Ouderen en het coronavirus: de belangrijkste vragen beantwoord

Onderwerp: Gezond en vitaal, Gezondheid
15 juni 2020
Carmen van Andel

Het coronavirus. Het hele land treft maatregelen om de verspreiding van het virus zo goed mogelijk tegen te gaan. Dat heeft impact op veel (thuiswonende) senioren.

 

Sociale bezoeken zijn beperkt. Het RIVM beschouwt iedereen boven de 70 jaar als kwetsbare groep. En uit de cijfers blijkt helaas ook dat het virus voor mensen boven de 70 het meest gevaarlijk is. Onderschat het virus dan ook niet!

 

Dat niet alleen.

 

Is het nog wel verstandig om boodschappen te gaan doen of om met het openbaar vervoer te reizen? 

 

In dit blog gaan wij in op de belangrijkste vragen rondom corona en ouderen en wordt telkens wanneer er nieuws is geupdate. Deze onderwerpen komen aan bod:

 

Wilt u meer van dit soort handige tips ontvangen?

 

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Gezondheid

 

Wat is het coronavirus?

 

Het coronavirus is een virus dat verwant is aan verkoudheids- en griepvirussen. Het veroorzaakt de ziekte COVID-19. Mensen met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid.

Wat betekent het coronavirus voor senioren?

 

Net zoals met griepvirussen is het coronavirus vooral gevaarlijk voor mensen met een zwakke gezondheid. Helaas vallen senioren veelal in die groep. Het RIVM rekent bovendien iedereen boven de 70 jaar tot een kwetsbare groep. Het is voor hen dan ook belangrijk om besmetting te voorkomen.

 

Dat kan door de maatregelen zoals het RIVM heeft opgesteld en door de overheid zijn uitgevaardigd in acht te nemen:

 • Blijf thuis als u of uw huisgenoot/huisgenoten verkoudheidsklachten krijgt.
 • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand tot andere mensen.
 • Per 1 juni 2020 vervalt het verbod op groepsvorming in de buitenlucht. Zolang u 1,5 meter afstand houdt en thuisblijft bij klachten kunt u dus weer samenkomen met meer dan 3 mensen!
 • Was uw handen regelmatig volgens deze instructie.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes in plaats van stoffen en gooi die meteen weg na gebruik.
 • Schud absoluut geen handen.
 • Ga niet op bezoek bij mensen die in de kwetsbare groep vallen, tenzij u een van de drie vaste bezoekers bent.

 

Dit zijn de symptomen van verkoudheid:

 • Veel hoesten en/of niesen, gedurende de hele dag.
 • Keelpijn / oorpijn.
 • Verstopte neus / ontstoken luchtwegen / snotteren.
 • Verhoging tot 38 graden Celsius.

 

Als u zich aan de maatregelen houdt verkleint u de kans op besmetting voor uzelf en anderen.

 

Wanneer moet ik me melden bij de huisarts?

 

U meldt zich bij de huisarts als u de beschreven verkoudheidsklachten heeft en die erger worden. Dat betekent:

 • U heeft koorts (meer van 38 graden Celsius).
 • En u hoest of ademt moeilijk.

 

Wacht bij ernstige klachten niet! Hoe zieker u bent hoe meer u het virus verspreidt.

 

Voor vragen over het coronavirus kunt u terecht bij het speciale telefoonnummer van het RIVM: 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8:00 – 20:00 uur).

Kan ik nog thuiszorg ontvangen?

 

Thuiszorg kan bij u langs blijven komen. Zij en u moeten de hygiënemaatregelen van het RIVM volgen. Neem voor precieze informatie contact op met uw eigen thuiszorgorganisatie. Sinds 15 juni zijn er geen beperkingen meer op het aantal bezoekers dat 70plussers mogen ontvangen. Maar gebruik altijd uw gezond verstand en blijf op die 1,5 meter afstand.

 

Op de site van het RIVM kunt u meer lezen over thuiszorg en het coronavirus.

