Column: De Hanneke poes is gestopt met roken

We hebben een tijdje weinig gehoord van Maartje. Nu weten we waarom: na 60 jaar is ze gestopt met roken. Hoe dat ging – en hoe het nu gaat – leest u hier. 

De Hanneke poes is deze maand 21 jaar geworden. Er valt niet veel meer over haar te schrijven. Ze eet met kieskeurige hapjes. Voor ze eet slaapt ze en na haar diner slaapt ze weer.

 

Ze snurkt er tegenwoordig zelfs bij.

 

Een dood vogeltje pakken is haar al te veel… Haar vacht is verworden tot klitten die zich hardnekkig aan haar vastklampen en moeilijk te verwijderen zijn. Daarom is er al enige tijd niet meer over haar geschreven.

 

Maar ook omdat ik zelf al maanden in een moeizame strijd verwikkeld, ben om eindelijk te stoppen met roken. Na 60 jaar…

 

Al jaren heb ik van alles geprobeerd. Accupunctuur, pleisters , psychotherapie, Zyban enz. Natuurlijk kreeg ik COPD. Eigen schuld. Wat een vreselijke verslaving. En dan steeds weer moeten horen dat je geen karakter hebt, een slappeling bent. Oh ja, en dat je stinkt…

 

Maar, werd mij verteld, nu zijn er pillen… Daarmee stop je echt. Dus via de huisarts het wondermiddel gekregen. Champix is de naam.

 

Eerst een paar weken een pil per dag en daarna twee pillen per dag. Nou, die eerste weken gingen prima. Je kon gewoon doorroken tot je er geen zin meer in had. Mijn zin bleef…

 

Maar na een paar dagen twee pillen te hebben genomen gebeurde het wonder: ik rookte vanzelf steeds minder!

 

De bijwerkingen waren in mijn geval gigantisch. Ik was zo vreselijk moe dat ik, op een uurtje na, steeds in bed lag. De sigaretten smaakten niet meer, maar het eten stond me ook verschrikkelijk tegen. In drie weken viel ik bijna tien kilo af.

 

Ik veranderde in een niet-rokende zombie, vond niks meer leuk en wilde eigenlijk niemand meer zien.

 

Gelukkig had mijn latrelatie er begrip voor. Hij heeft zelf nooit gerookt dus waarom het zo moeilijk is om te stoppen is hem een raadsel, maar hij begreep wel dat het na 60 jaar moeilijk is om een gewoonte af te leren.

 

Ik wroette ruim vijf weken door met twee pillen per dag en toen ik al weken niet gerookt had, ging ik weer over op een pil. En nu slik ik sinds een week niets meer en rook ook niet. Een overwinning!

 

Maar het kost af en toe nog wel een beetje strijd. Op de vaste momenten, na het eten, bij de koffie en net voordat ik naar bed ga. Ponden bitterkoekjes gaan erdoor als alternatief. Van de tien kilo is alweer de helft terug. Maar dat geeft niet, ik moet het volhouden! Ik loop voor het eerst in lange tijd weer een blokje om. Ik hijg en puf minder en moet alleen nog van de koekjes af. Ook het eten smaakt weer goed.

 

Zo, nu even mijn lat uitzwaaien. Die moet met zijn bijna 88 jaar weer om 9 uur thuis zijn…..

 

Maartje

Reageren?

Dat kan op onze Facebookpagina!

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Column: De Hanneke poes is gestopt met roken
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord