De top 10 populairste woningaanpassingen voor 75-plussers in 2018

Onderwerp: Langer thuis wonen, Levensloopbestendige woning, Nieuws
16 oktober 2018
Thomas

Hoe ouder je wordt, des te lastiger het wordt om taken die vroeger vanzelfsprekend waren uit te voeren. Dat kunnen de kleine dingen zijn, zoals iets uit een hoog keukenkastje pakken, of juist het bukken om de post op te rapen of je veters te strikken. De populairste woningaanpassingen zijn zowel comfortverhogend en verminderen het risico op een val met grote gevolgen. 

Welke aanpassingen zijn populair onder 75-plussers die hebben besloten om langer thuis te blijven wonen? Verandert hun woning in een verzorgingstehuis, of valt het allemaal nog wel mee? Er bestaan legio subtiele woningaanpassingen en hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat verhuizen nooit meer nodig is. Om ‘voor altijd’ thuis te kunnen blijven wonen, is het doen van een aantal woningaanpassingen meestal onvermijdelijk. Wat zijn de 10 populairste woningaanpassingen?

 

  1. Badkamer voorzien van een inloopdouche en antislipvloer
  2. Toiletverhogers monteren
  3. Betere verlichting aanbrengen
  4. Douchekruk / douchestoel plaatsen
  5. Drempels verwijderen
  6. Traplift monteren
  7. Video-intercom (slimme deurbel)
  8. Slimme thermostaat
  9. Gaskookplaat vervangen door veilige inductiekookplaat
  10. Montage van veilige en licht bedienbare kranen

Doe-het-zelf of laten doen?


Een groot deel van de bovenstaande producten kun je zelf aanschaffen en laten monteren door een handige klusjesman. Het aansluiten van een inductiekookplaat vereist wel een zorgvuldige montage door een elektricien en een aanpassing in de meterkast. Ook een traplift is meestal maatwerk. Daarvoor komt een gespecialiseerde adviseur je graag informeren.

Woningaanpassingen geven een luxe uitstraling


De meeste woningaanpassingen zijn erg subtiel en hebben zelfs een moderne uitstraling. Iemand die bij je op bezoek komt, zal vaak niet eens merken dat er belangrijke voorzieningen zijn getroffen om de woning veiliger en levensloopbestendig te maken. Sfeervolle maar heldere verlichting om beter te kunnen zien in het donker, een luxe kookplaat en keuken zonder ‘lastige’ bovenkastjes, mooie kranen met verchroomde handgrepen en een thermostatische beveiliging. Uiteraard staat een mooie glasplaat als scheidingswand bij een inloopdouche ook zeer modern, waarbij een drempelloze antislipvloer zorgt voor een mooi geheel.

 

Zelfs een hulpmiddel zoals een traplift is tegenwoordig netjes in de trap te verwerken, waarbij de stoel eenvoudig met een druk op de knop van de afstandsbediening naar de bovenverdieping en uit het zicht opgeborgen wordt. Een dunne rail lijkt op een gewone leuning en kan worden gespoten in een onopvallende kleur die precies bij je trap of het interieur past.

Wat kosten al deze woningaanpassingen?


Het geheel van woningaanpassingen brengt vaak een aanzienlijk kostenplaatje met zich mee. Vooral de aanschaf van een traplift, het verbouwen van de badkamer en het netjes laten verwijderen van drempels vormen daarbij de grootste kostenpost. Toch hoef je niet altijd alles helemaal zelf te betalen. Mogelijk kom je in aanmerking voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Ook de aanschaf van een traplift kan tegenwoordig aanzienlijk voordeliger, door een goed en geheel gereviseerd tweedehands exemplaar aan te schaffen. Daarmee bent u tot wel 50 procent voordeliger uit vergeleken met het kopen van een nieuwe traplift.

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!