Boodschappen doen en andere zaken buiten de deur

 

Ten eerste willen ook wij benadrukken dat iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven. Ga niet het dorp of centrum in als dat niet moet. U kunt natuurlijk dagelijks een luchtje scheppen. Of uw hond uitlaten. Maar ga op tijden dat het rustig is en houd ten allen tijde 1,5 meter afstand. Bent u, of zijn uw huisgenoten, verkouden of ziek? Blijf thuis! We moeten er met zijn allen keihard aanwerken om de verspreiding van het virus te beperken.

 

Is het nog verstandig om zelf boodschappen te gaan doen?

 

Zolang u zich goed voelt, en u zich aan de genoemde maatregelen houdt, kunt u zelf boodschappen doen.

 

Hoe kan ik betalen als ik niet meer met contant geld kan betalen?

 

Supermarkten pleiten voor een verbod op contant geld. Als dat doorgaat dan kunt u betalen met uw pinpas. Dat kan zelfs contactloos. Hoe dat werkt leest u hier: Contactloos betalen, is dat wel veilig?

 

Als ik zelf boodschappen ga doen, waar moet ik dan op letten

 

Als u zelf boodschappen doet, hou u dan aan de hygiënemaatregelen van het RIVM, zoals die hierboven beschreven zijn. Houd voldoende afstand tot andere mensen: 1,5 meter! Supermarkten hanteren sinds 24 maart een deurbeleid. Houd u daaraan en ga niet voor alleen een half brood de supermarkt in.

 

Ga niet zelf boodschappen doen als u de beschreven verkoudheidsverschijnselen heeft.

Doe de boodschappen alleen, ga niet samen de supermarkt in.

 

Als ik niet langer zelf boodschappen kan doen, bij wie kan ik dan terecht?

 

Kunt u zelf geen boodschappen meer doen? Dan kunt u op diverse manieren als nog uw boodschappen in huis halen.

 • Bestellen via internet. Bij zo goed als alle supermarktketens kunt u online uw boodschappen bestellen en bij u thuis laten bezorgen. Normaliter bezorgen supermarkten tot in de keuken, door het coronavirus worden de boodschappen voor uw voordeur afgeleverd. Hoe het bestellen van boodschappen precies werkt leest u hier: online boodschappen bestellen.
 • Maaltijden laten bezorgen door tafeltje-dekje diensten. Een uitgebreid overzicht van tafeltje-dekje-diensten vindt u hier: tafeltje-dekje.

 

Vind u het lastig om alleen te eten? Lees dan eens deze 4 tips om het avondeten toch gezellig te maken tijdens thuisisolatie.

 

Kan ik nog naar de kapper?

 

Sinds 11 mei kunt u weer naar de kapper! Voor het eerst sinds 23 maart mogen contactberoepen onder 2 voorwaarden weer aan de slag. Die voorwaarden zijn: u maakt een afspraak en de kapper zal u dan vragen stellen over uw gezondheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een mondkapje is niet verplicht. Ten tweede moet er uiteraard zoveel mogelijk 1,5 meter afstand worden gehouden en moet iedereen zich houden aan de overige hygiënemaatregelen.

 

Kan ik nog naar mijn fysiotherapeut?

 

Net als bij de kappers vallen fysiotherapeuten onder contact beroepen en mogen zij onder voorwaarden werken en sinds 11 mei weer verder open gaan. Laat uw bezoek afhangen van de noodzaak van de behandeling en houd u aan de richtlijnen die de overheid vaststelt voor deze beroepsgroep. Fysiotherapeuten blijven hoe dan ook “noodzakelijke fysiotherapeutische zorg” leveren, die huisartsen en ziekenhuizen ontlast.

Afspraken worden zoveel mogelijk op afstand gedaan. Bijvoorbeeld via video’s of telefonisch consult. Verder volgen fysiotherapeuten de RIVM-richtlijnen, waarbij het bezoeken van kwetsbare personen zoveel mogelijk wordt beperkt.

 

Kan ik mijn hond nog wel uitlaten?

 

Ja, zolang u niet ziek bent en geen verschijnselen heeft en u houdt aan de voorschriften kunt u uw hond uitlaten. Blijf zoveel mogelijk bij andere mensen uit de buurt en houd minimaal 1,5 meter afstand.

