Buurtzorg: wat is het en hoe werkt het?

Buurtzorg | Wanneer u langer thuis in uw eigen huis wilt blijven wonen, is thuiszorg soms nodig. Buurtzorg Nederland biedt thuiszorg die speciaal gefocust is op langer thuis wonen met zoveel mogelijk comfort.

 

Buurtzorg Nederland bestaat in zijn huidige vorm sinds 2007 en is een succesformule gebleken. De zorg van Buurtzorg is effectief en persoonlijk. Er zijn geen wachttijden en de zorg wordt precies voor u op maat gemaakt. Dat klinkt goed!

 

In dit artikel gaan wij verder in op wat Buurtzorg doet, wat het kost, en hoe het werkt.

 

[lwptoc]

Wat is Buurtzorg Nederland?

 

Buurtzorg Nederland is een thuiszorgorganisatie met kleine teams. Deze teams bestaan uit verpleegkundige en wijkziekenverzorgende en leveren zelfstandig thuiszorg. Ze verzorgen onder andere verpleging maar ook persoonlijke verzorging. Buurtzorg Nederland is in heel Nederland actief.

 

Buurtzorg Nederland is opgericht in 2007 door Jos de Blok en zijn vrouw. 

 

 

Wat is Buurtzorg Nederland

Wat is het verschil tussen Buurtzorg en thuiszorg?

 

De grootste kracht van Buurtzorg tegenover thuiszorg is dat de zorg persoonlijk is. Buurtzorg heeft een nieuw concept ontworpen wat speciaal gericht is op persoonlijke, effectieve en duurzame zorg. Anders dan bij thuiszorg, wordt er bij Buurtzorg gewerkt met met kleine zelfsturende teams die alleen worden ondersteund door een regiocoach. Daarnaast is er nog een klein hoofdkantoor gevestigd in Almelo. 

 

Omdat de teams zelfstandig zijn, zijn er korte communicatielijnen. Dit zorgt voor een korte doorlooptijd en effectievere zorg. Er zijn geen wachttijden. Zodra u het aanvraagt, kan de zorg snel geleverd worden. Buurtzorg zegt het zelf; ‘menselijkheid boven bureaucratie’.

 

[the_ad_group id=”173″]

 

Visie Buurtzorg

 

De teams van Buurtzorg passen zich vervolgens perfect aan naar uw wensen en behoeften. De visie van Buurtzorg is namelijk ‘De beste zorg thuis’. Dit maken zij op allerlei manieren waar. Zo heeft u rechtstreeks contact met het team bij u in de buurt en krijgt u een persoonlijke begeleider toegewezen.

 

Samen met u zoeken ze naar de beste oplossingen zodat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. Daarbij bereiden zij u voor op de mogelijke consequenties die uw ziekte en/of het ouder worden in de toekomst met zich mee kunnen brengen en helpen zij u hiermee om te gaan. Dit doen zij niet alleen voor u, maar óók voor de mensen om u heen.

 

Buurtzorg biedt namelijk ondersteuning aan familie en mantelzorgers. Daarnaast zorgen zij voor een optimale samenwerking met alle disciplines rondom de cliënt. Denk hierbij aan de huisarts en bijvoorbeeld de fysiotherapeut.

 

De korte lijnen, de betrokkenheid bij de cliënten en de optimale samenwerking met alle disciplines zorgen voor de beste zorg. Buurtzorg heeft nog écht tijd voor de mensen.

 

Daarnaast betekent een klein team dat u altijd bekende gezichten over de vloer krijgt. Wel zo gezellig!

 

Waarmee kan ik terecht bij Buurtzorg?

 

Buurtzorg biedt vele verschillende soorten zorg. Zo kunt u terecht bij Buurtzorg als u ernstig ziek bent, of als u herstellende bent na een ziekenhuisopname. Mensen met een chronische ziekte of een handicap komen ook in aanmerking voor Buurtzorg.

 

Daarnaast verricht Buurtzorg handelingen op verzoek van uw arts. Denk hierbij aan het behandelen van wonden, pijn bestrijden of het spuiten van injecties. Voor palliatieve zorg in de laatste fase van het leven, kunt u contact opnemen met Buurtzorg Nederland.

 

Verder kunt u terecht bij Buurtzorg voor langer thuis wonen, en zelfstandig blijven in uw eigen huis. Zo kan Buurtzorg u helpen met persoonlijke verzorging of bijvoorbeeld het klaarzetten en innemen van medicijnen.

