Beleggen, beter dan sparen?

Beleggen, beter dan sparen?

Onderwerp: Geldzaken, Inkomsten
Laatst geupdate: 2 april 2021
Langer thuis in huis

Heeft u al eens gedacht aan uw geld beleggen en een mooi rendement ontvangen om uw maandelijks inkomen te spekken? Dan weet u ongetwijfeld dat hier veel elementen aan te pas komen: in wat kan u beleggen, wat zijn de gevaren, is het niet beter om gewoon te sparen?

Wat is beleggen?

 

Beleggen komt neer op uw geld in een bepaald goed of beleggingsinstrument steken in de verwachting hier winst uit te halen. Beleggen is zo interessant (en soms zo overweldigend) net omdat er zo veel opties zijn:

 

 • Aandelen en beleggingsfondsen
 • Vastgoed
 • Cryptocurrency
 • Obligaties
 • Grondstoffen

Aandelen / beleggingsfondsen

Wanneer de meeste mensen aan beleggen denken, denken ze aan investeren op de beurs. U koopt simpelweg wat aandelen van een bedrijf, en als dat bedrijf het goed doet, maakt u winst. Zeer eenvoudig, potentieel zeer profijtig, maar ook risicovol.

 

Als u investeert in gevestigde bedrijven zoals Amazon of Apple, is uw risico doorgaans lager, maar de kans op massale winst is ook lager.

 

U kan ook beleggen in fondsen, met doorgaans verzamelingen van allerlei aandelen.

 

Vastgoed

Beleggen in vastgoed is een populaire vorm van investeren en het spreekt veel mensen aan omdat het zo “eenvoudig” is. U koopt een huis of appartement aan, en verhuurt dat dan voor een bepaald bedrag. U trekt hiervan de kosten af, en wat u dan overheeft is uw nettorendement. Als u liever niet verhuurt, kan u ook panden kopen, wat opknappen, en die voor winst verkopen.

 

Wat u ook kan doen, als u bijvoorbeeld naar een seniorenwoning wilt verhuizen, is simpelweg uw huidige huis of appartement verhuren.

 

Cryptocurrency

Als u liever wat buiten de getreden paden gaat, kunt u overwegen om in cryptocurrency (zoals Bitcoin) te investeren. Dit is een digitale, gedecentraliseerde vorm van valuta waarmee het mogelijk is om veel winst te maken… maar ook om veel verlies te lijden.

 

De prijs van Bitcoin bijvoorbeeld is in een jaar tijd van minder dan € 5.000 naar meer dan € 40.000 gegaan, maar is vroeger ook al van € 17.000 naar € 2.500 gezakt. Kortom een interessante en spannende vorm van investeren. Maar ook een waarvoor het belangrijk is om onderzoek te doen, de  markt goed te verkennen, de kneepjes van het “vak” te leren, het beste trading platform vinden, enzovoort.

 

Obligaties

Obligaties zijn schuldbewijzen. U leent geld aan een overheid of bedrijf, en die betalen u dan in ruil voor het gebruik van uw geld jaarlijks rente. Wanneer de afgesproken termijn van de lening is afgelopen (doorgaans 3 tot 30 jaar), krijgt u uw principiële som terug. Obligaties worden doorgaans als een redelijk veilige vorm van beleggen bestempeld, omdat de kans klein is dat een overheid failliet zal gaan en u niet zal terugbetalen. Maar het rendement is dan ook zeer laag, vaak minder dan 1%.

 

Grondstoffen

U kan ook investeren in zaken zoals goud, zilver, olie, enzovoort. Deze stijgen doorgaans in waarde en de prijs ervan hangt niet af van de beurs, dus het is een goede optie om het risico van beurs-gelinkte beleggingsinstrumenten te effenen.

Wat met de risico’s?

 

Bij beleggen komt altijd risico kijken. Onafhankelijk van wat u belegt, de kans bestaat dat u (een deel van) uw geld verliest. Hou hier dus rekening mee, en de stelregel is: beleg nooit wat u niet kan missen.

 

Dat gezegd zijnde, zijn er natuurlijk wel gradaties van gevaar/risico op de beleggingsmarkt. Het gaat van de meer risicovolle (en doorgaans ook meer profijtige) vormen zoals cryptocurrency en aandelen tot de relatief veilige (en doorgaans ook minder profijtige) zaken zoals obligaties en grondstoffen.

