De voor- en nadelen van een groen dak

Rieten daken, daken met kleidakpannen, pannen van kunstlei of toch een ander soort dak? U heeft er vast wel eens van gehoord, er één gezien, of misschien heeft u er zelf wel een: een groen dak. Is uw dak binnenkort aan vervanging toe en bent u zich nog aan het oriënteren op de mogelijkheden? Dan kan dit artikel wellicht interessant zijn voor u. Wij leggen u precies uit wat een groen dak is, en zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Groen dak

De naam ‘groen dak’, ook wel sedumdak, zegt eigenlijk al genoeg over het uiterlijk van dit dak. Naast dat groene daken veel voordelen hebben, ziet het er ook nog eens leuk uit. Benieuwd waar u aan moet denken als u wilt gaan voor een groen dak? Lees dan snel verder. 

 

Opbouw groen dak

Voordat we u gaan vertellen welke soorten groene daken er zijn, is het handig om te weten waar een groen dak precies uit bestaat. Globaal bestaat een groen dak uit:

 

 1. Dakconstructie 
 2. Waterdichte anti-wortellaag
 3. Drainagelaag
 4. Filterdoek
 5. Substraatlaag
 6. Erosielaag 
 7. Vegetatielaag 

 

1. Dakconstructie

Zonder dakconstructie kunt u uiteraard geen (groen) dak aanleggen. Bent u van plan een groen dak aan te gaan leggen? Zorg dan dat uw dakconstructie stevig genoeg is om dit gewicht aan te kunnen.

 

2. Waterdichte anti-wortellaag

De waterdichte anti-wortellaag zorgt ervoor dat wortels niet kunnen doorgroeien en hierdoor eventuele beschadigingen kunnen aanbrengen.

 

3. Drainagelaag

De drainagelaag voert al het overtollige water af en vormt eventueel waterreservoirs voor waterbuffering.

 

4. Filterdoek

Het filterdoek vermijdt dat substraatdeeltjes in de drainagelaag terecht komen en afgevoerd worden of verstoppingen veroorzaken.

 

5. Substraatlaag

De substraatlaag is eigenlijk de voedingsbodem die de wortels van de begroeiing verankerd. Deze laag bevat water, voedingsstoffen en zuurstof zodat de vegetatie (begroeiing) kan groeien. De substraatlaag kan variëren in dikte, afhankelijk van de gewenste hoeveelheid begroeiing.

 

6. Erosielaag

De erosielaag voorkomt erosie op de substraatlaag wanneer er (nog) weinig tot geen vegetatie is.

 

7. Vegetatielaag

De vegetatielaag is de laag van de begroeiing. Dit kunnen planten, sedum, kruiden, grassen, struiken en bijvoorbeeld bomen zijn.

Soorten groene daken

Er zijn verschillende soorten groene daken. Denk hierbij aan:

 

 • Een standaard groen dak (extensief)
 • Een natuurdak (intensief)
 • Verblijfsdak/daktuin
 • Polderdak  

 

In dit artikel zullen wij verder ingaan op een standaard dak en een natuurdak.

 

Standaard groen dak (extensief)

Een standaard groen dak is de dunste variant van een groen dak. Dit betekent ook dat het dak niet zo zwaar is. Ideaal wanneer u wilt switchen van een “normaal” dak naar een groen dak. Uw huidige constructie kan waarschijnlijk het gewicht van dit groene dak wel aan. Echter kunt hier niet zomaar vanuit gaan. Check dit dus altijd goed.

 

Natuurdak (intensief)

Wanneer u wilt gaan voor een natuurdak is het heel belangrijk dat u goed kijkt of de constructie van uw dak het gewicht van dit groene dak wel aankan. Een natuurdak is namelijk zwaarder dan een standaard groen dak. Dit komt omdat een natuurdak bestaat uit gevarieerde beplanting. Deze gevarieerde beplanting zorgt ervoor dat er meer regenwater vastgehouden kan worden. Daarnaast heeft een natuurdak regelmatiger onderhoud nodig, en een natuurdak is duurder dan een standaard groen dak.

