Blik op de toekomst

Een huis dat automatisch rekening met u houdt en het leven gemakkelijker maakt, klinkt dat niet ideaal? In de toekomst zal iedere Nederlander hoogstwaarschijnlijk in een slimme woning leven. Momenteel zijn functionaliteiten zoals een zelflerende thermostaat al volop in opkomst en verkrijgbaar, maar daarmee zijn de eerste stappen naar een slimme woning nog maar net gezet. In de (nabije) toekomst gaat er nog veel meer veranderen.

UW TABLET OF SMARTPHONE ALS MIDDELPUNT

Naast meer gemak en comfort voor bewoners, betekenen de nieuwe technische ontwikkelingen en mogelijkheden ook veel goeds voor mensen die langer thuis willen blijven wonen. In de toekomst ‘weet’ uw woning namelijk precies wanneer u thuis bent of thuiskomt, wat uw gewoonten zijn en welke voorkeuren u heeft. En of u nu slecht ter been bent of niet, blijven genieten van comfort en veiligheid staan altijd voorop.

Veel apparaten en functies in huis zullen draadloos kunnen worden bediend, waarbij uw tablet of smartphone het middelpunt vormt. Diverse apparaten worden aangesloten op internet of uw lokale netwerk, waardoor u alles vanuit uw stoel op afstand kunt bedienen. Denk aan de temperatuur in huis, maar ook het koffiezetapparaat, de waterkoker, de koelkast of het in- en uitschakelen van verschillende lichtpunten in huis.

Ook handig: met een druk op de knop schakelt u alle apparaten uit als u gaat slapen, of creëert u wanneer het nodig is juist een zee van licht om goed te kunnen zien waar u loopt. Een ‘alles aan/uit’-schakelaar kan ook meteen het gasfornuis en stopcontacten afsluiten, een veilig gevoel. Veel handelingen zult u trouwens niet eens meer zelf hoeven uit te voeren, maar worden voordat u er zelf aan denkt al voor u geregeld. Denk aan verlichting die de lichtsterkte meet en zichzelf instelt op de juiste felheid, gordijnen die sluiten, of uw verwarming die al voor u aangezet wordt voordat u thuiskomt. Krijgt u bezoek? Via uw tablet ziet u wie er voor de deur staat en kunt u voor bekenden zelfs de deur op afstand openen! Boodschappen bestelt u via uw tablet eenvoudig online en worden bij u thuis afgeleverd.

SENSOREN HELPEN U AUTOMATISCH
Uw woning kan worden voorzien van allerlei sensoren. Ze kunnen onder meer beweging, temperatuur, luchtvochtigheid en lichtsterkte constant voor u in de gaten houden. Sensoren zijn als het ware de zintuigen van uw huis. Wordt het (te) donker? Een sensor stuurt automatisch een signaal naar uw lampen en laat de gordijnen sluiten. Misschien ook meteen de voordeur automatisch op slot? Sensoren dragen bij aan meer veiligheid en vooral gemak in huis. Er zijn ook sensoren die uw toilet automatisch laten doorspoelen en de kraan kunnen in- en uitschakelen zodra u uw handen eronder houdt. Deze functie bestaat nu al vaak in openbare gelegenheden, maar zal ook steeds meer zijn intrede doen in woningen.

Toch is dit nog maar het begin, sensoren kunnen bijvoorbeeld ook in de slaapkamer gemonteerd worden, houden uw slaap-gedrag in de gaten en controleren uw vitale gegevens, zoals hartslag, hoe lang u slaapt en of u wellicht onverhoopt uit bed gevallen bent. Zorgverleners kunnen deze informatie draadloos op afstand inzien en kunnen eventueel direct hulp bieden als dat nodig is. Zie het als een persoonlijk alarmsysteem en een manier om beter te kunnen slapen. Via druksensoren in bed is het mogelijk om het licht automatisch in te schakelen zodra u ’s nachts naar het toilet wilt gaan.

Informatie icoon

E-HEALTH

Een nieuwe verzamelterm die staat voor alles dat met gezondheid op afstand en digitale netwerken te maken heeft, is e-Health. Het automatisch controleren van uw vitale gegevens is een voorbeeld hiervan. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat de dokter u op afstand in de gaten kan houden, als het nodig is, of zodra er automatisch een alarm verstuurd wordt. Dit geeft gemoedsrust voor mensen die langer thuis blijven wonen, maar ook voor hun directe familie, vrienden en eventuele mantelzorgers is dit erg prettig. En heeft u een vraag voor de dokter? Dan maakt u via uw tablet eenvoudig verbinding met uw arts voor een digitaal spreekuur. Ook dat is een voorbeeld van e-Health. Het aantal toepassingen zal de komende jaren snel gaan stijgen.

Uitslag van het plan

LANGER THUIS IN HUIS PLAN

Bent u benieuwd welke aanpassingen voor uw woning mogelijk zijn? Vul de vragenlijst in en u ontvangt gratis een overzichtelijk plan met mogelijkheden, tips en een schatting van de kosten.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link