CPB: ‘Een aangepaste woning kan u uit het verpleeghuis houden’

Onderwerp: Langer thuis wonen, Levensloopbestendige woning
Laatst geupdate: 19 december 2022
Carmen van Andel

Ouderen die in een aangepast huis wonen, hebben een kleinere kans om in een verpleeghuis terecht te komen, dat meldt het Centraal Plan Bureau (CPB) vandaag. Dit effect loopt op met de leeftijd. Zorg er dus voor dat u uw huis op tijd aanpast als u er graag zo lang mogelijk blijft wonen!

90-plussers met een gelijkvloerse woning, of een woning waarin ruimte is voor een traplift, hebben een kans van ongeveer 9 procent om het komende jaar in het verpleeghuis te belanden. Vergelijkbare ouderen met een woning die niet zonder trap te betreden is, hebben daarentegen een kans van ongeveer  11 procent. Dit staat in de publicatie ‘Can your house keep you out of a nursing home?’ van het CPB, het eerste grootschalige onderzoek dat de relatie tussen de toegankelijkheid van het huis en instroom in het verpleeghuis in kaart brengt.

Ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het aanbod van ‘de juiste zorg op de juiste plek’ is daarom een belangrijk uitgangspunt van het zorgbeleid. Die plek is vaak thuis. Om langer thuis wonen mogelijk te maken richt de overheid zich onder andere op verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van de woning.

Het CPB heeft, op basis van data over de toegankelijkheid van vrijwel alle woningen van ouderen in Nederland, onderzoek gedaan naar instroom in het verpleeghuis. Aanvullende analyses laten zien dat de toegankelijkheid van de woning vooral een rol speelt voor mensen met lichamelijke beperkingen en in mindere mate voor mensen met cognitieve beperkingen. In het onderzoek wordt rekening gehouden met allerlei verschillende factoren, zoals de zorg waarvan gebruik wordt gemaakt, de faciliteiten in de buurt en persoonlijke kenmerken.

3 essentiële tips om langer thuis te wonen

 

Het is dus belangrijk dat u zich goed voorbereid op de toekomst als u zo lang mogelijk van uw eigen huis wilt genieten. Wij helpen u daar graag mee! We geven graag een overzicht van de kosten, helpen eenzaamheid tegen te gaan en geven tips om uw huis zo veilig mogelijk te maken.

Tip 1: zorg voor een veilige leefomgeving

 

Dit zijn de 10 populairste woningaanpassingen van dit moment om u huis veilig te maken!

  1. Badkamer voorzien van een inloopdouche en antislipvloer
  2. Toiletverhogers monteren
  3. Betere verlichting aanbrengen
  4. Douchekruk / douchestoel plaatsen
  5. Drempels verwijderen
  6. Traplift monteren
  7. Video-intercom (slimme deurbel)
  8. Slimme thermostaat
  9. Gaskookplaat vervangen door veilige inductiekookplaat
  10. Montage van veilige en licht bedienbare kranen

Tip 2: zorg voor voldoende sociale contacten

 

Zeker als u alleen woont is het ontzettend belangrijk dat u voldoende sociale contacten heeft. Niet alleen voorkomt u dat u eenzaam wordt, het houdt ook uw geheugen scherp. Voelt u zich al vaak alleen, lees dan deze anti-eenzaamheidstips van een 92-jarige eens, ze werken echt!

Tip 3: bereid u voor op de kosten

 

Voorbereiding is het halve werk is niet voor niets een gevleugelde uitdrukking. Zorg ervoor dat u goed weet wat er nodig is voor uw woning en hoeveel dat kost. In veel gevallen zijn er namelijk ook goedkopere alternatieven. Zo kunt u bijvoorbeeld uw badkamer helemaal laten aanpassen, maar wellicht is een douchekrukje en een paar grepen aan de muur al voldoende. Een traplift kan ervoor zorgen dat u weer jaren kunt genieten van uw hele huis. U kunt natuurlijk voor een splinternieuwe traplift gaan, maar in veel gevallen is een gebruikte gereviseerde traplift net zo veilig én vaak duizenden euro’s goedkoper.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

CPB: ‘Een aangepaste woning kan u uit het verpleeghuis houden’