Discussie: tienduizenden ouderen in problemen door aflossingsvrije hypotheek, eigen schuld?

Onderwerp: Geldzaken, Nieuws
16 december 2019
Carmen van Andel

Enkele tienduizenden ouderen komen in de problemen met hun aflossingsvrije hypotheek, concludeert onderzoeker Mauro Mastrogiacomo in een onderzoek waar dagblad Trouw maandag over schrijft. Ze zitten klem, omdat ze niet genoeg spaargeld hebben om de schuld af te lossen en ook onvoldoende overwaarde op hun woning om kleiner te gaan wonen.

Daarnaast is huren in de vrije sector voor deze groep te duur en hebben ze juist te veel geld om een sociale huurwoning te krijgen. “Ze zitten dus klem”, zegt Mastrogiacomo tegen Trouw. De bevindingen van de onderzoeker worden maandag gepubliceerd door pensioendenktank Netspar.

 

Het gaat volgens Mastrogiacomo, die werkzaam is bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Vrije Universiteit Amsterdam, om ongeveer 5 tot 10 procent van het aantal 65-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Dat komt neer op 23.000 tot 46.000 mensen, aldus de onderzoeker.

 

Bij een aflossingsvrije hypotheek betalen huiseigenaren alleen de rente op hun schuld, het aflossen van de hypotheek gebeurt vrijwillig. De problemen rond deze hypotheeksvorm beginnen nu te spelen, omdat ze in de jaren negentig erg populair werden en deze hypotheken hebben vaak een looptijd van zo’n dertig jaar hebben. Veel van die hypotheektermijnen beginnen af te lopen, waardoor de restschulden en hiermee gepaarde betalingsproblemen aan het licht komen.

Wat vindt u?

 

Eigen schuld als je nu in de knoop komt met je aflossingsvrije hypotheek? Je hebt immers 30 jaar lang voordelig gewoond en alleen de kosten van de hypotheekrente betaald (die ook nog eens van de belasting kan worden afgetrokken). Het was een risico om een aflossingsvrije hypotheek te nemen, en daar moet verantwoordelijkheid voor worden genomen. Of moeten deze 23.000-46.000 senioren bijgestaan worden door bijvoorbeeld de overheid? Geef uw mening op onze Facebookpagina!

 

Bovenstaande artikel staat vandaag (16-12-2019) op Nu.nl.

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Bron:

Nu.nl (16-12-2019)

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.