Alleen thuis en dan?

 

Ook al zijn de meeste restricties inmiddels opgeheven en zijn er geen beperkingen meer in het aantal mensen dat 70plussers mogen ontvangen, blijf altijd alert en houdt de hygiënemaatregelen in acht. 

 

Voor wie zich toch te vaak eenzaam voelt zijn gelukkig allerlei instanties en organisaties in Nederland die mensen helpen. In dit artikel vindt u een lijst van organisaties die helpen eenzaamheid tegen te gaan.

 

 

Wat is verstandig qua bezoek?

 

Zolang iedereen zich aan de hygiëneregels van het RIVM houdt en het gaat om 1 of 2 vaste mensen én u kunt in huis 1,5 meter afstand houden tot elkaar, dan kunnen senioren bezoek ontvangen tijdens de coronacrisis. Het is aan u en uw gezonde verstand om te bepalen of het verstandig is. Vanaf 1 juni kunt u meer bezoekers ontvangen. Maar blijf u goed aan die 1,5 meter afstand houden. Ook op balkon of in de tuin. 

 

 

Kan ik nog naar buiten?

 

U kunt een wandeling maken en sinds 11 mei mag u ook weer buiten sporten! Uiteraard op 1,5 meter afstand, thuis douchen en omkleden. Geen contactsporten en er mogen ook geen wedstrijden worden georganiseerd. Neem de hygiënemaatregelen in acht en houd afstand, 1,5 meter of meer. Ga niet samen met anderen wandelen, maar ga bij voorkeur alleen. Sinds de aangescherpte maatregelen kunt u een boete van € 400,- per persoon krijgen als u met 3 of meer mensen samenkomt in de openbare ruimte en zich niet houdt aan de 1,5 meter afstand.

Online contact houden

 

Als u uw vrienden, kinderen of kleinkinderen niet meer kunt bezoeken door het coronavirus, dan kunt u natuurlijk ook videobellen of op de hoogte blijven via social media! Dit zijn onze belangrijkste artikelen die u daarbij kunnen helpen:

 

Verveelt u zich?

 

Het kan behoorlijk saai worden, dagen alleen thuis. Dan kan het helpen om lekker bezig te zijn. Denk eens aan de volgende binnenactiviteiten:

Vervoer

 

Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen?

 

Vanaf 1 juni gaan de treinen weer normaal reizen. Echter met beperkt aantal zitplaatsen en mondkapjes worden verplicht. Die mondkapjes worden niet door de overheid verstrekt. Advies is om ze zelf te kopen of te maken.

Het gaat dus nadrukkelijk niet om medische mondkapjes.

 

Let wel: houd u aan de regels. Bent u verkouden of moet u hoesten? Ga dan niet! Heeft u een kwetsbare gezondheid? Blijf het OV dan vermijden de komende tijd.

 

Welke alternatieven zijn er?

 

Als u normaal met het OV reist en u dat nu niet meer kunt doen, dan zijn er nog een aantal alternatieven. U kunt bijvoorbeeld eens de taxi nemen, zolang die nog rijden. Een reguliere taxi is niet goedkoop. Maar wellicht kunt u gebruik maken van Valys of de Regiotaxi.

Tot slot

 

Zoals de minister president zei: het coronavirus zal veel mensen treffen en het zal nog maanden duren. Het is aan iedereen om verantwoordelijkheid te nemen om het virus niet verder te verspreiden.

 

Dat kan betekenen: zoveel mogelijk thuis zijn en sociale contacten vermijden. Ook nu het steeds beter gaat en we het virus onder controle beginnen te krijgen. Elke versoepeling vergroot de kans op een opleving van het virus. 

 

Hopelijk heeft dit artikel in elk geval een aantal van uw vragen kunnen beantwoorden. Voor de meest actuele en juiste informatie over het virus verwijzen wij u graag naar het RIVM.

 

Mist u iets of heeft u een toevoeging? Laat het ons weten via [email protected]. We danken u hartelijk.