Column: Vroeger waren de dingen anders - Langer Thuis in Huis

Column: Vroeger

Onderwerp: Columns
Laatst geupdate: 2 november 2021
Betty

In deze gekke tijden denkt columniste Betty terug aan vroeger, aan haar ouders en wat zij haar meegaven met hun opvoeding. Mooi!

 

Vroeger was alles anders. Niet perse beter of slechter, gewoon anders.

 

Terwijl mijn moeder de ontberingen van de oorlog doorstond, vocht mijn vader als dienstplichtig soldaat in Nederlands-Indië. Mijn moeder had het vaak over de oorlog en de narigheid. Mijn vader wilde er nooit veel over kwijt; ik weet nog steeds niet wat er daar precies gebeurd is.

 

Ik weet wel dat hij altijd een warm hart voor het land en haar bevolking heeft gehad. Hij liet zich ook ooit ontvallen “wij hadden daar niets te zoeken.” Graag wilde hij ooit nog een keer terug. Het is er nooit van gekomen, helaas.

 

Het gezin waarin ik opgroeide was warm en zorgzaam. En zelfs zonder de hedendaagse gemakken was het een gelukkig leven. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik bij deze ouders geboren ben. Ze hebben me nooit met fluwelen handschoentjes aangepakt en dat heeft me goed geholpen in het leven. Vroeger kregen we niet veel kadootjes, we werden niet heel veel geknuffeld en we werden nooit beschermd tegen de grote boze buitenwereld. Ik heb ontzettend veel van ze geleerd.

 

Stiekem geef ik mezelf nog punten volgens hun systeem: flink zijn en niet zeuren is altijd 10 punten. Je netjes gedragen, zodat er niets op je aan te merken is, ook 10 punten. Ik houd mij daaraan en nog steeds. Het heeft me geen windeieren gelegd!

 

Van mijn moeder leerde ik aangepast en vriendelijk te zijn. Van mijn vader dat je best een beetje een rebel mag zijn. Mijn moeder was behoorlijk gelovig en mijn vader gruwde van alles wat met godsdienst te maken had. Daar tussenin zocht ik mijn eigen weg.

 

Ik voel mij een bevoorrecht mens. Wat zou ik graag nog even met ze praten over de toestand in de wereld nu. Gelukkig hoeven ze dit niet meer mee te maken, maar ik vind het ook jammer dat ik het niet meer met ze kan bespreken. Wat zouden zij er van gevonden hebben?

 

Reageren?

Dat kan via onze Facebookpagina. We lezen uw reactie graag!

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Column: Vroeger