge, een gierige zakenman die zijn leven lang alleen maar heeft gegeven om geld, en niets anders. Op kerstnacht krijgt hij bezoek van de geest van voorbije kerstmis, de geest van huidig kerstmis, en de geest van toekomstig kerstmis om hem zo tot inkeer te brengen. Dickens heeft hiermee hét ultieme kerstverhaal neergezet. En ook al heeft u vast al eens een van de verfilmingen gezien, blijft het een geweldige ervaring om het boek te lezen. 

 

Bekijk hier de geïllustreerde en prettig te lezen editie van Dickens’ Kerstverhaal op bol.com

Winterbloesem
Corina Bomann

 

winterbloesem

 

Het is een paar weken voor kerst als er een schipbreukelinge aanspoelt op het strand bij een kuuroord. Ze weet niet meer hoe ze heet of wat er gebeurd is. Haar enige hint is de tak van een fruitboom die in haar kleren is verstrikt. Johanna, de dochter van de familie die het kuuroord runt, vindt haar. Johanna heeft het zelf echter ook niet makkelijk: ze is uitgehuwelijkt aan een man waar ze niet van houdt. De twee vrouwen vormen al snel een hechte vriendschap en beleven van alles samen. Als het winterbal dichterbij komt, doen ze een wens op de tak van de fruitboom. Als deze gaat bloeien, zullen hun wensen uitkomen…

 

Het boek speelt zich af in de weken voor kerst in begin 1900. Het leest makkelijk weg en zit vol liefde en spanning. Een echte feel-good roman voor de winter!

 

Klik hier en bekijk Winterbloesem op bol.com

Spanning

 

Kerst met Poirot
Agatha Christie

 

kerst met poirot

 

Als een kerstdiner op kerstavond eindigt in de bloederige moord van de heer des huizes, komt detective Hercule Poirot ter plaatse om de familie te helpen. Al snel blijkt dat veel van de familieleden iets te verbergen hebben en raakt Poirot verwikkeld in een web van intriges en geheimen. Agatha Christie wordt ook wel de koningin van de misdaad genoemd en met bijna zeventig detective boeken op haar naam is dat niet zo gek! Dit meeslepende kerstmysterie doet een beetje denken aan het spel Cluedo en met maar tweehonderd pagina’s heeft u dit boekje zo uit!

 

Klik hier om Kerst met Poirot te bekijken op bol.com

Familiediner
Linda van Rijn

 

familiediner

 

De familie Tichelaar viert eerste kerstdag in een luxe restaurant. Iedereen is uitgenodigd en het lijkt een gezellige avond te worden. Er blijft echter een stoel leeg. De jongste zoon, Roemer van dertig, is niet op komen dagen. Ieder familielid heeft zo zijn eigen verontrustende idee waarom Roemer afwezig is. Dit spannende boekje heeft maar 160 pagina’s en is geschreven vanuit meerdere personages. Ideaal om in één dag uit te lezen!

 

Klik hier voor een inkijkexemplaar van Familiediner op bol.com

Religieus

 

Geborgen en beschermd
Anselm Grün

 

geborgen en beschermd

 

In dit boek gaat Anselm Grün opzoek naar het geheim van de Kerstengel. Hij volgt het verhaal van de kerstengel vanaf het begin in de stel in Bethlehem tot aan het heden. Daarin laat hij zien dat de Kerstengel nog steeds aanwezig zijn in ons alledaagse leven, zolang we hier maar open voor staan. De korte stukjes tekst lezen fijn en voelen bijna als een gedicht. Het boek is van hoge kwaliteit en zit vol foto’s van verschillende engelen. Het is een prachtig kerstgeschenk, voor andere of uzelf!

 

Klik hier om het inkijkexemplaar van Geborgen en beschermd te bekijken

Tot slot

 

Wij hopen dat deze lijst u een beetje inspiratie geeft voor de wintermaanden. Welke boeken leest u graag met kerst? Laat het ons weten op onze facebook pagina. Mijn eigen favoriet blijft toch Harry Potter!

 

Kijkt u liever films? Bekijk dan onze lijst met de beste films om te kijken met de feestdagen.

Dit zijn alle boeken die in dit blog werden genoemd!

U kunt ze bestellen en afhalen bij uw lokale boekhandel (aanrader!) of via bol.com. Mogelijk verdienen wij er dan een klein bedrag aan. 

Wilt u meer van dit soort handige tips ontvangen?

 

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

BoekenBoeken

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.