De Belbus haalt ouderen uit (sociaal) isolement

Onderwerp: Eenzaamheid, Gezelligheid, Mobiliteit, Nieuws
31 oktober 2019
Carmen van Andel

Hij rijdt al jaren rond in Krimpen aan den IJssel: de Belbus. Dagelijks rijdt hij de hele plaats door om ouderen die slecht ter been zijn naar de supermarkt, tandarts, visite en clubs te brengen.

“Zo kom ik overal in Krimpen!”

 

Sinds de oprichting 15 jaar geleden, is de belbus een groot succes geworden. Zo maakt Ada de Meijer (84) er drie keer per week gebruik van. Voor boodschappen, een lunch buiten de deur en voor een wekelijks groepsgesprek. Zo is de belbus een van de instanties in Nederland die eenzaamheid onder ouderen tegengaat.

 

“Als ik de belbus niet had, zat ik veel meer thuis. Nu voel ik me er veel meer bij betrokken. Ik ben onder de mensen.

Vrijwilligers

 

Jaarlijks maakt de belbus 28.000 ritten met drie bussen. De bussen worden gereden door 75 vrijwilligers. De jongste is 63. John van Dorsten (76) is ook vrijwilliger, en hij doet het met veel plezier:

 

“Het is dankbaar en fantastisch werk. Veel van de vrijwilligers bij de belbus willen na hun pensioen graag actief blijven.”

Betaalbaar

 

Het grote voordeel van de belbus is dat het een goedkope manier van vervoer is voor mensen die nog thuis wonen en slechter ter been zijn. De contributie is € 6,- per maand en een rit kost € 0,50. Daardoor is het ook voor de Krimpense senioren die alleen een AOW hebben een uitkomst.

 

De belbus is een stichting en wordt gefinancierd uit de contributie en lokale sponsoren.

Ook gebruikmaken van zulk soort vervoer?

 

Wilt u ook gebruik kunnen maken van dit soort vervoer, maar woont u niet in Krimpen? Niet getreurd. Er zijn vele initiatieven in het hele land. We zetten er een paar op een rij. U krijgt meer informatie over de dienst als u erop klikt.

 

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.