Campagne tegen eenzaamheid in de zomer

Campagne tegen eenzaamheid in de zomer

Onderwerp: Eenzaamheid, Vrije tijd
Laatst geupdate: 12 december 2022
Carmen van Andel

De zomer staat voor veel mensen in het teken van vakantie en leuke dingen doen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat vijftien procent van de ouderen zich in de zomer eenzamer voelt dan in de rest van het jaar. Om daar iets aan te doen is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een campagne tegen zomereenzaamheid gestart, schrijft de NOS vandaag.

 

Een belangrijk doel van de campagne is ouderen aansporen om zelf meer te ondernemen. Door het jaar heen kunnen zij op allerlei plekken terecht voor een praatje, kopje koffie of een activiteit. “Maar organisaties zoals buurthuizen of dagopvang hebben de neiging om activiteiten stil te leggen in de zomer”, vertelt Peter Winkens, hoofd communicatie van KBO-PCOB. “Dat willen we juist niet, daarom roepen we al jaren op om ook activiteiten te organiseren in de zomer.”

 

In Almere wordt dit jaar voor de 11de keer de Zomerschool voor Senioren georganiseerd.

 

‘Als je thuis blijft zitten, gebeurt er niets meer.’

Campagne tegen eenzaamheid in de zomer

Initiatieven zoals de zomerschool zijn volgens Winkens belangrijk, omdat ouderen juist behoefte hebben aan gezelligheid en activiteiten tijdens de zomerperiode. “De sociale omgeving is met vakantie, er is minder te doen en daardoor hebben ouderen minder ontmoetingskansen. Ook zijn er senioren die het gevoel hebben in een ‘zomerdepressie’ te zitten waardoor ze minder zin hebben om naar buiten te gaan.”

Koken, fietsen en midgetgolf

 

De Zomerschool voor Senioren in Almere wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd met onder meer een kookcursus, fietstocht en middagje midgetgolfen op het programma. “We vinden het belangrijk dat de activiteiten zowel gezellig en ontspannend zijn, als educatief. De senioren moeten er ook iets van opsteken”, vertelt Ingeborg Korte, een van de initiatiefnemers van de zomerschool. “Mensen zijn tenslotte nooit te oud om te leren.”

 

Voelt u zich soms eenzaam? Lees dan ook eens deze praktische tips van een 92-jarige. Het staat vol met dingen die u nu zelf kunt ondernemen, zodat u niet afhankelijk hoeft te zijn van anderen.

 

Er zijn mensen die al jarenlang met de zomerschool meedoen. “Die kennen we heel goed. Er heerst altijd een gezellige sfeer. En het is mooi om te zien dat die mensen ook buiten de zomerschool samen optrekken”, aldus Korte. Ieder jaar weer melden nieuwe deelnemers zich aan voor de activiteiten.

 

Het blijft overigens niet altijd bij vriendschappen en sociale contacten: “Waar we nog steeds trots op zijn, is dat we getuige waren van een liefdesromance”, vertelt de initiatiefneemster. “Twee deelnemers, die elkaar op voorhand niet kenden en zich apart hadden ingeschreven, liepen na de zomerschool hand in hand de deur uit. En nu doen ze alles samen.”

Blij met een belletje

 

Als vakantieganger kun je ook iets doen om eenzame ouderen te helpen. Een berichtje of belletje vanaf een vakantieadres kan het gevoel van eenzaamheid al verminderen. Om mensen daaraan te herinneren, gaat de Rijksoverheid reclamespotjes uitzenden op televisie en de campagne onder de aandacht brengen via sociale media.

 

Ook hangen bij zeven belangrijke grensovergangen en op de luchthavens Schiphol en Rotterdam The Hague grote reclameborden van de campagne.

 

Dit artikel is verschenen op NOS.nl.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Campagne tegen eenzaamheid in de zomer