5 praktische tips tegen eenzaamheid

Eenzaamheid / veiligheid

Wist u dat bijna de helft van alle ouderen die langer thuis of in een verzorgingshuis wonen zich eenzaam voelen? Op zich niet vreemd, want op hoge leeftijd laat uw gezondheid u vaak in de steek en verliest u door het overlijden van partners of vrienden het contact met deze geliefde personen in uw leven.

Het is belangrijk om te voorkomen dat u zich eenzaam gaat voelen. Eenzaamheid is namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor depressiviteit en andere gezondheidsproblemen. Hoe zorgt u ervoor dat u zich niet meer of minder eenzaam gaat voelen? Gelukkig is er aan eenzaamheid veel te doen. Hoe voorkomt u dat u zelf, of iemand in uw omgeving eenzaam wordt? Wat kunt u doen als u iemand wilt helpen om zich minder eenzaam te voelen? Bekijk onze 5 praktische tips om eenzaamheid te voorkomen, maar ook te bestrijden.

Zorg voor contact met andere mensen
Om eenzaamheid te verminderen, is het belangrijk dat contact met andere mensen hersteld wordt. Wellicht zijn er clubs waar iemand zich voor kan aanmelden. Schilderen, samen kaarten of sport- en spel. Ook worden regelmatig uitjes georganiseerd, zoals een tochtje over de Rijn, een bezoek aan een leuke stad of gewoon eens gezellig samen iets drinken. Vaak werkt het leren kennen van nieuwe mensen heel goed tegen eenzaamheid en kunnen vriendschappen ontstaan waar later weer veel leuke dingen mee ondernomen worden.

Contact via internet en social media
Een smartphone of tablet kan de poort naar contact met anderen zijn. Contact is immers zo gelegd en een afspraak via internet of een smartphone snel geregeld. Het kan ook leuk zijn om met elkaar te kunnen chatten, zonder fysiek bij elkaar in de buurt te zijn als u iemand heeft leren kennen. Ouderen hebben vaak nog moeite met mobiele telefoons en het internet. Een cursus hierin kan erg zinvol zijn, zodat het contact met vrienden, familie (kinderen, kleinkinderen) en kennissen goed blijft. Via een smartphone of tablet is het erg makkelijk om foto’s te sturen of zelfs te beeldbellen. Zo houdt u elkaar op de hoogte van dagelijkse bezigheden en beslommeringen en zorgt u zo voor een betere band.

Durf over uw eenzaamheid te praten
Denkt u dat iemand zich eenzaam voelt? Vraag het tijdens een gesprek eens. Hoewel er een taboe op eenzaamheid lijkt te zitten, blijkt in de praktijk vaak dat mensen het enorm waarderen wanneer er naar hun gevoelens geluisterd wordt. Erkent iemand dat hij of zijn eenzaam is? Probeer dan samen over een oplossing te praten.

Heeft u een huisdier?
Een huisdier is blij dat u er bent en verdrijft de stilte in huis. Afhankelijk van uw gezondheidssituatie kunt u bijvoorbeeld een hond of een kat nemen, maar ook vogels brengen leven in huis. Dieren waarderen uw gezelschap en vinden het fijn als u ze aandacht geeft. De zorg voor een dier geeft bovendien energie en structuur aan de dag. Een hond of een kat af en toe een aai geven en zich bij u op uw gemak laten voelen geeft veel voldoening.

Maatjesprojecten
In veel dorpen en steden bestaan zogenaamde ‘Maatjesprojecten’. Hierbij worden vrijwilligers gekoppeld aan iemand die op bepaalde punten in het leven een maatje nodig heeft. Het bieden van emotionele steun, maar ook hulp bij zelfstandig wonen, of het aangaan van nieuwe sociale contacten. De vrijwilligers helpen u graag. Ze willen iets voor u kunnen betekenen, u weer op weg helpen. Ook voor de vrijwilliger is het leuk om u te helpen, hij of zij doet er veel nieuwe ervaringen door op en geniet net zoals u van het contact en samenzijn. Samen kunt u zoeken naar de oorzaken en aanleiding van uw eenzaamheid en hier ook samen wat aan doen.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link