 

Buurtzorg kunt u inschakelen als u: 

 

  • Ernstig ziek bent
  • Chronisch ziek bent
  • Gehandicapt bent
  • Herstellende na een ziekenhuisopname bent
  • Palliatieve zorg nodig hebt
  • Langer zelfstandig thuis wilt blijven wonen

 

Heeft u psychiatrische of psychische problemen? Ook dan kunt u bij deze organisatie terecht. Buurtzorg heeft daar een aparte zijtak voor: BuurtzorgT of Buurtzorg T.

 

[the_ad_group id=”173″]

Buurtzorg Ecare

 

Buurtzorg Nederland wordt geprezen om hun vernieuwende aanpak van kleine en zelfsturende teams (zonder managers). Deze visie sluit naadloos aan bij de innovatieve software die zij gebruiken. Wanneer u werkt voor Buurtzorg dan is de kans groot dat u de PUUR Ecare software gebruikt voor de planning, registratie en administratie. Het gegeven dat alle cliëntinformatie beschikbaar en aan te passen is in één applicatie is enorm fijn. 

BuurtzorgT

 

BuurtzorgT helpt u om het normale leven weer op te pakken. Bij psychische of psychiatrische problemen bieden zij een behandeling thuis. Deze behandeling is volledig gericht op uw herstel maar óók op het herstel van de contacten met uw omgeving. Samen met u en uw omgeving ontwikkelt BuurtzorgT een strategie waarmee u kunt herstellen en weer grip krijgt op uw leven.

 

De teams van BuurtzorgT zijn klein en bieden niet alleen een behandeling, maar ook (praktische) ondersteuning.

 

[the_ad_group id=”173″]

 

Andere initiatieven Buurtzorg

 

Naast BuurtzorgT heeft Buurtzorg nog andere initiatieven. Zo hebben zij op verschillende plekken in Nederland Buurtzorgpensions en Buurtzorghuizen en op Terschelling zelfs een Buurtzorgvakantiehuis. Daarnaast heeft Buurtzorg huishoudelijke hulp, dat zijn de Buurtdiensten die alleen huishoudelijke hulp bieden.

 

Fysio- en ergotherapie

 

Zoals al eerder is benoemd, zorgt Buurtzorg voor een optimale samenwerking met alle disciplines rondom de cliënt. Uw begeleider brengt u ook in contact met fysio- en ergotherapeuten bij u in de buurt. Deze specialisten kunnen u helpen met bijvoorbeeld ademhalingstherapie, aanpassingen van uw huis, en het kiezen van de beste hulpmiddelen voor uw situatie.

 

Dit is van vitaal belang als u langer zelfstandig wilt wonen. Ook bieden de fysio- en ergotherapeuten ondersteuning aan uw familie en mogelijke mantelzorgers. Zo is iedereen precies op de hoogte van uw situatie en de zorg die daarbij nodig is. 

Wat kost Buurtzorg? 

 

U kunt zich afvragen ‘zitten hier geen kosten aan verbonden?’ Het laatste wat u wilt is een fikse rekening op de deurmat die u niet verwacht had. Gelukkig hoeft u hier bij Buurtzorg niet bang voor te zijn. Wijkverpleging van Buurtzorg wordt namelijk betaalt door uw zorgverzekeraar.

 

Buurtzorg heeft voor wijkverpleging met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. Dit houdt in dat u geen eigen bijdrage hoeft te betalen en er geen eigen risico geldt. 

Wat kost Buurtzorg

Wlz-indicaties

 

Als u onder de Wet langdurige zorg (Wlz) valt, steekt het iets anders in elkaar. U komt in aanmerking voor zorg vanuit de Wlz als u vanwege ziekte of aandoening 24 uur per dag behoefte heeft aan zorg in de nabijheid of permanent toezicht. Als dit zo is, kunt u een Wlz-indicatie aanvragen.

 

Als u een Wlz-indicatie heeft, wordt de zorg die u ontvangt via Buurtzorg betaald door het zorgkantoor. Als u een herindicatie voor het Wlz nodig heeft, kan de wijkverpleegkundige van Buurtzorg vaststellen welke zorg u nodig heeft. Bij een Wlz-indicatie betaalt u altijd een eigen bijdrage.

