fbpx

Ouderen en het coronavirus: de belangrijkste vragen beantwoord

Gezond en vitaal / Gezondheid

Laatste update: 1-4-2020, 10.16 uur

Het coronavirus. Het hele land treft maatregelen om de verspreiding van het virus zo goed mogelijk tegen te gaan. Dat heeft impact op veel (thuiswonende) senioren. Sociale bezoeken zullen tot een minimum zijn beperkt. Het RIVM beschouwt namelijk iedereen boven de 70 jaar als kwetsbare groep. En uit de cijfers blijkt helaas ook dat het virus voor mensen boven de 70 het meest gevaarlijk is. Onderschat het virus dan ook niet!

Dat niet alleen.

Is het nog wel verstandig om boodschappen te gaan doen of om met het openbaar vervoer te reizen?

In dit blog gaan wij in op de belangrijkste vragen rondom corona en ouderen. Deze onderwerpen komen aan bod:

Wilt u dagelijks een berichtje ontvangen dat u een beetje opvrolijkt? Schrijf u dan in voor onze Dagelijkse Doorkomer. Elke dag sturen wij u een mail met een handige tip, iets om te doen in huis én een grappige of ontroerende video. Inschrijven kan via het formulier hieronder.

Gezondheid

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat verwant is aan verkoudheids- en griepvirussen. Het veroorzaakt de ziekte COVID-19. Mensen met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid.

Wat betekent het coronavirus voor senioren?

Net zoals met griepvirussen is het coronavirus vooral gevaarlijk voor mensen met een zwakke gezondheid. Helaas vallen senioren veelal in die groep. Het RIVM rekent bovendien iedereen boven de 70 jaar tot een kwetsbare groep. Het is voor hen dan ook belangrijk om besmetting te voorkomen.

Dat kan door de maatregelen zoals het RIVM heeft opgesteld en door de overheid zijn uitgevaardigd in acht te nemen:

 • Blijf thuis als u of uw huisgenoot/huisgenoten verkoudheidsklachten krijgt.
 • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand tot andere mensen.
 • Ga niet in groepjes van 3 of meer personen de deur uit. Kom niet samen in de openbare ruimte. Als u in de openbare ruimte samenkomt en de 1,5 meter afstand niet in acht neemt, dan kunt u een bekeuring krijgen van € 400,- per persoon.
 • Was uw handen regelmatig volgens deze instructie.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes in plaats van stoffen en gooi die meteen weg na gebruik.
 • Schud absoluut geen handen.
 • Ga niet op bezoek bij mensen die in de kwetsbare groep vallen!

Dit zijn de symptomen van verkoudheid:

 • Veel hoesten en/of niesen, gedurende de hele dag.
 • Keelpijn / oorpijn.
 • Verstopte neus / ontstoken luchtwegen / snotteren.
 • Verhoging tot 38 graden Celsius.

Als u zich aan de maatregelen houdt verkleint u de kans op besmetting voor uzelf en anderen.

Wanneer moet ik me melden bij de huisarts?

U meldt zich bij de huisarts als u de beschreven verkoudheidsklachten heeft en die erger worden. Dat betekent:

 • U heeft koorts (meer van 38 graden Celsius).
 • En u hoest of ademt moeilijk.

Wacht bij ernstige klachten niet! Hoe zieker u bent hoe meer u het virus verspreidt.

Voor vragen over het coronavirus kunt u terecht bij het speciale telefoonnummer van het RIVM: 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8:00 – 22:00 uur).

Kan ik nog thuiszorg ontvangen?

Thuiszorg kan bij u langs blijven komen. Zij en u moeten de hygiënemaatregelen van het RIVM volgen. Neem voor precieze informatie contact op met uw eigen thuiszorgorganisatie.

Op de site van het RIVM kunt u meer lezen over thuiszorg en het coronavirus.

Hoe zit het met de beschikbaarheid van medicijnen?

