Waarop kunt u jaarlijks besparen? Bekijk onze checklist

Onderwerp: Bespaartips
10 december 2021
Mareen

We kunnen vaak meer besparen per jaar dan we zelf denken. Niet alleen op een nieuwe zorgverzekering maar ook op zaken als abonnementen, de maandelijkse kosten, en nog meer. Het is echter best lastig om hier overzicht op te houden. Daarom geven wij u in dit artikel wat tips om u een handje te helpen. Leest u verder?

Besparen en bezuinigen zijn termen die vaak door elkaar worden gehaald. Toch is er een verschil. Besparen is namelijk kritisch kijken naar huishoudelijke uitgaven. U kunt opzoek naar goedkopere alternatieven, om zo vervolgens meer geld over te houden. Bezuinigen is simpelweg een product of dienst niet meer afnemen, of het verbruik verminderen. Hieronder valt ook een vervangend product zoeken dat goedkoper is.

Bespaar en bezuinig met de volgende tips

 

Om u op weg te helpen hebben wij voor u de volgende posten op een rijtje gezet waarop u kunt besparen:

 

  • Verzekeringen
  • Abonnementen
  • Maandelijkse woonlasten
  • Telefoon
  • Eten
  • Huishoudboekje

 

Lees hieronder per post hoe u kunt besparen!

 

Verzekeringen

Verzekeringen zijn in veel gevallen verplicht. Toch kunt u hier veel op besparen. U betaalt soms namelijk veel te veel voor uw verzekeringen. Ga eens na hoe vaak u gebruik hebt gemaakt van het feit dat u ergens voor verzekerd bent. Maakt u hier écht gebruik van, of niet? Zorg dat u alleen verzekerd bent voor de dingen die echt nodig en belangrijk zijn. Dit verschilt natuurlijk per persoon.

 

Daarnaast kunt u kiezen en talloze aanbieders van verzekeringen. Wie de goedkoopste is, veranderd elk jaar. Als u al enige tijd bij dezelfde zorgverzekeraar zit, is het de moeite om te kijken of er geen goedkopere opties zijn. Verzekeringen vergelijken kunt u eenvoudig doen op websites als Zorgkiezer, Independer of Pricewise.

 

U kunt uw volgende verzekeringen eens nakijken, vergelijken en wellicht aanpassen:

 

  • Zorgverzekering
  • Autoverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Inboedelverzekering

 

Abonnementen

Een andere post die veel kosten met zich meebrengt is abonnementen. Misschien betaalt u al jaren geld aan meerdere goede doelen en/of loterijen waar u ondertussen misschien niets meer van weet. Kijk dit eens na, wellicht kunt u hierop besparen.

 

Daarnaast hebben veel mensen een combinatiepakket voor internet, tv en telefoon. Is uw provider/aanbieder nog wel de goedkoopste? Of kunt u ergens anders hetzelfde product voor minder geld krijgen? Het is zeker de moeite de waard om dit uit te zoeken!

 

Tot slot heeft u misschien wel abonnementen bij een streamingdienst zoals Netflix, of een magazine-abonnement van bladen die u misschien niet meer leest. Check dit eens en zeg op wat u niet meer kijkt, leest of gebruikt

 

Wilt u meer lezen over het opzeggen van abonnementen? Lees er alles over in ons andere artikel.

Maandelijkse woonlasten

U kunt goed besparen op uw maandelijkse woonlasten. Zo kunt u geld besparen door uw verlichting te vervangen. Kies voor ledverlichting of slimme verlichting, die gebruiken een stuk minder stroom. Nieuwe lampen zijn misschien een investering, maar dit zult u later zeker terugzien.

 

Ook is het slim om jaarlijks te kijken of u nog wel bij de juiste energieleverancier klant bent. Aan het eind van de looptijd van uw contract betaalt u vaak automatisch meer voor uw gas en elektra. Zeker de moeite waard om te controleren dus!

 

Check ons andere artikel over maandelijkse woonlasten voor meer tips.

 

Telefoon

Veel mensen gebruiken de vaste telefoon niet meer en maken gebruik van een smartphone. Geldt dit ook voor u? Zeg dan de vaste lijn op. Bovendien bent u met een smartphone overal en dus beter te bereiken.

 

Gaat u de overstap maken naar een smartphone, of maakt u al gebruik van een smartphone? Kies dan een abonnement op basis van uw gebruik. Betaal niet onnodig voor sms’jes die u verstuurt, maar kies ook niet voor een abonnement waarin u maar weinig minuten kunt bellen. Tarieven buiten uw bundel zijn namelijk relatief hoog.

 

Wilt u meer tips over smartphones en over hoe u hierop kunt besparen? Lees er alles over in ons artikel: zo kunt u besparen op uw telefoonkosten!

Eten

Veel mensen gooien eten weg. Naast dat dit erg zonde is, is dit natuurlijk zonde voor uw portemonnee. Ga dus goed na of u alles wat u koopt ook daadwerkelijk nodig heeft. Maak thuis een lijstje met wat u nodig hebt en wijk hier in de supermarkt niet vanaf. Als u geen lijstje maakt of van het lijstje afwijkt, komt u thuis met veel meer producten dan u daadwerkelijk nodig heeft. Vooral als u boodschappen ging doen met een lege maag…

 

Een andere tip waarmee u geld kan besparen: koop de producten bij een boer bij u in de buurt. Producten bij de boer zijn meestal goedkoper omdat de voedselketen kleiner wordt, en er geen verpakkingsmateriaal nodig zijn. Dit is ook nog eens goed voor het milieu.

 

Naast dat de producten bij de boer vaak goedkoper zijn, zijn groenten en fruit op de markt ook goedkoper dan in de supermarkt. Het is dus zeker de moeite waard om voor uw dagelijkse dosis groente en fruit naar de markt toe te gaan.

 

Wilt u nog veel meer tips over verantwoord eten? Lees er alles over in ons artikel.

 

Huishoudboekje

 

Om meer inzicht te krijgen in waar u uw geld aan uit geeft is het aan te raden om een huishoudboekje bij te houden. Hiermee heeft u veel meer grip om uw financiën en kunt u ook gemakkelijk achterhalen waar u nog geld kunt besparen.  En het mooie is, dat dit tegenwoordig heel eenvoudig kan met huishoudboekje apps. Veel banken hebben deze functie al ingebouwd in hun eigen bankieren app. U lees meer hier meer over huishoudboekje apps.

 

Tot slot

 

Er zijn nog veel meer dingen die u kunt doen om geld te besparen. Denk hierbij aan het isoleren van uw huis, een smart home maken, een elektrische auto of tweedehands kleding kopen. We hopen dat deze checklist u alvast op weg kan helpen!

 

Waar begint u met besparen?

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.