 

Wat zijn de voordelen van een groen dak?

Alles heeft voor-en nadelen. Zo ook een groen dak. Gelukkig zijn er een stuk meer voordelen dan nadelen. Deze hebben wij voor u op een rijtje gezet.

 

Voordelen

Het hebben van een groen dak heeft vooral heel veel voordelen. Zo is een groen dak goed voor: 

 

 • Isolatie
 • De biodiversiteit
 • Erosiewering
 • Absorberen van regenwater
 • Verlengt levensduur dak
 • Luchtzuivering 
 • De omgevingstemperatuur
 • Verminderen van omgevingsgeluid
 • Een brandwerende laag

 

Isolatie

Planten absorberen zonlicht voor 50%. Wanneer u een groen dak heeft betekent dit dat de airco minder vaak aan hoeft. Dit is uiteindelijk weer terug te zien op uw energierekening, mooi meegenomen!

 

Biodiversiteit

Alle kruiden, grassen en andere planten die op uw groene dak groeien trekken vogels, vlinders, insecten en andere diersoorten aan.

 

Erosiewering

Vooral wanneer u bij het strand woont, of op een andere plek waar het veel waait kan een groen dak zorgen voor erosiewering. De kruiden, grassen en andere planten zorgen er tijdens een storm namelijk voor dat de ondergrond niet wegwaait. Het biedt dus een erosie werende laag aan het dak.

 

Absorberen van regenwater

Een groen dak is goed voor het absorberen van water. De plantjes zuigen het water namelijk op en dit vertraagt de afvoer naar het riool. Ook wordt door een groen dak het regenwater gezuiverd en de planten zorgen voor verdamping van het water. Al met al zorgt een groen dak ervoor dat het riool minder wordt belast. Dit kan overstromingen verminderen of soms zelfs voorkomen.

 

Verlengt levensduur dak

Het hebben van een groen dak verdubbelt de levensduur van uw dak tot 60 jaar of zelfs langer. 

 

Luchtzuivering

Wanneer u een groen dak hebt is dit erg goed voor de luchtzuivering. De planten op uw dak filteren namelijk fijnstof uit de lucht. Daarnaast wordt CO2 omgezet in zuurstof. 

 

Verminderen omgevingsgeluid

De planten van uw groene dak werken als een geluidsbarrière. Dit kan ervoor zorgen dat u minder last hebt van geluiden van buitenaf.

 

Brandwerende laag

Doordat de kruiden, grassen en andere planten op uw dak veel vocht bevatten creëert u een natuurlijke brandwerende laag op uw huis of bijvoorbeeld uw schuur.

 

 

De voor- en nadelen van een groen dak

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook wat nadelen aan het hebben van een groen dak, namelijk:

 

 • Gewicht
 • Prijs
 • Lekkage

 

Gewicht

Een groen dak kan aardig in gewicht oplopen. Uw dak en/of muren moeten dit gewicht wel kunnen dragen. Twijfelt u over een groen dak? Check dan eerst of dat wel mogelijk is.

 

Prijs

Wanneer u een groen dak wilt laten aanleggen bent u vaak twee keer duurder uit dan wanneer u voor een “standaard” dak kiest. Aangezien een groen dak langer meegaat dan een normaal dak kunt u deze kosten in de loop der jaren wel weer terugverdienen.

 

Daarnaast dient een groen dak jaarlijks gecontroleerd te worden op onkruid. Dit kunt u een hovenier laten doen, maar u kunt ook kosten besparen door dit zelf te doen.

 

Lekkage

Een groen dak bestaat uit verschillende lagen, waaronder een barrièrelaag voor plantwortels. Echter kan het zo zijn dat deze wortels toch door de laag heen groeien. Dit zou eventueel voor lekkage kunnen zorgen. Het is daarom belangrijk uw dak goed te onderhouden door bijvoorbeeld de grote planten eens in de zoveel tijd te verwijderen. 

 

Wanneer u te maken krijgt met lekkage, kunnen de kosten om het lek op te sporen aardig oplopen.

 

Wat kost een groen dak? 