De Nederlandse apothekersvereniging KNMP houdt de beschikbaarheid van geneesmiddelen door de coronapandemie scherp in de gaten. Op dit moment is er geen reden om u zorgen te maken. Maar hou het nieuws in de gaten en wees op tijd met het bestellen van uw herhaalrecepten.

Advies apothekers- en medicijnautoriteit CBG: paracetamol in plaats van ibuprofen

Advies van de Nederlandse apothekers is om geen ibuprofen te gebruiken voor wie de corona-infectie heeft (covid-19). Paracetamol heeft de minste bijwerkingen en biedt voldoende pijnstilling.

Boodschappen doen en andere zaken buiten de deur

Ten eerste willen ook wij benadrukken dat iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven. Ga niet het dorp of centrum in als dat niet moet. U kunt natuurlijk dagelijks een luchtje scheppen. Of uw hond uitlaten. Maar ga op tijden dat het rustig is en houd ten allen tijde 1,5 meter afstand. Bent u, of zijn uw huisgenoten, verkouden of ziek? Blijf thuis! We moeten er met zijn allen keihard aanwerken om de verspreiding van het virus te beperken.

 

Is het nog verstandig om zelf boodschappen te gaan doen?

Zolang u zich goed voelt, en u zich aan de genoemde maatregelen houdt, kunt u zelf boodschappen doen.

 

Hoe kan ik betalen als ik niet meer met contant geld kan betalen?

Supermarkten pleiten voor een verbod op contant geld. Als dat doorgaat dan kunt u betalen met uw pinpas. Dat kan zelfs contactloos. Hoe dat werkt leest u hier: Contactloos betalen, is dat wel veilig?

 

Als ik zelf boodschappen ga doen, waar moet ik dan op letten

Als u zelf boodschappen doet, hou u dan aan de hygiënemaatregelen van het RIVM, zoals die hierboven beschreven zijn. Houd voldoende afstand tot andere mensen: 1,5 meter! Supermarkten hanteren sinds 24 maart een deurbeleid. Houd u daaraan en ga niet voor alleen een half brood de supermarkt in.

Ga niet zelf boodschappen doen als u de beschreven verkoudheidsverschijnselen heeft.

Doe de boodschappen alleen, ga niet samen de supermarkt in.

 

Als ik niet langer zelf boodschappen kan doen, bij wie kan ik dan terecht?

Kunt u zelf geen boodschappen meer doen? Dan kunt u op diverse manieren als nog uw boodschappen in huis halen.

 • Bestellen via internet. Bij zo goed als alle supermarktketens kunt u online uw boodschappen bestellen en bij u thuis laten bezorgen. Normaliter bezorgen supermarkten tot in de keuken, door het coronavirus worden de boodschappen voor uw voordeur afgeleverd. Hoe het bestellen van boodschappen precies werkt leest u hier: online boodschappen bestellen.
 • Maaltijden laten bezorgen door tafeltje-dekje diensten. Een uitgebreid overzicht van tafeltje-dekje-diensten vindt u hier: tafeltje-dekje.

 

Kan ik nog naar de kapper?

Nee, helaas hebben de kappers op 23 maart besloten dat doorknippen niet langer verantwoord is. Alle kapsalons zullen de deuren sluiten.

 

Kan ik nog naar mijn fysiotherapeut?

Os u nog op bezoek kan bij uw fysiotherapeut is afhankelijk van de noodzaak van de behandeling en van de richtlijnen die de overheid vaststelt voor deze beroepsgroep. Fysiotherapeuten blijven “noodzakelijke fysiotherapeutische zorg” leveren, die huisartsen en ziekenhuizen ontlast.

 Afspraken worden zoveel mogelijk op afstand gedaan. Bijvoorbeeld via video’s of telefonisch consult. Verder volgen fysiotherapeuten de RIVM-richtlijnen, waarbij het bezoeken van kwetsbare personen zoveel mogelijk wordt beperkt.

 

Kan ik mijn hond nog wel uitlaten?