 

[the_ad_group id=”173″]

 

Eigen bijdrage Wlz

 

U betaalt (bijna) altijd een eigen bijdrage voor zorg uit de Wlz. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. U betaald deze bijdrage over de geleverde zorg van Buurtzorg. Er zullen echter geen extra kosten in rekening worden gebracht voor aanvullende diensten.

 

Persoonsgebonden budget (pgb)

 

Het persoonsgebonden budget voor persoonlijke verzorging en verpleging wordt betaald door uw zorgverzekeraar. Bij een Wlz-indicatie is ook een persoonsgebonden budget (pgb) mogelijk.

 

Uw eigen zorgkantoor beslist of u in aanmerking komt voor het pgb. Als u via het pgb zorg inkoopt, dan krijgt u het pgb niet meer op uw eigen rekening. In plaats daarvan betaalt de Sociale Verzekeringsbank (Svb) uw zorgverleners. Uw zorgkantoor zal vooraf controleren of u uw pgb kan besteden aan de zorg van Buurtzorg.

Cliëntondersteuning in de Wet langdurige zorg (Wlz)

 

Met een Wlz-indicatie kunt u gratis hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner.

 

De cliëntondersteuner kan u en uw naasten helpen met alle vragen die u mogelijk heeft rondom het regelen en uitvoeren van Buurtzorg. Via uw eigen zorgkantoor vindt u de organisaties die u hiervoor kunt benaderen.

 

[the_ad_group id=”173″]

Buurtzorg bij u in de buurt

 

Bent u benieuwd of er ook een Buurtzorg team bij u in de buurt zit? Ga dan naar deze pagina en scrol naar ‘Vind uw Buurtzorg team’. Via de kaart kunt u naar uw eigen wijk gaan en de eventuele Buurtzorg teams bekijken.

 

Op Zorgkaart Nederland kunt u ook het Buurtzorg team bij u in de buurt vinden. U kunt hierbij meteen zien hoe dit team wordt gewaardeerd door cliënten van Buurtzorg zelf. 

 

Zorgkaart Nederland is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Naast Buurtzorg kunt u hier bijvoorbeeld ook huisartsen, diëtisten en logopedisten bij u in de buurt vinden.

 

Contact met Buurtzorg

 

U kunt contact opnemen met Buurtzorg via de telefoon of de mail. 

 

  • 085-0403700 binnen kantooruren
  • 0900-6906906 buiten kantooruren
  • E-mail naar [email protected] 
  • Voor een beveiligde e-mail, bijvoorbeeld met gevoelige informatie, kunt u naar deze pagina gaan. U scrolt iets naar beneden tot u ‘Contact’ ziet. Daaronder vindt u de knop ‘beveiligd mailen’. Dit brengt u naar een beveiligde mailomgeving.
  • De postbus van het Buurtzorg hoofdkantoor is Postbus 69, 7600 AB Almelo.

 

Het hoofdkantoor van Buurtzorg bevindt zich in Almelo. Deze kunt u bezoeken aan de Twentelaan 15, 7609 RE in Almelo.

 

Daarnaast is het mogelijk om direct contact op te nemen met het Buurtzorg team bij u in de buurt. Ga daarvoor naar deze pagina en scrol naar onder naar ‘Vind uw Buurtzorg team’. Door op de kaart naar uw wijk te gaan, kunt u klikken op het juiste team. Daar vindt u het telefoonnummer en het e-mailadres van het team bij u in de buurt.

Bent u niet tevreden over Buurtzorg?

 

Als u klachten heeft over uw Buurtzorgteam dan kunt u dit melden bij uw persoonlijk begeleider. Deze begeleider zal u helpen om een oplossing voor het probleem te vinden.

 

Is dit niet mogelijk? Of ligt het probleem bij uw persoonlijk begeleider zelf? Dan kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris. Hiervoor kunt u bellen naar 0900-690 690 6 of mailen naar [email protected].

Tot slot

 

Buurtzorg Nederland is een efficiënte en betrouwbare thuiszorgorganisatie die persoonlijke en passende zorg levert. De kleine teams zorgen voor korte communicatielijnen waardoor de zorg direct geleverd kan worden en u niet in de wachtrij hoeft te staan. 

 

Het wordt betaald door uw zorgverzekeraar of via uw Wlz-indicatie, als u die heeft. 

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Buurtzorg: wat is het en hoe werkt het?
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord