6 tips om uw huis te beschermen tegen inbraak

6 tips om uw huis te beschermen tegen inbraak

Onderwerp: Inbraakpreventie, Veiligheid
Laatst geupdate: 3 november 2022
Langer thuis in huis

Het zou u maar overkomen. U wordt midden in de nacht wakker van gestommel beneden. Inbrekers… Een nachtmerrie van velen, terecht. Kwaadwillende vreemden die zomaar uw privésfeer binnendringen, dat is behoorlijk traumatisch.

 

30% van de mensen boven de 65 jaar was in 2020 slachtoffer van een inbraak volgens het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Kortom, hoog tijd voor deze 6 tips om inbraak te voorkomen!

 

Ga voor veiligheidsglas bij de deur

Heel veel inbraken vinden plaats bij de voor- of achterdeur. Veel mensen bewaren namelijk hun sleutels vlakbij de deur. Of de deur is eenvoudig te openen met een knop of greep aan de binnenkant. In dat soort gevallen tikt de inbreker een ruitje bij de deur in. Vervolgens kan hij de deur eenvoudig openen. Dit is te voorkomen door het plaatsen van veiligheidsglas in en bij de deur. Zowel de kleine raampjes in de deur als grotere ramen vlakbij de deur kunnen het beste van inbraakwerend glas zijn. Kiest u bijvoorbeeld voor Silatec glas, dan komt er geen inbreker doorheen.

 

Gebruik een slimme camera

 

Een slimme camera bij de voor- en achterdeur kan u behoeden voor inbraak. Voor het installeren en uitleg over de werking kunt u terecht bij speciale bedrijven. Of u doet het zelf als u handig bent. Een slimme camera wordt op de plek gericht die in de gaten moet worden gehouden. Ziet de camera beweging? Dan krijgt u een seintje op uw telefoon of tablet. U kunt dan meekijken met de camera. Indien nodig belt u meteen de politie.

 

Verlichting met timers

 

Het is een klassieke truc: inbrekers kiezen het liefst voor huizen waar geen licht brandt. Het is dus goed om timers aan te brengen op uw verlichting. Als u slimme verlichting hebt, kunt u dit meestal instellen via uw telefoon. Maar als u gewone verlichting hebt, kunt u ook een eenvoudige analoge timer gebruiken. Daarmee kunt u de verlichting op een bepaalde tijd aan- en uit laten gaan.

 

6 tips om uw huis te beschermen tegen inbraak

 

Gaat u een paar dagen weg? Laat het lijken of u thuis bent

 

Inbraak vindt vaak plaats wanneer mensen enkele dagen of langer weg zijn. Dat komt omdat inbrekers dit vaak eenvoudig kunnen inschatten. De verlichting blijft uit, de woning is keurig opgeruimd en de post stapelt zich op. U kunt eenvoudig iets doen om te voorkomen dat inbrekers denken dat u weg bent. Laat bijvoorbeeld een gebruikt koffiekopje op tafel staan en leg de krant bij uw stoel. Zet verlichting op timers (zie tip 3) en laat de buren de post ophalen.

 

Beveilig uw ramen

 

De ramen zijn een kwetsbare plek. Vooral in oudere woningen kan een inbreker gemakkelijk naar binnen via een openstaand raam. De inbreker kan bijvoorbeeld met een schroevendraaier eenvoudig de hendel demonteren, waarna het raam volledig geopend kan worden. Het is dus verstandig om ramen te sluiten als u niet thuis bent. Zet ramen niet volledig open, maar gebruik een kleine kier. Gebruik verder inbraakwerend beslag of vervang uw kozijnen als dat toch al de bedoeling was. Denk ook na over een inbraakalarm.

 

Verlichting met bewegingssensor rond het huis

 

Inbrekers houden er niet van als ze moeten werken met veel licht. Licht trekt namelijk de aandacht. Het is daarom verstandig om diverse lampen met bewegingssensor rond het huis te plaatsen. Vooral bij ramen en deuren. Tegenwoordig zijn er sensoren die onderscheid maken tussen dieren (bijvoorbeeld katten) en mensen. Zo gaat het licht alleen aan als er mensen in de buurt van uw woning komen.

 

Een inbraak kan erg vervelende gevolgen hebben. Natuurlijk zijn het allereerst kostbare spulletjes die u zult missen. Maar het kan ook een erg onveilig gevoel geven om te weten dat er zomaar iemand binnen is geweest. Daarom is inbraakpreventie dubbel belangrijk. Zo voorkomt u inbraken. Check ook deze tips van de politie voor extra veiligheid.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

6 tips om uw huis te beschermen tegen inbraak