Het aanleggen van een groen dak is niet goedkoop. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren:

 

 • Is uw dakconstructie wel geschikt voor een groen dak, of moet ook deze opnieuw gebouwd worden?
 • De grootte van uw dak bepaalt natuurlijk een groot deel van de prijs. Wilt u het dak van uw hele huis groen maken, of gaat het om een klein schuurtje in uw achtertuin?
 • Wat voor soort groen dak wilt u hebben? Gaat u voor een standaard groen dak of wilt u een natuurdak?

 

Wanneer u hierover uit bent, kunt u gerichter gaan kijken naar wat dit zou gaan kosten. De kosten kunnen variëren van €30,- per vierkante meter tot wel €120,- per vierkante meter. 

 

Wilt u weten wat een groen dak voor u zou kosten? Neem dan eens vrijblijvend contact op met een dakdekker bij u in de buurt. Zij kunnen u ongetwijfeld verder helpen.

 

Wanneer u eenmaal een groen dak heeft laten aanleggen, moet u er rekening mee houden dat het onderhoudt van dit dak ook kosten met zich meebrengt. Zo moet het onkruid jaarlijks weggehaald worden en de afvoer moet gecontroleerd worden. Dit zij allemaal factoren waar u rekening mee moet houden bij het aanleggen van een nieuw dak.

 

De kosten van een groen dak liggen hoger dan de kosten van een “normaal” dak. Echter moet u er rekening mee houden dan een groen dak veel langer meegaat dat een normaal dak. 

 

Groen dak subsidie

Wanneer u een groen dak wilt aanleggen, is het mogelijk hier subsidie voor te krijgen. Dit omdat een groen dak voordelen heeft voor het milieu. Echter moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 

 • Het dak moet groter zijn dan 6m2.
 • Het groene dak moet minstens tien jaar in stand gehouden kunnen worden.
 • Wanneer er sprake is van een monument is er een omgevingsvergunning nodig.
 • Het gebouw zelf moet voor mensen toegankelijk zijn, het dak moet uitsluitend voor onderhoud toegankelijk zijn.

 

Daarnaast is er ook geen landelijke subsidie voor groene daken. De hoogte van de subsidie verschilt daarom per regio. Waar u in Den Haag en Utrecht een subsidie van zo’n €25,- per m2 krijgt u in Nijmegen €50,- per m2. Wanneer u een groen dak wilt gaan aanleggen, is het verstandig eerst te informeren of u in aanmerking komt voor een subsidie. 

 

Waar u moet zijn voor deze subsidie verschilt per regio. Het kan zo zijn dat in de ene gemeente de subsidie moet worden aangevraagd via de gemeente, terwijl dit in een andere gemeente wordt geregeld door het waterschap.

 

Groen dak zelf aanleggen

Heeft u groene vingers en wilt u in de kosten besparen door geen dakdekker in te hoeven schakelen? Dan is het mogelijk zelf een groen dak aan te leggen. U kunt dit natuurlijk volledig zelf doen. Echter is het wel belangrijk dat u de juiste materialen gebruikt om zo lang mogelijk te kunnen genieten van uw groene dak. 

 

Daarom is het mogelijk een bedrijf zoals Groendakcoach in te schakelen. Zij leveren u alle materialen die u nodig hebt om vervolgens zelf het groene dak te gaan maken. Hoe handig is dat?

 

Groen dak met zonnepanelen

Heeft u een groen dak en denkt u na over zonnepanelen? Of heeft u zonnepanelen en denkt u na over een groen dak? Het kan allemaal. Een groen dak kan namelijk gewoon gecombineerd worden met zonnepanelen.

 

Groen dak gewicht

Zoals eerder al benoemd is een groen dak zwaarder dan een “normaal” dak. Het verzadigd gewicht van een standaard sedumdak is al gauw zo’n 80 kg/m2. Echter kunnen de meeste platte daken maar 30 tot 50 kg per m2 dragen. Hier dient u dus rekening mee te houden, wanneer u over een groen dak nadenkt.

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

De voor- en nadelen van een groen dak
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord