Column: Vroeger

Onderwerp: Column
2 mei 2020
Betty

[post_category]

In deze gekke tijden denkt columniste Betty terug aan vroeger, aan haar ouders en wat zij haar meegaven met hun opvoeding. Mooi!

Vroeger was alles anders. Niet perse beter of slechter, gewoon anders.

Terwijl mijn moeder de ontberingen van de oorlog doorstond, vocht mijn vader als dienstplichtig soldaat in Nederlands-Indië. Mijn moeder had het vaak over de oorlog en de narigheid. Mijn vader wilde er nooit veel over kwijt; ik weet nog steeds niet wat er daar precies gebeurd is.

Ik weet wel dat hij altijd een warm hart voor het land en haar bevolking heeft gehad. Hij liet zich ook ooit ontvallen “wij hadden daar niets te zoeken.” Graag wilde hij ooit nog een keer terug. Het is er nooit van gekomen, helaas.

Het gezin waarin ik opgroeide was warm en zorgzaam. En zelfs zonder de hedendaagse gemakken was het een gelukkig leven. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik bij deze ouders geboren ben. Ze hebben me nooit met fluwelen handschoentjes aangepakt en dat heeft me goed geholpen in het leven. Vroeger kregen we niet veel kadootjes, we werden niet heel veel geknuffeld en we werden nooit beschermd tegen de grote boze buitenwereld. Ik heb ontzettend veel van ze geleerd.

Stiekem geef ik mezelf nog punten volgens hun systeem: flink zijn en niet zeuren is altijd 10 punten. Je netjes gedragen, zodat er niets op je aan te merken is, ook 10 punten. Ik houd mij daaraan en nog steeds. Het heeft me geen windeieren gelegd!

Van mijn moeder leerde ik aangepast en vriendelijk te zijn. Van mijn vader dat je best een beetje een rebel mag zijn. Mijn moeder was behoorlijk gelovig en mijn vader gruwde van alles wat met godsdienst te maken had. Daar tussenin zocht ik mijn eigen weg.

Ik voel mij een bevoorrecht mens. Wat zou ik graag nog even met ze praten over de toestand in de wereld nu. Gelukkig hoeven ze dit niet meer mee te maken, maar ik vind het ook jammer dat ik het niet meer met ze kan bespreken. Wat zouden zij er van gevonden hebben?

Reageren?

Dat kan via onze Facebookpagina. We lezen uw reactie graag!

Meer van dit soort leuke columns ontvangen? Schrijf u in voor de Wekelijkse Doorkomer!

De Wekelijkse Doorkomer is er voor iedereen die thuis zit door de coronacrisis en wel een extraatje kan gebruiken. Elke week sturen wij u een uitgebreid bericht met verrassende dingen om te doen en leuke videos om te kijken. Inschrijven is gratis en kan hier!

[activecampaign form=7]