 

Bij het overwegen waarin u wil investeren, vraag uzelf dan af wat uw doelen precies zijn.

 

 • Wil u uw vermogen bewaren en/of op een veilige manier lichtjes laten stijgen om inflatie te ontlopen?
 • Of wilt u meer agressief te werk gaan om een hoger rendement te halen?

 

Dat zal immers bepalen welke vormen van beleggen geschikt zijn voor uw situatie.

Sparen of beleggen?

 

Nu kan u misschien denken: waarom zou ik al die moeite doen om te beleggen, als ik gewoon mijn geld op een spaarboekje kan zetten? Een terechte vraag, en er valt veel over te vertellen, maar we willen kort even deze punten aanhalen:

 

 • Sparen brengt bijna niets op. Een spaarboekje dat 1% rendement heeft zou vandaag de dag enorm populair zijn, want de meeste halen zelfs dat niet. Vergelijk dat even met pakweg 5% rendement met vastgoed of 10% van indexfondsen.
 • Omdat sparen zo weinig opbrengt, verliest u elk jaar in effectieve koopkracht wegens het vernietigende effect van inflatie. Elk jaar stijgen de prijzen van producten ongeveer met 2%, en als u dat niet kan evenaren met een even hoog rendement, verliest uw spaargeld aan waarde.
 • Ook bij sparen komt risico kijken: banken kunnen failliet gaan.
 • Een spaarpotje aanleggen voor noodgevallen is een zeer goed idee, maar als u meer geld dan u nodig zou hebben om een halfjaar tot een jaar (afhankelijk van uw pensioen en maandelijkse kosten) te overleven opzijzet, dient dat geld in 99% van de gevallen voor niets.

3 factoren tot succesvol beleggen

 

De sleutel tot succesvol beleggen is op lange termijn een divers portfolio met zo laag mogelijke kosten aanhouden. Als u dat doet, is de kans groot dat u met beleggen een goed rendement kan vergaren.

 

 1. Langer termijn
 2. Divers portfolio
 3. Zo laag mogelijke kosten

Op lange termijn

Het principe van compound interest, rente op rente, komt neer op het feit dat u uw geld exponentieel kan laten groeien, als u het maar lang genoeg investeert en uw winst terug belegt. Als u bijvoorbeeld € 10.000 belegt in iets dat u 10% winst per jaar oplevert, en u die winst telkens opnieuw herinvesteert, zal u na 10 jaar € 25.937 hebben. Dat is de kracht van rente op rente, en dat is de reden dat u best zo snel mogelijk begint met beleggen.

 

Een divers portfolio

Als u al uw geld in 1 sector of 1 beleggingsinstrument steekt, en er gebeurt iets met die sector of met dat beleggingsinstrument, verliest u alles. Dat is gokken, en als het om uw spaargeld gaat, is dat zeker niet aangeraden. Bij elke vorm van beleggen komt iets van risico, maar stel nu dat u belegt in een heleboel zaken, in verschillende sectoren, verschillende types beleggingen en verschillende geografische locaties?

 

Stel u zich deze situatie voor: U verhuurt een huis, u heeft wat obligaties, u krijgt regelmatig dividenden van uw aandelen en u heeft goud in een kluis zitten.

 

Indien er dan eens iets gebeurt met 1 van uw beleggingsinstrumenten is dat zeer jammer, maar omdat u erg gediversifieerd bent, loopt u ook veel minder risico om een desastreus verlies te lijden.

 

Zo laag mogelijke kosten

Het principe van rente op rente kan u welvarend maken, maar het heeft een even krachtig effect op eventuele kosten die u maakt bij beleggen. Zo moet u wellicht allerlei fooien, kosten en vergoedingen betalen als u via een bank belegt. Een klein percentje hier, een klein percentje daar. Op korte termijn is dat amper voelbaar, maar als u op lange termijn belegt, kan 1 percent aan jaarlijkse kosten u gemakkelijk 25 tot wel 40% van uw totale winst kosten.

Als u belegt, doe er dan alles aan om die kosten zoveel mogelijk te drukken. Vergelijk banken en online brokers, het zal u op termijn veel baten.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Beleggen, beter dan sparen?