Ja, zolang u niet ziek bent en geen verschijnselen heeft en u houdt aan de voorschriften kunt u uw hond uitlaten. Blijf zoveel mogelijk bij andere mensen uit de buurt en houd minimaal 1,5 meter afstand.

Alleen thuis en dan?

Nu vrijwel alle locaties waar mensen bij elkaar komen sluiten en het wordt afgeraden om sociale contacten te hebben, ligt eenzaamheid op de loer. De kans is groot dat uw kinderen en kleinkinderen u niet kunnen bezoeken uit angst om u te besmetten.

Er zijn in Nederland gelukkig allerlei instanties en organisaties die nog steeds mensen helpen die zich alleen voelen. In dit artikel vindt u een lijst van organisaties die helpen eenzaamheid tegen te gaan.

 

Wat is verstandig qua bezoek?

Zolang iedereen zich aan de hygiëneregels van het RIVM houdt en het gaat om niet meer dan drie personen én u kunt in huis 1,5 meter afstand houden tot elkaar, dan zou u bezoek kunnen ontvangen. Het is aan u en uw gezonde verstand om te bepalen of het verstandig is.

Behoort u echter tot de kwetsbare groep, dan is het ten sterkste af te raden om mensen te ontvangen.

 

Kan ik nog naar buiten?

U kunt nog een wandeling maken. Neem de hygiënemaatregelen in acht en houd afstand, 1,5 meter of meer. Ga niet samen met anderen wandelen, maar ga bij voorkeur alleen. Sinds de aangescherpte maatregelen kunt u een boete van € 400,- per persoon krijgen als u met 3 of meer mensen samenkomt in de openbare ruimte en zich niet houdt aan de 1,5 meter afstand.

Online contact houden

Als u uw vrienden, kinderen of kleinkinderen niet meer kunt bezoeken door het coronavirus, dan kunt u natuurlijk ook videobellen of op de hoogte blijven via social media! Dit zijn onze belangrijkste artikelen die u daarbij kunnen helpen:

 

Verveelt u zich?

Het kan behoorlijk saai worden, dagen alleen thuis. Dan kan het helpen om lekker bezig te zijn. Denk eens aan de volgende binnenactiviteiten:

 • Kleuren voor volwassenen
 • Bakken (cakes en koekjes deeg laten zich goed invriezen)
 • Online spelletjes spelen
 • Lezen of boeken luisteren, bijvoorbeeld via Storytel (dat kan online)
 • Online cursus volgen of iets nieuws leren, bijvoorbeeld via youtubefilmpjes
 • Online museumbezoek, dat kan bij de mooiste musea wereldwijd. Bekijk hier de 12 mooiste online museumrondleidingen.

 

Vervoer

Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen?

Het RIVM raadt het voor senioren af om nog met het OV te reizen.

 

Welke alternatieven zijn er?

Als u normaal met het OV reist en u dat nu niet meer kunt doen, dan zijn er nog een aantal alternatieven. U kunt bijvoorbeeld eens de taxi nemen, zolang die nog rijden. Een reguliere taxi is niet goedkoop. Maar wellicht kunt u gebruik maken van Valys of de Regiotaxi.

Tot slot

Zoals de minister president zei: het coronavirus zal veel mensen treffen en het zal nog maanden duren. Het is aan iedereen om verantwoordelijkheid te nemen om het virus niet verder te verspreiden.

Dat kan betekenen: zoveel mogelijk thuis zijn en sociale contacten vermijden.

Hopelijk heeft dit artikel in elk geval een aantal van uw vragen kunnen beantwoorden. Voor de meest actuele en juiste informatie over het virus verwijzen wij u graag naar het RIVM.

Mist u iets of heeft u een toevoeging? Laat het ons weten via [email protected]. We danken u hartelijk.

Uitslag van het plan

LANGER THUIS IN HUIS PLAN

Bent u benieuwd welke aanpassingen voor uw woning mogelijk zijn? Vul de vragenlijst in en u ontvangt gratis een overzichtelijk plan met mogelijkheden, tips en een schatting van de kosten.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link